Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De leukste steden van Spanje (volgens de Spanjaarden zelf!)

De leukste steden van Spanje (volgens de Spanjaarden zelf!)

De meeste mensen die naar Spanje gaan voor een welverdiende vakantie, bezoeken hier steden als Barcelona, Madrid, Valencia, Malaga of Sevilla. Deze grote steden zijn inderdaad ontzettend leuk om eens te zien, maar er zijn nog veel meer leuke steden in Spanje. Welke steden de Spanjaarden zelf tippen aan toeristen? Dat vertellen we je graag!

De steden in deze lijst zijn naar voren gekomen in een grootschalig onderzoek onder lezers van de krant El País. Bijna 5.000 mensen stemden op hun 5 favoriete steden en dorpen in het land en stelden zo een overzicht met de 10 leukste Spaanse steden volgens Spanjaarden zelf samen.

1. Albarracín

In de Spaanse provincie Teruel vind je diverse prachtige steden en dorpen. Volgens de Spanjaarden is Albarracín de mooiste stad. Deze historische stad heeft prachtige architectuur, een leuke sfeer en is geweldig om lopend te verkennen. Omdat de stad niet zo groot is, is dit prima te doen. Albarracín staat nog niet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar naar verwachting zal dit op de korte termijn wel gebeuren. Het historische centrum van de stad is namelijk prachtig en zeker een historisch hoogtepuntje in Spanje.

2. Cudillero

De stad Cudillero kreeg net iets minder stemmen dan Albarracín. Dit geeft de stad een tweede plek in de ranglijst. Net zoals Albarracín, is ook deze stad een historisch pareltje. Bovendien heeft de stad een gezellige haven en een mooie ligging op een heuvel. Tip: bezoek het Quintas de Selgas als je in Cudillero bent. Dit oude paleis is niet alleen mooi, maar huist bovendien een interessant museum.

3. Santillana del Mar

Het dorp Santillana del Mar staat voornamelijk bekend om de grot van Altamira, die je in de stad vindt. Toch is ook het stadje zelf absoluut de moeite waard om eens te bezoeken. Santillana del Mar is namelijk sfeervol en heeft bovendien prachtige architectuur. Bovendien vind je er goede restaurants, waar je voornamelijk authentiek Spaanse gerechten kunt proeven.

4. Aínsa

Wandel je door Aínsa, dan lijkt het net of je terug in de tijd bent gegaan. Dit is een prachtig middeleeuws stadje, waar je goed kennis kunt maken met het authentieke Spanje van vele jaren geleden. De stad is niet groot, maar dit is juist ook wel leuk. Dit betekent namelijk dat je alles van het stadje kunt zien, slechts in een paar uur tijd.

5. La Alberca


La Alberca in Salamanca is de eerste Spaanse stad die een beschermde status kreeg. De historische stad staat op een inmiddels lange lijst met beschermde historische steden in Spanje en dit is niet voor niets, want de stad is prachtig. De gebouwen in La Alberca werden vele jaren geleden gebouwd en laten je goed kennis maken met het Spanje van vroeger. Erg interessant!

6. Trujillo

Trujillo is een historische stad met een bijzondere ligging. De stad ligt namelijk op een granieten heuvel, met een groot kasteel op de top. Vanuit dit kasteel heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Bovendien kun je op de top van de granieten heuvel de ruïnes van een oud fort bewonderen.

7. Llastres

Maar liefst 211 mensen noemden Llastres in de provincie Asturias de allermooiste stad van Spanje. Deze stad ligt aan het water en heeft naast een mooie ligging ook erg veel sfeer. Bovendien bewonder je in Llastres diverse historische bezienswaardigheden, waaronder de Santa María de Sabada kerk.

8. Cadaqués

Cadaqués is een van de mooiste stadjes aan de Costa Brava. De stad heeft niet alleen een prachtige stranden, maar ook een indrukwekkende kustlijn met rotsen en grotten. Bovendien vind je net buiten Cadaqués het Cap de Creus Natural Park, een populaire toeristische trekpleister.

9. Peñíscola

Tussen Barcelona en Valencia ligt de stad Peñíscola. Deze stad wordt langzaam maar zeker steeds populairder onder toeristen en dit is niet voor niets het geval. Hoewel de stad niet zo bekend is als Barcelona en Valencia, is het zeker de moeite waard om Peñíscola te bezoeken. De stad heeft namelijk prachtige stranden, een gezellig centrum én een mooie burcht. Je kunt er lekker relaxen op het strand, maar ook actief op pad om de omgeving te verkennen.

10. Luarca

Het laatste dorp op de ranglijst is Luarca. Dit dorp ligt in het noordwestelijke deel van Asturië. De ligging van Luarca is erg mooi, namelijk op de hellingen van de rivier Rio Negro. Wandel je de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, dan kom je vanzelf langs Luarca. Loop je deze route niet, dan is het alsnog zeker de moeite waard om Luarca te bezoeken.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken