Istanbul is een prachtige, mysterieuze stad op minder dan 3,5 uur vliegen van Amsterdam. Zo dicht bij huis, maar toch zo’n andere wereld… Tenminste, als je je ietwat buiten de gebaande paden weet te houden. Want het chaotische massatoerisme in Istanbul leidt nogal eens af van de schoonheid van de stad. Neem een aantal van de volgende do’s en don’ts ter harte en wellicht houd je de hordes mensen en flitsende camera’s daarmee wat meer op afstand.

istanbul-moskee

Don’t… Een tour boeken

Natuurlijk is het verleidelijk om een tour te boeken langs de highlights van Istanbul, want het is wel zo gemakkelijk en je pakt meteen de must-see’s van de stad mee. Doe toch maar niet, als je enigszins van de gebaande paden wilt afwijken. Een inkoppertje misschien, maar het massatoerisme vermijden betekent juist ver weg blijven van die dertien-in-een-dozijn tours.

Do… Op eigen houtje de highlights langs

Natuurlijk wil je de echte hoogtepunten niet missen: de Hagia Sofia, de Blauwe Moskee, het Topkapı paleis. Ga op eigen houtje op stap! Je doet dan alles in je eigen tempo en jij beslist waar je de tijd voor neemt of juist niet. Een ander groot pluspunt: je vermijdt het vaak “verplichte” bezoek aan ten minste één lederfabrikant of juwelier die tijdens menig georganiseerde dagtour op het programma staan.

Tip: Wees niet bang om verdwaald te raken, wie weet op welk verborgen pareltje je stuit! Bovendien is een tram naar je hotel zó gepakt. Vermijd als het even kan de taxi, vanwege het onvoorspelbare en vooral drukke verkeer. Om je zelfstandigheid te vergroten kun je gebruik maken van de Istanbul Kart. Deze is verkrijgbaar in elke kiosk en geldig in zowel bus en tram als de ferry.

istanbul-tram

Don’t… Blijven hangen in het Westen

Istanbul is de enige Europese stad die zich uitstrekt over een Westers en een Aziatisch gedeelte. Hoewel dit een uniek gegeven is, blijft het merendeel van de toeristen hangen in het hypermoderne westerse gedeelte. Een logisch gevolg van de opeenhoping van hotels, hippe voorzieningen en de bezienswaardigheden. Het maakt dit gedeelte tot een prima uitvalsbasis. Maar laat het Aziatische niet links liggen…

Do… Een langer verblijf aan de Aziatische kant

Neem de ferry naar het Aziatische gedeelte van de stad. Hectisch? Ook wel, maar een stuk minder druk bevolkt, minder toeristisch en veel meer groen. Deze andere kant van de stad bestaat uit negen wijken, elk met hun eigen karakter. Geniet van een prachtig uitzicht over de Westerse kant vanaf de heuvel Camlica in de wijk Üsküdar bijvoorbeeld.

Kadiköy is eveneens een sfeervolle, gezellige wijk. Slenter door de grote, lokale bazaar. Neem de tram naar een gedeelte dat Moda wordt genoemd. Want dineren aan de waterkant, met uitzicht op het Topkapı paleis, is stiekem veel fijner dan het drukbezochte paleis zelf bezoeken…

istanbul-kadikoy-haydarpasa
Station Haydarpasa in Kadiköy

Don’t… Een boottocht op de Bosporus

Als je het over een uitgekauwde toeristenactiviteit hebt, dan is een boottocht op de Bosporus toch wel hét voorbeeld. Vanaf de Bosporus heb je een schitterend uitzicht over zowel het Westelijke als het Aziatische gedeelte van de stad, als je tenminste één van de zitplaatsen aan het raam hebt kunnen bemachtigen…

Do… Eilandhoppen

Doe zoals de Turken doen! De laatste jaren is voor Turkse dagjesmensen het bezoeken van de drie Prinseneilanden in populariteit toegenomen. En terecht, want je kunt er echt even ontsnappen van de hectiek van de stad: wat een stilte… Dat is voornamelijk te danken aan de autovrij zones. Mede hierdoor kun je naar hartenlust fietsten, wandelen en zwemmen in de groene omgeving.

Van de vier bezoekbare eilanden is Büyükada het populairst. Je wordt er teruggeworpen in de tijd door de Victoriaanse cottages en de koetsen die worden voortgetrokken door paarden. Maak een klim naar de op een heuvel gelegen Ayia Yorgi. Vanuit dit oude klooster geniet je van een weids uitzicht.

istanbul-buyukada
Het sfeervolle eiland Büyükada

Don’t… Hamburgerketens

Het supermoderne Istanbul is natuurlijk van alle fastfoodgemakken voorzien. Maar onderschat de heerlijkheid van de Turkse keuken niet! Een tip: neem de Turkse keuken serieus en refereer er niet aan alsof het tweederangs Grieks eten betreft. Hier kun je een Turkse kok geweldig mee beledigen! Dat alcoholische anijsdrankje bijvoorbeeld is raki en niet ouzo. En die witte kaas is geen feta, maar beyaz peynir.

Do… Je culinair laten overweldigen!

Chic dineren, een hapje op straat of zoals bij moeder thuis: Turken weten wel hoe je kunt genieten van goed eten. Stap niet meteen dat restaurant naast je hotel binnen, maar probeer eens dat tentje in een achterafstraatje waar ze nog echt huisgemaakt eten serveren.

Mercimek corbası (linzensoep) bijvoorbeeld vervolg je met een portie köfte (gehaktballetjes), vergezeld met een bonensalade (piyaz)en een glas ayran. Deze yoghurtdrank met zout is een verrassend goede dorstlesser. Een kopje thee met een zoet dessert als afsluiter? Baklava, lokum (Turkish Delight) of Lokma (Gefrituurde deegwaren met suikerwater) zijn voor de echte zoetekauwen onder ons. Probeer ook eens een melkdessert zoals Sütlac (rijstpudding).

turkish-delight

En verder… Go with the flow!
Mocht je nu onverhoopt tóch middenin een ontzettende toeristenmassa terecht zijn gekomen? Go with the flow! Want eerlijk is eerlijk, Istanbul is nu eenmaal een populaire bestemming voor toeristen vanuit de hele wereld. En soms is het helemaal niet erg om je gewoon als een van de toeristen in de massa te wanen.