Heb je zin in een stedentrip, maar geen dikke portemonnee? N’est pas de problème! Wie goed zoekt en slim boekt kan soms al voor enkele tientjes een weekend in het buitenland doorbrengen. En dan niet eens in een hostel vlak over de grens, maar per vliegtuig naar een prima middenklassehotel.

We onderzochten welke steden in Europa over voordelig geprijsde hotels, restaurants en bezienswaardigheden beschikken én goed bereikbaar zijn vanuit Nederland of België. Dit zijn de tien ideale bestemmingen voor een budget-citytrip.

1. Krakau, Polen

Voor een retourtje met Ryanair vanaf Eindhoven betaal je ongeveer 70 euro, maar als je vanaf Brussel-Charleroi vliegt is het zelfs nog 20 euro goedkoper. Bovendien vind je in Krakau de beste restaurants van Europa, die ook nog eens zeer betaalbaar zijn. Ook de hotels in de Poolse stad zijn gunstig geprijsd en goed onderhouden, waarmee Krakau de ultieme budgetbestemming is.

krakau

2. Boedapest, Hongarije

Boedapest is een stuk bekender bij de Europese toeristen, wat te zien is in de prijzen. Nog steeds érg goedkoop, maar door het verder ontwikkelde toerisme wel net iets duurder dan Krakau. De Hongaarse hoofdstad scoort daarentegen beter op bereikbaarheid en bezienswaardigheden en eindigt daardoor maar nét achter Krakau.

boedapest

3. Sofia, Bulgarije

Met Wizz Air vlieg je voor minder dan 40 euro heen én terug (vanaf-prijs) naar Sofia. Ook het aanbod van hotels en restaurants is uitstekend en bovendien zeer schappelijk geprijsd. Ook beschikt de eeuwenoude stad over een verrassend aanbod aan bezienswaardigheden.

Sofia

4. Riga, Letland

Voor vliegtickets, restaurants en hotels geldt hetzelfde: voldoende keus, voordelig en prima kwaliteit. Daarnaast is Riga in 2014 Culturele hoofdstad van Europa, wat, vanwege alle feestelijke activiteiten daar omheen, een extra reden is om dit jaar nog even naar Riga te reizen.

riga

5. Warschau, Polen

Een retourtje Warschau boek je al vanaf 30 euro. Voor de duidelijkheid: dat is per vliegtuig! Ook het prijspeil van de hotels en restaurants in de Poolse stad schommelt min of meer rond dit niveau. En het gehele stadscentrum van Warschau staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst, dus met de bezienswaardigheden en de gezelligheid zit het ook wel goed!

Warschau

6. Zagreb, Kroatië

Ook Zagreb scoorde, met een tweede plaats, al erg goed in ons restaurant-onderzoek. Dat bleek geen toevalstreffer, want ook de Kroatische hotels zijn goed en goedkoop. Een vliegreis vanaf Amsterdam of Brussel is iets duurder, al kun je Zagreb vanaf Keulen (Germanwings) ook voor een schappelijke prijs bereiken.

Zagreb

7. Vilnius, Litouwen

De hoofdstad van Litouwen zal niet op veel wensenlijstjes staan voor een stedentrip. En dat terwijl je je eigenlijk geen buil kunt vallen aan een bezoekje aan Vilnius. De uitstekende horecavoorzieningen en het verrassend leuke, historische stadscentrum zijn in ieder geval de ideale ingrediënten voor een geslaagde stedentrip.

Vilnius

8. Praag, Tsjechië

Praag valt min of meer in dezelfde categorie als Boedapest – een geweldige collectie bezienswaardigheden, maar vanwege de (terechte!) populariteit onder toeristen niet meer zo extreem goedkoop als in het verleden. Praag mag zeker niet ontbreken op de bucketlist van budgetreizigers.

praag

9. Tallinn, Estland

Het moge duidelijk zijn: de Baltische Staten zijn prima budgetbestemmingen, want met Tallinn is ook Estland vertegenwoordigd in deze top tien. De Estse hoofdstad combineert het beste uit West- en Oost Europa met elkaar, waarbij vooral de prijzen afkomstig lijken zijn uit het goedkopere oosten.

Tallinn

10. Bratislava, Slowakije

De bereikbaarheid kost Bratislava een hogere positie. Directe vluchten naar de Slowaakse hoofdstad vertrekken enkel vanaf Brussel-Charleroi. Met de horeca en bezienswaardigheden is het in Bratislava een stuk beter gesteld, waardoor de stad nog net tot de 10 ultieme budgetsteden gerekend mag worden.

bratislava