Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Luik, een stad ontwaakt

Luik, een stad ontwaakt

StedenTripper werkt samen met Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Luik is een stad van tegenstellingen. Zo staat de historische architectuur in schril contrast met barbaarse nieuwbouw. Als grootste stad van Wallonië bezit Luik interessante musea, galeries,
theaters en een opera. Bovendien is het een aantrekkelijke winkelstad en met zijn vele restaurants een goede bestemming voor lekkerbekken.

Luik (Liège in het Frans) heeft zich in de laatste tien jaar ontworsteld aan een neergaande spiraal. Tal van historische gebouwen zijn gerestaureerd of staan in de steigers. De Maas, de levensader van de stad, verdeelt Luik in twee delen die door bruggen met elkaar worden verbonden. Het stadscentrum wordt beheerst door de honderd meter hoge heuvel van de Citadel en de minder hoge Publémont.

De binnenstad bestaat uit het Coeur historique en de wijken Le Carré en L’Île. Luik is een stad voor fijnproevers met oog voor details. Achter de soms vervallen panden of nieuwbouw gaat een dynamische stad schuil.

luik-1
© O.T. Liège – Marc Verpoorten

Ondergrondse troef

Het Place Saint-Lambert, een grote open ruimte, is het hart van het moderne Luik. Het is het domein van de wandelaars, skaters en bankzitters. In de bestrating zijn de contouren van de voormalige Sint-Lambertuskathedraal weergegeven. Ook de pilaren zijn in een eigentijdse vormgeving teruggekeerd. De kathedraal, het symbool van de gehate prinsbisschoppelijke macht, werd tijdens de Franse (Luikse) Revolutie in 1792 door de opstandige burgers verwoest. De brokstukken bleven jarenlang liggen totdat deze in 1827 werden opgeruimd en het Place Saint-Lambert werd aangelegd.

De grootste troef van het plein bevindt zich ondergronds: het Archéoforum de Liège. Al sinds 1907 worden op de plek van de voormalige kathedraal opgravingen verricht. Er zijn sporen gevonden van de
eerste mensen die zich hier negenduizend jaar geleden vestigden en van de vier opeenvolgende kerken. Een gids leidt bezoekers langs de geschiedenis van Luik. Een bijzondere ervaring om rond te dwalen tussen de archeologische vondsten en de romaanse en gotische bouwresten terwijl verre stadsgeluiden doordringen tot het ondergrondse museum.

luik-6
Palais des Princes-Évêques aan het Place Saint-Lambert, © OPT – J.P. Remy

Historisch hart

Het Coeur historique, het historische hart van de stad, ligt ingeklemd tussen de hellingen van de Citadel en de Maas. Het Place du Marché is een klein marktplein omringd door het stadhuis, cafés, restaurants en terrassen. As Ouhès is het adres voor een kennismaking met de Luikse keuken. In deze traditionele brasserie worden salade liégeoise (Luikse salade van boontjes, spek, aardappelen, uien en azijn) en gerechten met sirop de Liège (Luikse stroop) geserveerd.

Hors Château is een van de oudste straten van Luik. In de huizen met hun 17e- en 18e-eeuwse gevels woonden de lakenhandelaren, in de steegjes de arbeiders en ambachtslieden. De nauwe doodlopende steegjes voeren van de hoofdstraat naar de vroegere wijngaarden op de heuvels. Ze zijn omgetoverd tot trendy woonerven. Halverwege de straat overbrugt de Montagne de Bueren met 374 treden een hoogteverschil van zeventig meter. De trap werd aangelegd in 1881 en vormde een snelle verbinding tussen de stad en citadel.

luik-4
© OPT – J.P. Remy

Twee nieuwe musea

2009 was een belangrijk jaar voor Luik. Behalve het futuristische TGV-station Liège Guillemins, een ontwerp van de spraakmakende Spaanse architect Santiago Calatrava, werd ook het prestigieuze museum Grand Curtius geopend. In hetzelfde jaar heropende ook het Musée de la Vie Wallonne na een ingrijpende renovatie zijn deuren. Het museumcomplex Grand Curtius bestaat uit vijf historische
gebouwen die met elkaar verbonden zijn door opvallende nieuwbouw.

luik-3
Station Liège Guillemins, © ELTGV – Alain Janssens

Het hart van het museum is het 17e-eeuwse stadspaleis van Jean de Cort (Curtius), een schatrijke wapenhandelaar. De collectie bestaat uit wapens, glaswerk, archeologie en Maaslandse kunst. Hoe eigentijds het museum ook van buiten oogt, de presentatie is enigszins teleurstellend. De vitrines zijn volgestouwd met objecten vergezeld van slecht leesbare Franse teksten.

Schiet het Grand Curtius qua presentatie te kort, het Musée de la Vie Wallonne overtreft zichzelf. In een stemmige ambiance, een middeleeuws klooster, worden alle aspecten van het Waalse leven met behulp van moderne museumtechnieken op aanstekelijke wijze gepresenteerd. Voor de Nederlandstalige bezoekers is er een speciale audiogids.

Kerken en kloosters

Luik is nog steeds een stad van kerken, kloosters en andere religieuze gebouwen. Interessant is de Trésor, die zijn naam met alle kostbare kerkelijke ‘schatten’ rechtdoet. De fonkelende eliekschrijn van Sint-Lambertus trekt alle aandacht. In de église Saint-Barthélemy staat een prachtig geelkoperen doopvont, een meesterwerk van middeleeuwse gietkunst. De doopvont rust op tien (oorspronkelijk twaalf) ossen die de apostelen symboliseren. Op de rand staan vijf verschillende taferelen die de doop verbeelden.

De église Saint-Jacques is volgens kenners de mooiste kerk van Luik. De in de 11e eeuw gestichte kloosterkerk werd regelmatig aangepast aan de heersende bouwstijl. Jean Delcour (1627-1707), de grote Luikse beeldhouwer, ontwierp de metershoge witte beelden die vanaf de pilaren op de kerkgangers neerkijken.

De hellingen van de Citadel

Luik is een stad om te voet te verkennen. In de binnenstad liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand van het Place Saint-Lambert. Wie meer van de stad wil zien kan een kijkje nemen achter de coulissen van de stad. Op de hellingen van de Citadel is een aantal goed gemarkeerde wandelingen uitgezet.

Het wandelpad Terrasses (groene markering, dagelijks 9-18 uur) start aan de voet van de Montagne de Bueren. Het is een wandeling door smalle stegen, over steile trappen en -soms- modderige paden. Maar de fraaie uitzichten vanaf het nieuw aangelegde uitzichtpunt over de stad met zijn vele kerktorens en nietsontziende hoogbouw doen alle inspanningen vergeten. De wandeling is met andere wandelingen te combineren tot een langere route. De wandelkaart Découvrir Liège is gratis af te halen bij de VVV, of te downloaden op hun website.

luik-2
© OPT – J.P. Remy

Eeuwenoude markt

Antwerpen heeft zijn Vogelenmarkt, Luik zijn Batte. Elke zondagochtend wordt op de rive gauche (Quai de Maestricht) de zondagsmarkt gehouden. In het Waals betekent batte kade of dijk. De geschiedenis van de markt gaat terug tot de 16e eeuw.

De markt is een combinatie van waren-, vers- en rommelmarkt. Er staan meer dan vijfhonderd kramen met kleding, antiek, groenten en fruit, kazen en worsten, Luikse wafels, boeken, etc. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een kraam die het verkoopt. In de vroege ochtend zijn alle cafés en frituren op de kades en in de zijstraatjes al geopend. Een ochtendje struinen op de markt sluit je traditioneel af met gehaktballetjes, frieten en een pintje Maes of Jupiler in Café Lequet, een klassiek Luiks café.

luik-5
© OPT – J.P. Remy

Winkelstad

Luik is dé winkelstad van Wallonië. De binnenstad biedt een keur aan mogelijkheden, van grote warenhuizen tot kleine speciaalzaken. De Rue Pont-d’Avroy en de Rue du Pont-d’Or in de wijk Le Carré zijn de belangrijkste winkelstraten.Tussen deze twee straten ligt de uitgaanswijk met bars, dancings, restaurants en nachtclubs. Hier komen vooral op vrijdag- en zaterdagavond studenten en scholieren.

Aan het Place Saint-Lambert zijn twee grote winkelcentra verrezen: de Galeries Saint-Lambert en Îlot Saint-Michel met filialen van de bekende winkelketens. De Rue Saint-Paul is een ouderwetse winkelstraat met een banketbakkerij, slagerij, groentezaak en bakkerij waar zich op zaterdag lange rijen wachtenden vormen. Verleidelijk zijn de vele delicatessenwinkels waar de lekkernijen smaakvol zijn uitgestald. Aan een Luikse wafel ontkom je dan ook niet.

luik-7
© OPT – Philippe Lermusiaux

 

Consumentenbond-bannerDit artikel verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je verder kennismaken met dit inspirerende magazine? Bestel dan een los nummer van Reisgids, of neem een abonnement.

Plaats een reactie op dit blog

Geen reacties


Naam

Email

Je bericht

Recente artikelen

crypto en vakantie

De beste manieren om je crypto- beleggingen te diversifiëren

Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Ripple, Ethereum en vele anderen, hebben de afgelopen jaren enorme populariteit en aandacht gekregen als een alternatieve vorm van belegging. Veel beleggers zijn geïnteresseerd geraakt in de potentie van cryptobeleggingen om hoge rendementen te genereren, maar het is belangrijk om te onthouden dat de cryptomarkt volatiel en risicovol kan zijn. Een manier om de risico's te beheersen en je cryptobeleggingen te optimaliseren, is door te diversifiëren. In dit artikel zullen we de beste manieren bespreken om je crypto-beleggingen te diversifiëren. 1. Investeer in verschillende cryptocurrency's Het is belangrijk om niet alleen te focussen op één enkele cryptocurrency, maar te diversifiëren en in meerdere cryptocurrency's te investeren. Er zijn duizenden cryptocurrency's op de markt, elk met zijn eigen kenmerken, use cases en potentieel voor groei. Door je beleggingen te spreiden over verschillende cryptocurrency's, spreid je het risico en verklein je de kans dat een enkele cryptocurrency een groot deel van je portefeuille domineert. 2. Investeer in verschillende sectoren van de cryptomarkt De cryptomarkt bestaat uit verschillende sectoren, zoals gedecentraliseerde financiën (DeFi), non-fungible tokens (NFT's), slimme contractplatforms en meer. Door te investeren in verschillende sectoren van de cryptomarkt, kun je profiteren van de groei en ontwikkeling van verschillende gebruiksscenario's en toepassingen van blockchain-technologie. Het is belangrijk om jezelf te informeren over de verschillende sectoren en projecten binnen de cryptomarkt en een weloverwogen keuze te maken bij het diversifiëren van je beleggingen. 3. Diversifieer je beleggingen over verschillende beleggingscategorieën Naast het diversifiëren van cryptocurrency's en sectoren, kun je ook je beleggingen spreiden over verschillende beleggingscategorieën. Er zijn verschillende manieren om in cryptocurrency's te beleggen, zoals het kopen van de daadwerkelijke munten, beleggen in cryptocurrency-fondsen, futures, opties en meer. 4. Stel een duidelijk beleggingsdoel en pas je portefeuille aan Bij het diversifiëren van je crypto-beleggingen is het belangrijk om een duidelijk beleggingsdoel te hebben en je beleggingen aan te passen op basis van je risicotolerantie en beleggingshorizon. Als je bijvoorbeeld een langetermijnbelegger bent met een laag risicotolerantieniveau, kun je ervoor kiezen om je beleggingen meer te diversifiëren over gevestigde cryptocurrency's met een stabielere marktgeschiedenis. Aan de andere kant, als je een meer risicovolle belegger bent met een kortere beleggingshorizon, kun je ervoor kiezen om meer te investeren in opkomende cryptocurrency's met een hoger groeipotentieel, maar ook een hoger risico. 5. Overweeg diversificatie buiten de cryptomarkt Hoewel diversificatie binnen de cryptomarkt belangrijk is, is het ook verstandig om diversificatie buiten de cryptomarkt te overwegen. Het is niet verstandig om al je beleggingen alleen in cryptocurrency's te hebben, aangezien dit een hoger risico met zich meebrengt. Door te diversifiëren naar andere beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed, en andere traditionele activa, kun je je risico verder spreiden en je portefeuille beter beschermen tegen volatiliteit in de cryptomarkt. Het diversifiëren van je crypto-beleggingen is een belangrijke strategie om risico's te beheersen en je portefeuille te optimaliseren. Door te investeren in verschillende cryptocurrencies, sectoren van de cryptomarkt, beleggingscategorieën en door regelmatig je portefeuille te herzien en aan te passen, kun je je kansen op succesvolle beleggingsresultaten vergroten en je risico minimaliseren. Het is echter belangrijk om altijd goed onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat je beleggingsbeslissingen neemt. De cryptomarkt blijft volatiel en het is essentieel om bewust te zijn van de risico's die gepaard gaan met investeren in cryptocurrencies.

Bekijken
Depositphotos_146950037_S

Vanaf Duitsland vliegen doe je met deze tips!

Gaan jullie bijna op vakantie en vliegen jullie vanaf luchthaven Düsseldorf of Weeze in Duitsland? De kans is groot dat jullie vliegtickets een stuk goedkoper zijn vanaf Duitsland, maar je moet er wel rekening mee houden dat je daar ook nog naartoe moet gaan. Met de tips in dit artikel kunnen jullie met een gerust hart op vakantie gaan! Met het openbaar vervoer naar Duitsland Met het openbaar vervoer naar Duitsland gaan is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is zeker wel mogelijk. Het nadeel van reizen met de trein is alleen wel dat je rekening moet houden met de reistijden en eventuele vertragingen. Daarnaast heb je natuurlijk niet heel veel plek in de trein, dus is het niet verstandig met erg veel bagage te gaan reizen. Sluiten de tijden niet goed aan op de tijd dat je moet gaan vliegen? Dan kun je er ook voor kiezen een dag van tevoren naar Duitsland te reizen en daar een overnachting te boeken in de buurt van het vliegveld. Met de eigen auto naar het vliegveld Het is ook heel goed mogelijk met je eigen auto naar Duitsland te rijden. Zo weet je in ieder geval zeker dat je genoeg ruimte hebt om alles mee te nemen, en kun je dit gewoon op je eigen tempo doen. Parkeren Düsseldorf airport is namelijk heel goed mogelijk. Op het terrein zelf zijn er 8 parkeerruimtes, maar er zijn ook verschillende parkeerbedrijven waarbij je een parkeerplek kunt boeken. Deze liggen vlakbij de luchthaven waardoor je veel minder betaald voor het parkeren. Vanaf de parkeerplek kun je met een shuttlebus naar het vliegveld toe, zodat je niet hoeft te lopen. Ook parkeren Weeze airport is mogelijk. Deze luchthaven is erg populair bij mensen uit Duitsland, Nederland en België omdat hij een erg centrale ligging heeft en goed te bereiken is. Op P1 en P2 kun je voor een langere periode parkeren, wat ideaal is als je op vakantie gaat. P1 ligt voor de terminal, waardoor je niet lang met je bagage hoeft te lopen, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. P2 ligt iets verder weg, en is dan ook iets goedkoper. Weeze beschikt daarnaast ook over een parkeergarage die altijd voorzien is van camerabewaking en kentekenherkenning. Vervoer regelen De laatste optie is dat je vervoer regelt om naar het vliegveld toe te gaan. Je zou bijvoorbeeld een taxi kunnen regelen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je hier flink voor betaald. Een andere optie is dat je een vriend of familielid vraagt om jullie naar het vliegveld te brengen. wel moet je dan goed kijken of iedereen wel in de auto past én je daarnaast nog genoeg ruimte hebt voor alle bagage.

Bekijken