De crisis lijkt nog niet eens voorbij, of zit er alweer een stijgende lijn in de tarieven van vliegtickets en hotelkamers. Tijdens een stedentrip zal dus ergens anders op bezuinigd moeten worden, maar dat hoeft absoluut niet te betekenen dat je een weekendje op je hotelkamer moet blijven zitten. Er zijn namelijk ontzettend veel leuke én gratis bezienswaardigheden in Europa!

1. The British Museum (Londen, Engeland)

In Engeland zijn veel musea en kunstgalerijen gratis te bezichtigen, maar The British Museum is het populairst. Niet zonder reden, want de collectie van dit archeologische museum in Londen is immens.


Afbeelding via Earth Traveler

2. Sint-Pietersbasiliek (Vaticaanstad)

Tijdens een stedentrip Rome mag een bezoekje aan Vaticaanstad, waar veel gratis te bezichtigen is, uiteraard niet ontbreken. De Sint-Pietersbasiliek is hier de belangrijkste bezienswaardigheid, maar op de laatste zondag van de maand zijn ook de Vaticaanse Musea gratis toegankelijk.


Afbeelding via Charles XIX

3. Notre Dame (Parijs, Frankrijk)

Enkel voor een bezoek aan de toren en de schatkamer van de wereldberoemde Notre Dame in Parijs moet toegang worden betaald, de rest van de kerk is gratis toegankelijk.


Afbeelding via Bufflerump

4. Buen Retiro Park (Madrid, Spanje)

Het grootste stadspark van de Spaanse hoofdstad Madrid was ooit het privépark van de koninklijke familie, maar tegenwoordig kan iedereen door de de prachtig aangelegde tuinen wandelen.


Afbeelding via Ksvrbrg

5. Reichstag (Berlijn, Duitsland)

Het dakterras en de koepel van het Rijksdaggebouw in Berlijn zijn gratis te bezoeken, vanwaar je kunt genieten van schitterende uitzichten. Vooraf registreren is hiervoor echter noodzakelijk.


Afbeelding via Gabi

6. Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau (Auschwitz, Polen)

Eén van de meest indrukwekkende musea ter wereld is dagelijks gratis toegankelijk. Voor rondleidingen door Auschwitz dien je echter wel (een klein bedrag) te betalen.


Afbeelding via Stephen H

7. Royal Botanic Gardens (Edinburgh, Schotland)

Toegang tot de prachtige botanische tuinen van Edinburgh is gratis. Voor sommige kassen zul je een toegangskaartje moeten kopen, maar zeker tijdens de zomer is er buiten meer dan genoeg te zien.


Afbeelding via Magaroonie

8. Park Güell (Barcelona, Spanje)

Park Güell is niet zomaar een park, want dit stadspark in Barcelona staat vol met werken van Antoni Gaudí. Tussen de palmen en pijnbomen door kun je veel unieke kunstwerken bewonderen, en in het park is ook een klein Gaudímuseum gevestigd.


Afbeelding via Franz Stifter

9. Pantheon (Rome, Italië)

De bijna 2.000 jaar oude tempel (en tegenwoordig basiliek) Pantheon en het aangrenzende Piazza della Rotonda zijn zeer populaire bezienswaardigheden in Rome. Niet erg vreemd, want de immense koepel en het mooie plein zijn beide erg indrukwekkend.


Afbeelding via MOSayed

10. Glasgow Cathedral & Necropolis (Glasgow, Schotland)

Glasgow Cathedral is de enige kathedraal op het Schotse vasteland die ongeschonden de Reformatie van 1560 heeft overleefd. In de schaduw van de kathedraal waken zo’n 3.500 herdenkingsbeelden over ruim 50.000 graven in Necropolis.


Afbeelding via Sandy Polson

11. Operahuis (Oslo, Noorwegen)

Het kostte ruim 500 miljoen Euro, maar het resultaat mag er zijn. Het Operahuis in Oslo is een knap staaltje moderne architectuur, met onder andere skateboardvoorzieningen op het dak en een kroonluchter met 5.800 handgemaakte kristallen.


Afbeelding via Kjetil Andersen

12. La Lonja de la Seda (Valencia, Spanje)

Ooit was La Lonja de la Seda één van de belangrijkste gebouwen rond de Middellandse Zee, tegenwoordig is de voormalige zijdebeurs van Valencia opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Afbeelding via Aurélie M

13. Moderne Architectuur (Rotterdam, Nederland)

Doordat de stad na de Tweede Wereldoorlog grotendeels opnieuw moest worden opgebouwd, wordt Rotterdam ook wel de Europese hoofdstad der moderne architectuur genoemd. Architectuurliefhebbers kunnen zich uren in Rotterdam vermaken, en al dat moois is (van buiten) uiteraard gratis te bekijken.


Afbeelding via Archibald Ballantine

14. Vigelandpark (Oslo, Noorwegen)

Met een collectie van meer dan 200 beelden is het Vigelandpark in Oslo is min of meer een gratis openluchtmuseum. Middenin het park is ook een klein museum met nog meer werken van Gustav Vigeland te bezoeken, maar wel tegen betaling.


Afbeelding via Peter Verhauwen

15. Duomo (Milaan, Italië)

Veel kerken in Europa zijn opengesteld voor het publiek, maar de Dom van Milaan heeft toch wel iets speciaals. Het dak van de Dom, dat volgens velen het allermooiste is van de immense kerk, is dan jammer genoeg alleen tegen betaling te bezichtigen. De prijs valt gelukkig mee – €5,- als je met de trap gaat, met de lift is drie Euro duurder.


Afbeelding via Renpix

Zijn deze 15 gratis bezienswaardigheden niet voldoende? Kijk dan eens op de websites van Knack Weekend, Matador, Hostelworld of FreeInEurope.com voor nóg meer leuke Europese daguitjes waarvoor je geen toegangskaartje hoeft te kopen.