Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De 10 Meest Tegenvallende Bezienswaardigheden

De 10 Meest Tegenvallende Bezienswaardigheden

Bijna iedere reiziger heeft het wel eens meegemaakt. Tijdens het plannen van je reis heb je je enorm verheugd op een bepaalde bezienswaardigheid, maar eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen denk je: “Is dát alles?!?”.

Wij vroegen 1.300 stedentrippers welke bezienswaardigheid zij het meest tegen vonden vallen tijdens één van hun reizen. Deze tien Europese tourist traps zien er misschien leuk uit in de reisgids of op foto’s, maar kun je beter links laten liggen.

1. Manneken Pis

Waarom tegenvallend? “Veel toeristen (én zakkenrollers) die zich verdringen om een klein, plassend mannetje te zien? Nee, bedankt.”


Erg veel bekijks voor een 58 centimeter hoog, plassend jongetje in Brussel. Via Henri Sivonen

2. Eiffeltoren

Waarom tegenvallend? “Vanuit vrijwel de hele stad kun je -bij een beetje vrij zicht- de Eiffeltoren zien staan. Het is een iconisch herkenningspunt in Parijs, maar zodra je dichterbij komt is de magie vrijwel geheel verdwenen.”


De rij bij de Eiffeltoren is soms nog langer dan de toren zelf. Via Mark Hillary

3. Het Drielandenpunt

Waarom tegenvallend? “De plek waar de grens van mijn erf samenkomt met dat van mijn twee buurmannen is nog spannender. En daar is de koffie tenminste niet zo duur.”


Het Drielandenpunt: een zeshoekig paaltje met drie vlaggen. Via Joris Leermakers

4. De Kleine Zeemeermin

Waarom tegenvallend? “Naast het feit dat de Kleine Zeemeermin ook écht klein is, staat deze in één van de meest sfeerloze omgevingen waarin ik ooit een ‘bezienswaardigheid’ heb zien staan.”


De Kleine Zeemeermin kijkt uit over het havengebied van Kopenhagen. Via Chris

5. Piccadilly Circus

Waarom tegenvallend? “Picadilly Circus is een soort ultralight-variant van Times Square, en daar vond ik al weinig aan.”


Toeristen en locals rondom de fontein op Piccadilly Circus. Via Andrew

6. Checkpoint Charlie

Waarom tegenvallend? “De naam is wereldberoemd, maar bleek jammer genoeg niet meer dan een klein hokje met een paar acteursoldaten, midden op een drukke straat, omringd door fotograferende toeristen. Dan zijn er véél interessantere en indrukwekkendere historische bezienswaardigheden in Berlijn.”


Even op de foto met een ‘soldaat’ bij Checkpoint Charlie. Via Joi Ito

7. De Mona Lisa

Waarom tegenvallend? “Na anderhalf uur in de rij te hebben gestaan en een half uur door het Louvre te hebben geschuifeld, kwam ik aan bij het schilderij dat tot de mooiste ter wereld wordt gerekend. Door de vele toeristen was het lastig om het doek van zo’n 80 bij 50cm goed te bekijken, maar omdat je het eigenlijk al honderden keren ergens afgebeeld hebt zien staan, is dat niet eens zo erg. Tegenvallend was een understatement.”


De meeste aandacht gaat in het immense Louvre maar naar één klein doek. Via Stew Dean

8. Madame Tussauds

Waarom tegenvallend? “Kijken naar net-niet-helemaal goed lijkende nep-versies van bekende personen… Ik heb nooit begrepen wat de aantrekkingskracht van zo’n wassenbeeldenmuseum is.”


Madame Tussauds zit o.a. in Londen, Berlijn, Blackpool en Amsterdam (foto). Via Abir Anwar

9. Toren van Pisa

Waarom tegenvallend? “Op zich is de Toren van Pisa (zeker met de aangrenzende Duomo) best mooi, maar de vele toeristen en de kooplieden hebben de ongelukkige gave om je het vertrouwen in de mensheid volledig te doen verliezen.”


Met alle ‘duwende’ mensen is het soms net een openlucht-Tai Chi oefening in Pisa. Via Andrew Childs

10. Stonehenge

Waarom tegenvallend? “De best imposante rotsblokken zijn alleen van een afstandje te bekijken, waardoor de echte magie helaas een beetje ontbreekt. Daarnaast is het vrij duur, enorm toeristisch en nogal afgelegen. Ondanks de historische waarde alleen aan te raden als je toevallig op vakantie bent binnen een straal van 5 kilometer van Stonehenge.”


Voor goede detailfoto’s is een zoomlens noodzakelijk. Via Shane Global


Plaats een reactie op dit blog

21 reacties


Naam

Email

Je bericht


Ha! So true :)

04-12-2012 - eminem

De toren van Pisa vond ik nog wel meevallen, maar met de rest ben ik het volstrekt eens!

04-12-2012 - Inge DeBruyne

"De meest tegenvallende beoordeling aller tijden" Onrealistische verwachtingen in het massatoerismetijdperk. Iedereen verwacht een privevoorstelling zonder andere mensen. Bij de Eiffeltoren is geen typisch franse muziek, alpinopetten, stokbrood, knoflook en wijn. Als je nog dichter bij Stonehenge mag komen was het al gesloopt geweest (o.a. door de klagers die en-passent dan nog hun naam mer merkstift hadden achtergelaten). Klagen over de Mona Lisa terwijl het Louvre nog zoveel wereldberoemde kunst bevat. Zegt meer over de intelligentie/kennis van de klagers. De klagers staan net zo in de rij om de Toren van Pisa zelf ook verder om te duwen/tegen te houden. "Zoooooooo leuk voor thuis".

05-12-2012 - Alphen

Bij zaken zoals Manneke Pis, de Kleine Zeemeermin en het Drielandenpunt wéét je toch al dat het gaat "tegenvallen"? Manneke Pis is een beeldje van 58 centimeter groot dat plast. Iedereen heeft het al wel eens op foto gezien en meer is er echt niet aan hoor. Als je dan nog ontgoocheld bent wanneer je het in het echt ziet ligt het probleem eerder bij jou dan bij het beeld zelf. Hetzelfde met het drielandenpunt. Da's gewoon een plaats waar drie onzichtbare grenzen (grenzen bestaan niet echt) mekaar raken. That's it.

05-12-2012 - Walter Capiau

Ben begin jaren tachtig bij Stonehenge geweest, kon er toen nog vlak bijkomen. Erg indrukwekkend, maar vond persoonlijk Skara Brae op de Orkney eilanden mooier.

05-12-2012 - nanda

Een nederlander heeft dit waarschijnlijk geschreven. Over smaak valt weinig te discuteren.

05-12-2012 - Belgian

[...] Voor de hele lijst van tegenvallende bezienswaardigheden ga je naar de website. [...]

05-12-2012 - Manneken Pis grootste ‘tourist trap’ | Elke dag vakantie.nl

Met dit lijstje zet “stedentripper.com” zichzelf helemaal bovenaan het lijstje van meest overroepen toerismesites. Een beetje fantasie op reis is toch leuk meegenomen. Zoals hier al opgemerkt wéét je van sommige “attracties” vooraf wat te verwachten, indien niet laat dat een schrijnend lak aan reiservaring vermoeden. Manneke Pis niet spoectaculair, akkoord, Kleine Zeemeermin klein, akkoord maar ook zo mooi, allicht dik akkoord voor dat drielandenpunt maar wie bestempelt zoiets als een “attractie”, Madame Tussaud’s bezocht ik niet maar interesseert me ook niet, maar al het overige, Toren van Pisa en Stonehenge voorop… toch super.

05-12-2012 - Tony Van den Eynde

Checkpoint Charlie, tweede wereldoorlog? Je echt verdiepen in wat je bezoekt is wat mij tegenstaat aan veel toeristen..,

05-12-2012 - Richard

Wat een pessimist. Het artikel is precies een verzameling van commentaren geschreven door iemand reizen haat en daardoor nooit buitenkomt.

05-12-2012 - Hilar Delgado

Ik ben meer geinteresseerd in de 10 meest meevallende / opvallende bezienswaardigheden. Dit vind ik weer zo'n ontzettend gezeik. Dat je er de media nog mee haalt.

05-12-2012 - Warrior76

@Warrior76: Dat komt mooi uit, want ook daarover hebben we ontzettend veel artikelen! Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje op deze categoriepagina

05-12-2012 - Erik Lammers

Eens en Oneens. Ik ben heel blij dat we het drielanden punt bij Vaals bezocht hebben toen we er toevallig langs kwamen ...... want er is niks te beleven. Stonehenge is andere koek. Stel dat je er tussen mocht lopen ..... dan zie je dus de Stonehenge met overal toeristen tussen de stenen ...... vreselijk. Ik ben er nu twee keer geweest en het blijft indrukwekkend. Manneken pis is inderdaad niet heel verschrikkelijk indrukwekkend, toch blijf ik het leuk vinden om dit soort toeristentrekkers met eigen ogen te zien.

06-12-2012 - Catharina

Ik vind het juist prettig wanneer een "toeristische attractie" gewoner blijkt te zijn dan verwacht, ik houd wel van het gewone leven. Zo was het Rode Plein gewoon prettig om te wandelen, de Chinese Muur leek wel wat op het tuintje van mijn oma qua steentjes en vond ik Hollywood bijna gemoedelijk...

07-12-2012 - Hans

onzin meeste van die zo genaamde tegenvallende en overschatte bezienswaardigheden heb ik bezocht, en sommige meerdere keren. Ik vond die niet altijd even waw, maar om te zeggen een tegenvaller, dat ook weer niet. Er zijn drie soorten toeristen: 1) avonturier: je gaat ergens naartoe op ontdekking (bijna altijd ontdek je plaatsten die wow-effect hebben), 2) geleerde: je gaat eerst informatie verzamelen en dan pas op reis, je weet wat je te wachten staat, 3) de idioot: gaat met torenhoge verwachtingen en slecht voorbereid naar toe, dan kom je altijd ontgoocheld terug. NB: het is toch logisch dat er veel toeristen zijn op een bekende bezienswaardigheid, anders zou het niet bekend zijn... niet?

07-12-2012 - Adam

I just do not understand. As it said, touristic places are just not interesting because of weight or crowd. But touristic places ARE TOURITICS places. If you just want to see something special, you can find it everywhere in the world. But the 10 places above are made with History. There are not "just a place or monument to see". Cultural matters are more than pictures makers.

07-12-2012 - Seb

Vond het ondanks de kritiek wel een grappig artikel :). Moet wel zeggen dat het aantal toeristen bij de attracties voor mij de grootste reden is dat de magie er vanaf is, maar op zich weet je dat als je ergens heen gaat...

14-12-2012 - Melissa

In verband met punt 1: Het echte en oudste Manneke Pis is te bezichtigen in Geraardsbergen! Don't forget! ;)

17-11-2013 - sarah

Ik kom vele keren per jaar in Kopenhagen en vind ook inderdaad dat de kleine zeemeermin niet veel voorstelt maar Kopenhagen en omgeving is zeker niet sfeerloos!!

25-01-2015 - Lucas

De eiffeltoren is een lelijk metalen ding en manneke pis is inderdaad niet veel bijzonders. Ik vind de rangschikking wel goed gedaan. De eiffeltoren had van mij eigenlijk wel op 1 gemogen want dat lelijke ding trekt al een eeuw miljoenen bezoekers.

23-02-2015 - Jan de Winter

[…] van de andere toeschouwers te horen, was ik niet de enige. Niet verwonderlijk dat het beeldje tot meest tegenvallende bezienswaardigheid werd […]

09-10-2015 - Het toeristische hart van Brussel – deel 1 | Het Hart van Brussel

Recente artikelen

Depositphotos_146950037_S

Vanaf Duitsland vliegen doe je met deze tips!

Gaan jullie bijna op vakantie en vliegen jullie vanaf luchthaven Düsseldorf of Weeze in Duitsland? De kans is groot dat jullie vliegtickets een stuk goedkoper zijn vanaf Duitsland, maar je moet er wel rekening mee houden dat je daar ook nog naartoe moet gaan. Met de tips in dit artikel kunnen jullie met een gerust hart op vakantie gaan! Met het openbaar vervoer naar Duitsland Met het openbaar vervoer naar Duitsland gaan is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is zeker wel mogelijk. Het nadeel van reizen met de trein is alleen wel dat je rekening moet houden met de reistijden en eventuele vertragingen. Daarnaast heb je natuurlijk niet heel veel plek in de trein, dus is het niet verstandig met erg veel bagage te gaan reizen. Sluiten de tijden niet goed aan op de tijd dat je moet gaan vliegen? Dan kun je er ook voor kiezen een dag van tevoren naar Duitsland te reizen en daar een overnachting te boeken in de buurt van het vliegveld. Met de eigen auto naar het vliegveld Het is ook heel goed mogelijk met je eigen auto naar Duitsland te rijden. Zo weet je in ieder geval zeker dat je genoeg ruimte hebt om alles mee te nemen, en kun je dit gewoon op je eigen tempo doen. Parkeren Düsseldorf airport is namelijk heel goed mogelijk. Op het terrein zelf zijn er 8 parkeerruimtes, maar er zijn ook verschillende parkeerbedrijven waarbij je een parkeerplek kunt boeken. Deze liggen vlakbij de luchthaven waardoor je veel minder betaald voor het parkeren. Vanaf de parkeerplek kun je met een shuttlebus naar het vliegveld toe, zodat je niet hoeft te lopen. Ook parkeren Weeze airport is mogelijk. Deze luchthaven is erg populair bij mensen uit Duitsland, Nederland en België omdat hij een erg centrale ligging heeft en goed te bereiken is. Op P1 en P2 kun je voor een langere periode parkeren, wat ideaal is als je op vakantie gaat. P1 ligt voor de terminal, waardoor je niet lang met je bagage hoeft te lopen, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. P2 ligt iets verder weg, en is dan ook iets goedkoper. Weeze beschikt daarnaast ook over een parkeergarage die altijd voorzien is van camerabewaking en kentekenherkenning. Vervoer regelen De laatste optie is dat je vervoer regelt om naar het vliegveld toe te gaan. Je zou bijvoorbeeld een taxi kunnen regelen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je hier flink voor betaald. Een andere optie is dat je een vriend of familielid vraagt om jullie naar het vliegveld te brengen. wel moet je dan goed kijken of iedereen wel in de auto past én je daarnaast nog genoeg ruimte hebt voor alle bagage.

Bekijken

Kan je stedentrippen op de Griekse eilanden?

Wanneer je een stedentrip gaat plannen denk je waarschijnlijk niet meteen aan de Griekse Eilanden, maar dit is zeker een geschikte bestemming om een stedentrip naartoe te nemen. Door de variëteit aan eilanden is er voor ieder wel wat wils. Elk eiland heeft namelijk zijn eigen charme. In onderstaand artikel leggen we uit waarom het zeker de moeite waard is om te eilandhoppen in Griekenland. Geschikte eilanden voor een stedentrip Geniet van overheerlijke tzatziki en gyros of kom tot rust op een van de olijfgaarden van Griekenland. De Griekse Eilanden hebben het allemaal. Boek je vakantie naar de Griekse Eilanden bij FTI Reizen en bezoek de mooiste plekken. Lees verder en ontdek de bekende maar ook minder bekende plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. 1. Zakynthos. Dit is een eiland vol geheimen, maar het staat vooral bekend om de hoge rotsen en helderblauwe wateren. Een van de leukste activiteiten op dit eiland is het huren van een bootje. Je mag er namelijk zelf varen en op ontdekkingstocht gaan tussen de rotsen. Ontdek kleine strandjes en geniet van de natuur om je heen. Een bezienswaardigheid die je hier niet mag missen is Shipwreck Beach. Dit strand staat bekend om het aangespoelde scheepswrak waar toeristen maar al te graag mee op de foto gaan. 2. Kos. Hoewel Kos wat minder bekend is, zijn er toch steeds meer Nederlanders die naar dit Griekse Eiland afreizen. Kos wordt ook wel het fietseiland van Griekenland genoemd. Het is niet gek dat je hier veel mensen op de fiets zult treffen, want er zijn verschillende prachtige fietsroutes te vinden op het eiland. Bezienswaardigheden heb je in Kos genoeg. Zo kun je een bezoekje brengen aan Kos-stad, maar ook een traditioneel bergdorpje bezoeken of genieten van de prachtige stranden. 3. Santorini. Ben je een liefhebber van het strand? Dan is het Griekse Eiland Santorini zeker een aanrader. De mooiste stranden van dit eiland zijn Kamari Beach en Red Beach. Op Red Beach leg je je handdoek in roodgekleurd zand en heb je uitzicht op prachtige rotsen. Houd je van wat meer inspanning? Dan kun je op Santorini ook prachtig wandelen. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar de Thirasia vulkaan of bezoek de haven van Ammoudi voor een vers visje. 4. Kreta. Dit eiland zul je hoogstwaarschijnlijk wel kennen, want Kreta is het populairste eiland van Griekenland. Dat zal je ook wel merken aan het toerisme op het Griekse Eiland. Op Kreta is voor ieder wat te doen. Je kunt er zowel een hele actieve als een relaxte stedentrip van maken. Zit je niet graag stil? Dan raden we je aan een wandeling op de Samariakloof te maken of een van de archeologische bezienswaardigheden te bezoeken. Wist je dat Kreta een populaire bestemming is onder jongeren? Je kunt hier namelijk ook goed feesten. Ben je van plan een stedentrip te boeken naar Griekenland, maar heb je nog geen keuze gemaakt voor een eiland? Neem bovenstaand lijstje dan nog eens rustig door. Met deze tips kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw stedentrip.

Bekijken