Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Londen

De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Londen

De derde stad die we tijdens onze gratis-serie bezoeken is Londen. In Parijs en Barcelona zijn veel gratis bezienswaardigheden, maar ook Londen is een prima bestemming voor budgetstedentrippers.

1. British Museum (en andere musea)

Eén van de (vele) pluspunten van Londen is dat bijna alle musea gratis te bezoeken zijn. Enkel voor speciale tentoonstellingen dien je in sommige gevallen te betalen, maar bij wereldberoemde musea als The National Gallery, Tate Modern en The Natural History Museum kun je zo naar binnen wandelen. Sommige musea, waaronder The Science Museum en onze favoriet The British Museum, bieden zelfs gratis rondleidingen aan. Wil je een keer iets anders? Bezoek dan het Twinings Tea Museum, het sigarenmuseum of het museum van The Bank of England. Voor liefhebbers van musea is een bezoek aan Londen dan ook eigenlijk een must.


Het kenmerkende plafond van The British Museum, via The Big City Londen

2. Koninklijke parken

Londen telt een groot aantal parken, waaronder acht Royal Parks. Deze koninklijke parken zijn allen gratis te bezoeken zijn. In onder meer Hyde Park, St. James’ Park, Kensington Gardens (bij Kensington Palace) en Regent’s Park kun je even ontsnappen aan de onuitputtelijke stromen linksrijdende taxi’s en dubbeldekbussen. Het grootste van de acht parken is het bosrijke Richmond Park, waar ruim 600 herten vrij kunnen rondlopen op een terrein van ongeveer 1.000 hectare.


De deel van de hertenpopulatie van Richmond Park, via Adamw

 

checkNog meer besparen op je trip naar Londen? Dat doe je met de London Pass. Kijk hier voor meer informatie.

3. Queen’s House

Het zeventiende eeuwse Queen’s House is onderdeel van het National Maritime Museum en wordt gezien als een belangrijk gebouw in de architectonische geschiedenis van Groot Brittannië. De voormalige vorstenwoning is één van de eerste gebouwen in Engeland die in klassieke architectuurstijl is vormgegeven. Vanaf 12 september (na de Olympische Spelen) is Queen’s House weer iedere dag gratis te bezoeken.


Queen’s House, met de skyline van Canary Wharf op de achtergrond, via Cristian Bortes

4. South Bank

De zuidoever van de rivier de Thames, South Bank, staat garant voor uren vermaak. Een voorstelling in de Royal Festival hall of een ritje in reuzenrad London Eye zijn misschien niet gratis, maar dat maak je ruimschoots goed met een bezoek aan National Theatre (dagelijkse gratis voorstelling om 17:45u) of één van de vele kunstgalerieën, een wandeling langs de oever of door Jubilee Gardens. Ook vinden er op de South Bank regelmatig gratis festivals plaats, zoals het vijf maanden(!) durende London Wonderground. Een bezoek aan South Bank is prima te combineren met het nabijgelegen (gratis) Tate Modern of London Film Museum.


Ook mooi: South Bank tijdens zonsondergang, via Rev Stan

5. Primrose Hill

Voor een geweldig panorama-uitzicht over de stad ga je naar Primrose Hill. Deze tachtig meter hoge heuvel ligt iets ten noorden van Regent’s Park en is prima te bereiken per metro (halte Camden Town) of per fiets. Ben je uitgekeken op de groene heuvel en de skyline van Londen? Loop of fiets dan door de aangrenzende wijk Hampstead en vergaap je aan de mooie huizen en snelle auto’s, want deze wijk heeft de hoogste miljonairsdichtheid van heel Groot Brittannië.


Een mooier uitzicht over Londen is lastig te vinden, via Ann Wuyts

6. London Photo Walk

Iedere zes weken organiseert London Photo Walk een stadswandeling door Londen voor professionele- en amateurfotografen, waarbij de route langs de meest fotogenieke plekken loopt. De kans is klein dat je bezoek aan Londen precies tegelijk met een Photo Walk valt, maar dat is geen probleem. De routes zijn namelijk prima gedocumenteerd, zodat je deze fotowandelingen op ieder moment kunt plannen. Een aanrader is ‘City and Skyscrapers‘, dat je onder meer langs St. Paul’s Cathedral en The Gherkin leidt. Een andere leuke (maar niet gratis) optie is de Jack the Ripper-wandeltocht.


De City & Skyscrapers Walk loopt onder andere langs de Royal Exchange, via Aurelien Guichard

7. Trafalgar Square & Piccadilly Circus

Trafalgar Square is zonder twijfel één van de mooiste pleinen van Europa. Nelson’s Column, de National Gallery en de andere omringende gebouwen poseren gewillig voor iedere camera. Vanaf Trafalgar Square loop je in een paar minuten, via de drukke winkelstraat Regent Street, naar Piccadilly Circus. Dit plein is ietwat vreemde, maar unieke combinatie van het klassieke Trafalgar Square, met de neonlampen zoals je die op Times Square in New York tegenkomt.


Zo leeg zie je Trafalgar Square niet vaak, via Thomas Euler

8. Wisseling van de wacht

Dagelijks vindt niet alleen bij Buckingham Palace, maar ook op Horse Guard Parade het traditionele Changing of The Guard plaats, waarbij serieus kijkende wachters vervangen worden door nóg serieuzer kijkende collega’s. Ooit vonden op Horse Guards Parade riddertoernooien plaats, maar tegenwoordig heeft de paradeplaats nog voornamelijk een ceremoniële bestemming. Zelfs voor Britten zijn deze wachtceremonies niet altijd even duidelijk, zo blijkt wel uit de Changing the Guard App die speciaal hiervoor ontwikkeld is.


Wisseling van de wacht bij Horse Guard Parade, via MD111

9. Tower Bridge

De ruim 100 jaar oude Tower Bridge is één van de bekendste bruggen ter wereld. Een bezoek aan dit Londense icoon mag dus eigenlijk niet ontbreken tijdens een stedentrip naar de Engelse hoofdstad. Een kaartje om de brug van binnen te bekijken kost ongeveer 10 euro, maar een wandeling over of langs Tower Bridge is (uiteraard) gratis. De beste plekjes voor een mooie foto van de brug zijn een panoramaterras ter hoogte van Monument Street, aan boord van de HMS Belfast (gratis toegang) of op Butler Wharf. Houd er alleen wel even rekening mee wanneer de brug open of dicht is.


De oude brug in contrast met de strakke Londense hoogbouw, via Wikipedia

10. South London Art

Op de eerder genoemde South Bank (of Bankside) vind je al redelijk veel (gratis) kunstgalerieën en tentoonstellingen, maar de echte liefhebber van kunst kan eigenlijk in heel Zuid-Londen terecht. South London Art Map zet meer dan honderd van deze art galleries op de kaart en biedt informatie over openingstijden, kunstenaars en meer. Een ideaal beginpunt voor een kunsttour door Londen dus!


Ook in de openlucht vind je hier veel (niet altijd even legale) kunst, via Garry Knight

Mis ook het laatst deel uit deze serie niet: dit zijn de tien leukste gratis bezienswaardigheden in Berlijn.

 

checkNog meer besparen op je trip naar Londen? Dat doe je met de London Pass. Kijk hier voor meer informatie.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken