Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Parijs

De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Parijs

Bezuinigen tijdens een stedentrip is niet ontzettend moeilijk, want in vrijwel iedere grote Europese stad kun je veel dingen doen, zonder dat je een toegangskaartje hoeft te kopen. Erg handig dus, want crisis of niet, gratis bezienswaardigheden zijn altijd mooi meegenomen!

Deze maand geven we iedere week tien tips voor gratis bezienswaardigheden in populaire steden, beginnende met Parijs.

1. Jardin du Luxembourg

De Jardin du Luxembourg is één van de grootste stadsparken in de Franse hoofdstad en is aangelegd rondom Palais du Luxembourg. De grote vijver, openluchtcafé, poppentheater en muziektent trekken veel Parijse studenten en gezinnen aan, maar dankzij de ligging (achter Boulevard St-Michel), de groene omgeving en de vele honderden beelden in de tuin, is Jardin du Luxembourg ook erg geliefd onder toeristen.


Jardin du Luxembourg staat vol met stoelen voor bezoekers, via Anna Fox

2. Parc de la Villette

Ook Parc de la Villette is een stadspark, maar volledig anders dan Jardin du Luxembourg. Waar de paleistuinen rust en romantiek uitstralen, is het net iets grotere Parc de la Villette een modern entertainmentpark aan Canal de l’Ourcq. Wetenschapsmuseum Cité des Sciences et de l’Industrie (het grootste van Europa), de bioscoop, concerthal en het muziekmuseum zijn misschien niet gratis, maar het park staat ook bol van zogenaamde vermaaksarchitectuur; aparte bouwwerken zonder echte functie, die voor iedereen (gratis) te bewonderen zijn.


Parc de la Villette weerspiegelt in La Géode, één van de vele ‘follies’ via Lauren Manning

3. Wandeling over en langs de Seine

De rivier de Seine doorkruist Parijs en is ideaal voor een hele dag rondstruinen. De vele bruggen (37 om precies te zijn), waarvan Pont Neuf en Pont Alexandre misschien wel de mooiste zijn, brengen je van de ene oever naar de andere, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken welke zijde van de Seine nu eigenlijk de mooiste is. Kun je niet kiezen? Rust dan even uit in Parc de l’Ile Saint Germain, een stadspark op eilandje in de rivier.


De Seine is een heerlijke plek voor een wandeling, via Moyan Brenn

4. Het Louvre (en andere musea)

Iedere eerste zondag van de maand én op Quatorze Juillet (14 juli) kun je het populairste museum ter wereld gratis bezoeken. Ben je jonger dan 25 jaar? Dan kun je ook op vrijdagavond gratis naar binnen. Op de eerste zondag van de maand kun je overigens ook gratis naar onder meer Musée d’Orsay, Musée Rodin of Centre Pompidou. Houd op die dag (vooral bij het Louvre) wel rekening met lange rijen voor deze musea. Sla je die liever over? Koop dan voor een skip the line ticket. Voor het Louvre kost deze 15 euro, Musée D’Orsay is met 12 euro net iets goedkoper.

Een extra tip: sommige andere musea, waaronder Musée Carnavalet en Musée Curie zijn altijd gratis te bezoeken. Op de eerste zondag van de maand is het hier dan ook vaak rustiger dan normaal, omdat veel koopjesjagers dan de andere musea bezoeken.


De kenmerkende pyramide voor het museumgebouw, via simo0082

 

checkNiet gratis, maar wel héél voordelig van alles zien in Parijs? Bestel vooraf je toegangskaartje, waarmee je de wachtrij ontloopt én geld bespaart. Kijk hier voor meer informatie.

5. Notre Dame

Nog een reden om je stedentrip naar Parijs in het eerste weekend van de maand te plannen, is een gratis bezoek aan de Notre Dame. De imposante kathedraal zelf is iedere dag gratis te bezoeken, maar voor het beklimmen van de kerktoren betaal je (als je ouder bent dan 25) normaal gesproken €8,50. Ook deze is op de eerste zondag van de maand dus gratis te bezoeken. Het prachtige uitzicht is de klim van 387 treden zonder twijfel waard.


De Notre Dame vanaf de Seine, via BuildArk

6. De Eiffeltoren

Natuurlijk mag de Eiffeltoren, dat één van de bekendste bouwwerken ter wereld is, niet ontbreken in dit rijtje. De 300 meter hoge staalconstructie is vanuit een groot gedeelte van de stad te zien. Vanaf Place du Trocadéro heb je een prachtig uitzicht op de toren, maar ook vanaf de andere kant (Champ du Mars) zit je eerste rang. Ontloop je liever de busladingen toeristen? Probeer het dan vanaf de Tour Montparnasse of de Arc de Triomf, of onder het genot van een etentje op het dakterras van Les Ombres. Deze opties zijn echter helaas niet gratis. Dat geldt ook voor het beklimmen van de Eiffeltoren zelf, al kun je op diverse plekken wel met korting een skip the line ticket kopen.


Prachtig (gratis) uitzicht op 7.300 ton metaal, via Lendog64

7. Panthéon

Jammer genoeg is het Panthéon alleen op de eerste zondagen van oktober tot en met maart te bezoeken. De buitenkant van dit gebouw is al mooi genoeg voor een vermelding als gratis bezienswaardigheid, maar de echte schoonheid zit van binnen. De koepel, muurschilderingen en andere versieringen in dit mausoleum zijn prachtig. Onder andere Victor Hugo, Voltaire en Marie Curie liggen in de ondergrondse crypte begraven.


Het Parijse Panthéon werd duidelijk gebaseerd op het Panthéon in Rome, via Michal Osmenda

8. Promenade Plantée

De Promenade Plantée is een 4,7 kilometer lang park, dat gedeeltelijk is aangelegd op een spoorwegviaduct. Stap uit bij treinstation Gare du Lyon en wandel over de parkpromenade richting Bois de Vincennes. In dit stadspark, dat drie keer zo groot is als Central Park in New York, kun je even uitrusten. Op de terugweg loop je niet over, maar naast de ‘groenste spoorlijn ter wereld’, want in de 71 bogen van het viaduct zijn diverse cafés, winkeltjes en galerijen gevestigd.


Groen bovenop het viaduct, winkels en ateliers in de bogen eronder, via Peter Pearson

9. Square Willette

Square Willette, of Square Louise Michel, is de beroemde groene strook aan de voet van de trappen van Basilique du Sacré-Cœur. Voordat je de 222 treden richting de prachtige witte basiliek beklimt, kun je in Square Willette genieten van het mooie uitzicht. Eenmaal boven aangekomen kun je echter niet beslissen of je nog even blijft genieten van het nóg mooiere uitzicht, of dat je (gratis) het bijna 100 jaar oude gebouw binnengaat.


Het wijde uitzicht vanaf de trappen bovenaan Square Willette, via Olivier Bruchez

10. Begraafplaats Père-Lachaise

De Franse hoofdstad telt diverse begraafplaatsen waar beroemde Parijzenaars begraven liggen. Père-Lachaise is het grootste en bekendste kerkhof. Kenmerkend zijn de stijlvolle gebouwen, de vele unieke graven en de klinkerpaadjes. Op Père-Lachaise liggen vele nationale en internationale beroemdheden begraven, waaronder Karel Appel, Edith Piaf, Chopin, Max Ernst, Jim Morrisson en schrijver Oscar Wilde.


Op Père-Lachaise liggen ongeveer 1 miljoen mensen begraven, via Oh Paris

 

checkNiet gratis, maar wel héél voordelig van alles zien in Parijs? Met een fietstocht haal je het meeste uit de stad. Kijk hier voor meer informatie.

Recente artikelen

Top Europese landen waar je met crypto kunt betalen

Cryptocurrency is niet langer een vaag concept dat alleen tech-nerds in donkere hoekjes van het internet begrijpen. Nee, tegenwoordig kun je met Bitcoin, Ethereum en andere altcoins gewoon je boodschappen doen of een biertje betalen. Maar waar in Europa kun je nou echt vooruit met je digitale muntjes? Hoe zit het in Nederland? We nemen je mee op een reis langs landen waar je crypto met open armen wordt ontvangen. Zwitserland: Meer dan bergen en banken Zwitserland heeft natuurlijk al sinds jaar en dag een speciale plek in de financiële wereld. Het staat bekend als een financieel centrum, historisch gezien vooral dankzij de hoge mate van privacy die de banken verschaften, maar tegenwoordig ook steeds vaker wegens de crypto-aanvaarding. Denk bijvoorbeeld aan Zug, de “Crypto Valley” van Europa. Ondanks de kleine bevolking zijn er een aantal factoren die Zug prominent op de kaart zetten: Ethereum, de tweede grootste cryptomunt, werd er ontworpen De banken staan (uiteraard) erg positief ten opzichte van crypto Er zijn veel cryptobedrijven en jobs in deze sector Je kan er daarnaast vaak je koffie afrekenen met Bitcoin. Zelfs de overheid loopt voorop: gemeentebelastingen in Zug kunnen met crypto betaald worden. Zwitserse ondernemers zijn niet bang om nieuwe technologie te omarmen, en dat merk je aan de vele winkels en bedrijven die crypto accepteren. Nederland: Een opmars naar crypto-gebruik Oké, misschien loop je in ons land nog niet bij elke Albert Heijn naar binnen met je Bitcoin-wallet, maar Nederland is wel degelijk bezig met een inhaalslag. In onze grotere steden wordt crypto steeds vaker geaccepteerd, zowel in de horeca als in kleinere, niche-winkels. En laten we eerlijk zijn: als we onze fietstochten door de grachten kunnen combineren met een snelle Bitcoin-transactie, is dat toch een win-win? Daarnaast kan je ook zien dat crypto in Nederland steeds vaker wordt aanvaard en gebruikt in aanverwante sectoren, zoals online gokken. Neem eens een kijkje in de lijst met beste crypto casino’s in Nederland en je zal zien dat er tegenwoordig talrijke betrouwbare, legitieme en kwalitatieve goksites bestaan waar je geld kan storten, opnemen én inzetten met Bitcoin en tientallen andere crypto’s. Portugal: Crypto-paradijs onder de zon Wie droomt er niet van om onder de Portugese zon te genieten van een glas port terwijl je betaalt met Ethereum? Dit is anno 2024 zonder problemen mogelijk, en je moest er vroeger zelfs geen belastingen over betalen. Helaas heeft de reputatie van Portugal als crypto-haven sinds 2023 een zware mokerslag gekregen door invoeren van strengere wetten, maar het blijft desondanks een feit dat crypto hier de gewoonste zaak van de wereld is. Steden zoals Porto en Lissabon trekken digitale nomaden van over de hele wereld aan, net als ondernemers, startups en grote cryptobedrijven. De horecasector in Portugal aanvaardt dan ook al jarenlang Bitcoin en andere crypto’s, wat ze geen windeieren heeft gelegd. Duitsland: Innovatie en traditie hand in hand Duitsers staan bekend om hun solide maar traditionele economie. Als het op crypto aankomt, zijn ze echter verrassend progressief. In steden zoals Berlijn kun je overal met Bitcoin betalen: van hippe koffietentjes tot nachtclubs. Het land is ook vooruitstrevend op het gebied van regelgeving – in de vorm van een vergunningenstelsel, wat betekent dat bedrijven makkelijker met crypto kunnen werken. Combineer dat met de Duitse liefde voor innovatie en je hebt een perfecte mix voor crypto-liefhebbers. Slovenië: De verborgen parel van crypto Slovenië staat misschien niet meteen bovenaan je lijstje als je denkt aan crypto-aanvaarding, maar onderschat dit kleine landje niet. Ljubljana, de hoofdstad, heeft zelfs een compleet winkelcentrum waar je vaak met crypto kunt betalen. En nee, dat staat niet voor Bitcoin City – al zou je dat wel denken. De naam past toevallig erg goed, maar slaat gewoon op een Sloveense wielerploeg. Van restaurants tot kledingwinkels, je kunt hier bijna alles met je digitale portefeuille regelen. Slovenië bewijst dat grootse dingen in kleine verpakkingen komen. Malta: Het blockchain-eiland Malta heeft zichzelf herdoopt tot “The Blockchain Island”, na zich jarenlang voornamelijk te richten op online gokken. Dit piepkleine land in de Middellandse Zee heeft grote stappen gezet om crypto te integreren in het dagelijks leven. Bedrijven zoals Binance hebben hier zelfs hun hoofdkantoor gevestigd. Of je nou een luxe diner wilt betalen of gewoon een kop koffie, de kans is groot dat je ergens in Malta terechtkunt met je crypto. En het uitzicht op de azuurblauwe zee krijg je er gratis bij. Estland: Digitaal tot op het bot Estland is misschien klein, maar dit Baltische land is een van de meest gedigitaliseerde ter wereld. Hier regelen ze alles online – van stemmen tot belastingaangifte. Het zal je dan ook niet verbazen dat Estland ook crypto omarmt. In steden als Tallinn kun je in steeds meer winkels en restaurants betalen met Bitcoin. Het land heeft bovendien een soepel juridisch kader voor crypto-bedrijven, waardoor het een hotspot is geworden voor innovatieve startups. Frankrijk: Luxe leven met crypto Wie zegt dat crypto alleen voor nerds is, heeft duidelijk Frankrijk nog niet bezocht. In Parijs kun je in een groeiend aantal boetiekjes, restaurants en zelfs kunstgalerijen betalen met digitale valuta. En ja, ook in de Provence en aan de Franse Riviera zijn er plekken waar crypto koning is. Want waarom zou je cash gebruiken als je met een digitale munt een chique fles wijn kunt kopen?

Bekijken
De Frauenkirche kerk in de Beierse stad München

Out-of-the-box ideeën voor een citytrip naar München

München staat bekend om de prachtige architectuur, beroemde bierhallen en de historische bezienswaardigheden, maar er is zoveel meer te ontdekken. Voor wie de stad eens op een andere manier wil verkennen, zijn er genoeg verborgen parels die niet in de gebruikelijke reisgidsen staan. In dit artikel ontdek je enkele out-of-the-box ideeën voor een onvergetelijke citytrip naar München, weg van de drukte van de toeristische hotspots. Ontdek de geheime tuinen Een van de mooiste manieren om München op een unieke manier te ervaren, is door de geheime tuinen te verkennen. Boek je vliegtickets München alleen al hiervoor. Naast de bekende Englischer Garten, die vaak door toeristen wordt bezocht, zijn er talloze kleinere, verborgen tuinen die een oase van rust bieden. De Hofgarten achter de Residenz is een stille plek die vaak over het hoofd wordt gezien. Dit rustige park heeft een prachtige architectuur en een serene sfeer, ideaal voor een ontspannen middagwandeling. Ook de Botanische Tuin in het zuidwesten van de stad is een verborgen juweeltje waar bijzondere plantensoorten kunt ontdekken. Verken alternatieve kunst en cultuur München is niet alleen de stad van de beroemde musea zoals de Alte Pinakothek en de Pinakothek der Moderne, maar biedt ook een levendige alternatieve kunstscene. Een bezoek aan de Kunstpark West, een voormalig industrieterrein dat is omgevormd tot een creatieve ruimte, is een aanrader voor kunstliefhebbers die buiten de gebaande paden willen treden. Hier vind je graffiti, street art en kleine galerieën die de stad een heel ander gezicht geven. Ook het Giesinger Bahnhof-gebied is een hippe wijk vol kunstgalerijen en pop-up evenementen die vaak niet op de radar staan van de gemiddelde toerist. Culinaire verrassingen in München München is beroemd om zijn traditionele Beierse gerechten, maar de stad heeft ook een bloeiende eetcultuur die veel verder gaat dan bratwurst en pretzels. Voor een unieke culinaire ervaring kun je bijvoorbeeld naar de Viktualienmarkt gaan, maar niet voor de gebruikelijke toeristische hapjes. Zoek in plaats daarvan naar lokale marktkraampjes die gespecialiseerd zijn in bijzondere producten zoals biologische kazen, handgemaakte pasta of lokale wijnen. Een ander leuk idee is een bezoek aan de Street Food Markt in de wijk Glockenbach, waar je allerlei exotische gerechten kunt proeven in een gezellige, informele sfeer. Het is een perfecte manier om München te ervaren via je smaakpapillen en een kijkje te nemen in de multiculturele eetcultuur die de stad biedt. Unieke ervaringen die München anders maken Wil je München op een geheel andere manier ontdekken, zoals je misschien ook al met Berlijn deed? Dan zijn er verschillende unieke ervaringen die je kunt proberen. Een aanrader is een rondleiding door de ondergrondse tunnels van de stad. Deze geheime gangen werden oorspronkelijk gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog en later door de stad zelf. Tegenwoordig kun je een gids boeken die je meeneemt op een avontuur door dit verborgen stukje geschiedenis van München. Voor een andere bijzondere ervaring kun je de stad te voet ontdekken via een alternatieve stadswandeling, waar je meer leert over de verborgen plekken en de geschiedenis van de stad die vaak niet in de gebruikelijke toeristische gidsen staat.

Bekijken