De meeste “must-see” lijstjes voor Istanbul staan vol met schitterende bezienswaardigheden uit het oude Europese deel van de stad. De Hagia Sofia, de Blauwe Moskee, het Topkapi Paleis… Allemaal prachtige gebouwen en plekken waar je zeker geweest moet zijn, maar aan de overkant van de Bosporus ligt een onderbelicht stukje Istanbul, dat op zijn minst net zo mooi is.

Niet alleen het Europese deel van de stad is namelijk de moeite waard, ook het Aziatische deel is zeer indrukwekkend. Wist je bijvoorbeeld dat alleen aan die kant van de Bosporus al meer dan 180 moskeeën staan? Dit zijn 3 must-see bezienswaardigheden aan de Aziatische zijde van Istanbul.

De Yeni Validemoskee

De in 1708 gebouwde Yeni Validemoskee staat ook wel bekend als “de Nieuwe Koninginnenmoeder”. Deze moskee ligt dicht bij de Bosporus, en de twee minaretten zijn kenmerkend voor het silhouet van de Aziatische zijde van de stad. De moskee is gebouwd in opdracht van Emetullah Rabia Gülnüs, de moeder van Sultan Ahmed III.

Emetullah had op Kreta een rustig leventje, totdat ze werd ontvoerd door de Ottomanen en werd meegenomen naar het harem van Sultan Mehmet IV. Daar aangekomen werd ze al snel de favoriete vrouw van de sultan en kreeg twee zoons die beide later ook sultan zouden worden. Na haar dood werd Emetullah begraven in de Yeni Validemoskee, waar haar tombe tot vandaag de dag beschermd wordt door een indrukwekkend geweven ijzeren hekwerk. Ook de rest van het interieur is een bezoekje meer dan waard, bijvoorbeeld de schitterende kalligrafie van de hand van Hezarfen Mehmet Efendi.

Yeni-Valide-Camii-Moskee-web

Het Küçüksu-paviljoen

Er staan niet alleen moskeeën aan de Aziatische kant van Istanbul, je vindt er bijvoorbeeld ook het Küçüksu paviljoen. Het in 1857 gebouwde paviljoen diende als lodge voor Sultan Abdulmecid I en kijkt uit over de Bosporus. Vandaag de dag is het paviljoen opengesteld voor publiek, en kun je de schitterende en rijk gedecoreerde lodge met eigen ogen bekijken.

Van buiten valt direct op dat het paviljoen geïnspireerd is op de Europese stijl en cultuur. De architect van het paviljoen had in Parijs gestudeerd en de inspiratie die hij daar opdeed mee teruggenomen naar Istanbul. Het paviljoen bestaat uit vier even grote kamers op iedere verdieping, met ramen van gekleurd glas en enorme haarden opgetrokken uit Italiaans marmer.

Veel mensen noemen het ook wel “een paleis”, wat niet helemaal klopt, omdat het gebouw nooit bedoeld was om in te slapen. Dat zie je er echter niet aan af! Het is één van mooiste bezienswaardigheden van de stad, die je vreemd genoeg bijna nooit op een ‘must-see’ lijstje tegenkomt.

Het-Kucuksu-paviljoen-web

De Şemsi Paşamoskee

Deze bescheiden moskee is de kleinste die ooit in opdracht van een Groot Vizier in Constantinopel is gebouwd. De moskee werd in 1581 ontworpen door Mimar Sinan, in opdracht van Vizier Semsi Pasha. Ondanks de bescheiden afmetingen van de moskee, wist Sinan een schitterende moskee te ontwerpen. De ligging aan het water en de manier waarop de architect de moskee in de omgeving heeft laten opgaan, maken dit één van de mooiste moskeeën van de stad.

semsi-Pasa-Camii-Moskee-web

 

Deze gastblog is geschreven door reis- en Istanbul-liefhebber Erik Buis. Hij beheert de website Stedentrips-Istanbul.nl waar je veel informatie vindt over deze schitterende stad.