Met ruim 14 miljoen inwoners is Istanbul de grootste stad van Turkije. De stad ligt gedeeltelijk in Europa en in Azië, wat gevolgen heeft voor de verschillende stadsdelen. Istanbul vormt een mix van culturen en bezienswaardigheden waarvan diverse op de UNESCO werelderfgoedlijst staan.

Istanbul wordt in tweeën gedeeld de Bosporus. Deze rivier is daarmee ook de grens tussen Europa en Azië. In feite bestaat Istanbul uit drie delen, waarvan twee delen in Europa liggen en één deel in Azië. De verschillende wijken van Istanbul geven de stad een divers aanzien en iedere wijk heeft haar eigen charme. Om Istanbul tijdens een stedentrip goed te bezichtigen zijn minimaal enkele dagen nodig!

Istanbul is een levendige stad, met een echte handelscultuur. Het is werkelijk Oost en West in the mix: de openluchtstrandtent ligt bij wijze van spreken naast de moskee. Heerlijk, maar ook jammer, want door het opkomende toerisme is de stad minder authentiek dan ooit. Al doen de meeste inwoners van Istanbul wel hun best om de cultuur en de vele historische elementen zo goed mogelijk te bewaren.

Moskeeën zijn in Istanbul in alle soorten en maten aanwezig. De mooiste zijn de Haghia Sophia, de Blauwe Moskee en de Suleymaniye Moskee. Toon respect voor de religie en de manier van leven, en maak als toerist van heel dichtbij mee hoe het eraan toe gaat in zo’n moskee. Naast moskeeën heeft Istanbul diverse historische gebouwen als Topkapi Paleis en de Galatatoren, in stadsdeel Beyoglu.

Een wandeling over de bazaar mag niet vergeten worden tijdens een stedentrip. Istanbul heeft enkele uitgebreide bazaars als de Grand Bazaar en Egyptische bazaar. Na alle drukte van de markt werkt een wandeling over de Galatabrug met haar vele vissers erg ontspannend.

Istanbul heeft vele gezichten. Proef de sfeer van deze miljoenen stad op de vele pleinen, cafés en theehuizen en ervaar Istanbul overdag maar ook tot in de late uurtjes, in het drukke en bruisende nachtleven! Relaxen kan ook: op ongeveer twintig kilometer afstand van de stad liggen de Prinseneilanden. Deze eilanden kun je gemakkelijk per boot bereiken en dat betekent: even weg van de drukte van de stad. Je gaat hier ook terug naar de Middeleeuwen; op de eilanden rijden namelijk geen auto’s maar koetsen, voortgetrokken door paarden.

Winkelen in Istanbul
De wijk Istiklal Caddesi is, als je de drukte van de bazaars even beu bent, een goede afwisseling tijdens je stedentrip. Hier vind je winkels met merkkleding zoals wij die ook in Nederland kennen en bovendien zit deze buurt vol met leuke barretjes waar je even kunt bijkomen van de hitte en de drukte.

In de wijk Cukurcuma vind je juist de wat exclusievere kleding; vaak met de hand gemaakt en zelf ontworpen en dus enig in zijn soort. Ook in het winkelcentrum Akmerkez kun je je geld uitgeven: hier zijn meer dan driehonderd modewinkels gevestigd; bekende wereldketens, maar ook Turkse. Genoeg te shoppen dus in Istanbul! En bovendien is het er elke dag koopavond.