Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Tien stedentrips in één: de verschillende wijken van Athene

Tien stedentrips in één: de verschillende wijken van Athene

Vorige maand schreef gastblogster Marleen Veldhorst al over de Griekse hoofdstad Athene. Om te laten zien hoe veelzijdig de eeuwenoude metropool is, neemt Marleen ons ditmaal mee tijdens een wandeling door tien van de Atheense stadswijken.

Plaka

In iedere reisgids wordt de Plaka genoemd en het is dan ook de meest toeristische wijk van Athene. Een wirwar van straatjes en steegjes met taverna’s, terrasjes en souvenirwinkeltjes. En ondanks het feit dat het toeristisch is, is het een leuke wijk om door heen te dwalen, naast de vele toeristische prullaria die hier verkocht worden kun je er ook terecht voor leuke, en typisch Griekse souvenirs.

Een aanrader zijn de leren sandalen die je bij verschillende winkeltjes kunt kopen, ze zijn er in allerlei kleuren, modellen en maten, ze lopen lekker en ze zijn van een goede kwaliteit. Let er wel op dat je echte Griekse koopt en geen Chinese namaak, dan heb je lang plezier van je sandalen.

Ouzo is ook een leuk souvenir om mee te nemen, verschillende winkeltje in de Plaka verkopen allerlei soorten ouzo. Nog Griekser is het om een fles tsipouro mee te nemen, ook dit is een sterke drank, maar dan zonder anijs en zonder chemische toevoegingen, erg populair bij de Grieken zelf.

In de Plaka staat ook de Mitropolis, de enige kathedraal die Athene rijk is. Deze staat al jarenlang in de steigers, interessanter is het kleine kerkje dat er naast staat. In de buurt van de Mitropolis zijn een aantal winkeltjes die religieuze artikelen verkopen, o.a. prachtige handgeschilderde iconen.

De olijfboom is belangrijk voor Athene, dit was het geschenk van de godin Athene aan de stad als de stad haar naam zou dragen. En zo geschiede. We kennen allemaal de toepassing van olijfolie in de keuken, maar olijfolie is een ook een populair ingrediënt in verzorgende producten, het zorgt er voor dat je huid lekker zacht wordt. Op verschillende plekken in de Plaka zijn deze producten te koop, ook zijn er in de Plaka een paar winkeltjes die prachtige spulletjes, gemaakt van het hout van de olijfboom, verkopen.

Anafiotika

Tussen de Akropolis en de Plaka in ligt het wijkje Anafiotika. In de 19e eeuw is dit wijkje gebouwd door mensen van het eiland Anafi, die in Athene kwamen wonen en werken. Zij bouwden hun huizen in de traditie van het eiland waar ze vandaan kwamen. Als je even bij wilt komen van de drukte van Athene kom dan hier naar toe. Al dwalend door de smalle straatjes en steegjes krijg je het gevoel dat je op een eiland bent. Geniet van de rust en het uitzicht.

21 Anafiotika

Kolonaki

Kolonaki is de Griekse variant van de P.C. Hooftstraat. Deze dure en deftige buurt, op 10 minuten loopafstand van het Syntagma Plein herbergt luxe boetieks waar kleding en schoenen van internationale maar ook Griekse ontwerpers te koop zijn. De meeste winkels vind je aan de Tsakalof straat, deze straat heeft als bijnaam de catwalk. Het is een leuke wijk om doorheen te dwalen, met zijn trapstraatjes en vele terrasjes.

In Kolonaki bevindt zich ook de kabelbaan die je omhoog brengt naar de Lycavittos heuvel, met 277 meter het hoogste punt van Athene. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de hele stad.
Als je romantisch wilt dineren, reserveer dan een tafeltje bij het restaurant op de top van de Lycavittos heuvel, één van de beste restaurants van Athene.

Ermou

Ermou grenst aan de Plaka en verbindt het Syntagmaplein met Monastiraki. Ermou is de grootste winkelstraat van Athene en alle internationale ketens en merken zijn hier vertegenwoordigd. Tot een paar jaar geleden stond deze straat in de top vijf van duurste winkelstraten van Europa.

Als je van schoenen met hakken houdt is de Ermou een absolute must. Vergeet niet om een bezoekje te brengen aan het Hondos-centre, de Griekse variant van de Bijenkorf. In de zijstraatjes van de Ermou kun je terecht voor koopjes.

04 Ermou street

Athinas

Athinas is de straat die Monastiraki verbindt met het Omoniaplein. Op de Athinas laat Athene zich van haar rauwere kant zien. Hier komen niet zo veel toeristen, maar hier komen de Atheners zelf en de vele immigranten hun inkopen doen. Dit is het meest multiculturele stuk van Athene, veel immigranten hebben hier winkeltjes en als je voor de centrale markt linksaf gaat kom je in het Chinatown van Athene.

Halverwege de Athinas bevindt zich de centrale markt waar dagelijks een groenten-, vis-, en fruitmarkt plaatsvindt. Geniet van de chaos en drukte op deze markt. Dit is de plek bij uitstek om olijven of gedroogde kruiden te kopen.

Monastiraki

Monastiraki is genoemd naar het klooster dat in vroegere tijden hier stond en bestaat uit het Monastirakiplein en de omliggende straatjes. Net als de Plaka is Monastiraki ook toeristisch maar toch leuk. Monastiraki staat bekend om zijn 2de hands winkeltjes en iedere zondag vindt er een, ook door Grieken drukbezochte, vlooienmarkt plaats. Vergeet niet om te genieten van een lekker wijntje, met uitzicht op de Antieke Agora en de Akropolis, op één van de terrassen aan de Adrianou.

02 Thiseion

Psiri

Deze van oorsprong arbeiderswijk heeft in de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Het is een trendy wijk geworden die met name ’s avonds tot leven komt. De afgelopen jaren zijn hier veel restaurants en bars geopend waarvan een aantal regelmatig livemuziek hebben.

Toch is het ook overdag de moeite waard om door de wijk te dwalen, je vind hier diverse ateliers en winkeltjes van Griekse kunstenaars. Prachtige sieraden of handgemaakte tassen worden hier op diverse plekken te koop aangeboden. De bekendste winkel van Psiri is de winkel van de sandalenmaker en dichter Melissinos, Ag Theklas Straat 2. Hij heeft sandalen gemaakt voor vele wereldsterren, waaronder de Beatles.

Gazi

Hip Athene ontmoet elkaar in de wijk Gazi, een oude gasfabriek die is omgebouwd tot cultureel centrum met horeca, theater en expositieruimtes. De hele buurt is omgetoverd tot uitgaanscentrum met talloze bars die tot diep in de nacht open zijn. Het plein achter de voormalige gasfabriek is omzoomd met grand cafés waar hip Athene overdag koffie komt drinken.

07 Coffee time

Glyfada

Glyfada is de belangrijkste wijk aan de kust en makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. De leukste manier is met de tram die vanaf het Syntagmaplein naar Glyfada rijdt. Glyfada is het thuis van Griekse miljonairs, artiesten en politici.

Naast genieten van het strand kun je in Glyfada ook uitstekend shoppen in één van de moderne shoppingmalls. Glyfada heeft een kleine jachthaven en een behoorlijk aanbod aan restaurants en cafés.

In het weekend is Glyfada populair bij de Grieken die dan een bezoek brengen aan één van de clubs die hier gevestigd zijn om te luisteren naar hun favoriete zanger of zangeres.

Piraeus

Al sinds de oudheid is Piraeus de havenstad van Athene. Vanaf hier vertrekken de ferry’s naar de Griekse eilanden. Het is een rauwe stad, een beetje wat je van een havenstad verwacht. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Archeologisch Museum van Piraeus, één van de belangrijkste musea van Griekenland.

Een andere aanrader is om wat te gaan eten of drinken bij Mikro Limani, dit is de kleine haven van Piraeus en omzoomd met restaurants en bars. Met uitzicht op zee en een lekker glas wijn voor je, beleef je hier het ultieme vakantiegevoel. Piraeus is te bereiken met de metro, voor Mikro Limani stap je uit bij de halte Faliro.

38 Piraeus

 

Dit gastartikel is geschreven door Marleen Veldhorst. Zij woont in Athene, waar ze stadswandelingen verzorgt. Meer informatie over Athene en haar stadswandelingen vind je op AGemCalledAthens.nl.

Plaats een reactie op dit blog

Geen reacties


Naam

Email

Je bericht

Recente artikelen

crypto en vakantie

De beste manieren om je crypto- beleggingen te diversifiëren

Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Ripple, Ethereum en vele anderen, hebben de afgelopen jaren enorme populariteit en aandacht gekregen als een alternatieve vorm van belegging. Veel beleggers zijn geïnteresseerd geraakt in de potentie van cryptobeleggingen om hoge rendementen te genereren, maar het is belangrijk om te onthouden dat de cryptomarkt volatiel en risicovol kan zijn. Een manier om de risico's te beheersen en je cryptobeleggingen te optimaliseren, is door te diversifiëren. In dit artikel zullen we de beste manieren bespreken om je crypto-beleggingen te diversifiëren. 1. Investeer in verschillende cryptocurrency's Het is belangrijk om niet alleen te focussen op één enkele cryptocurrency, maar te diversifiëren en in meerdere cryptocurrency's te investeren. Er zijn duizenden cryptocurrency's op de markt, elk met zijn eigen kenmerken, use cases en potentieel voor groei. Door je beleggingen te spreiden over verschillende cryptocurrency's, spreid je het risico en verklein je de kans dat een enkele cryptocurrency een groot deel van je portefeuille domineert. 2. Investeer in verschillende sectoren van de cryptomarkt De cryptomarkt bestaat uit verschillende sectoren, zoals gedecentraliseerde financiën (DeFi), non-fungible tokens (NFT's), slimme contractplatforms en meer. Door te investeren in verschillende sectoren van de cryptomarkt, kun je profiteren van de groei en ontwikkeling van verschillende gebruiksscenario's en toepassingen van blockchain-technologie. Het is belangrijk om jezelf te informeren over de verschillende sectoren en projecten binnen de cryptomarkt en een weloverwogen keuze te maken bij het diversifiëren van je beleggingen. 3. Diversifieer je beleggingen over verschillende beleggingscategorieën Naast het diversifiëren van cryptocurrency's en sectoren, kun je ook je beleggingen spreiden over verschillende beleggingscategorieën. Er zijn verschillende manieren om in cryptocurrency's te beleggen, zoals het kopen van de daadwerkelijke munten, beleggen in cryptocurrency-fondsen, futures, opties en meer. 4. Stel een duidelijk beleggingsdoel en pas je portefeuille aan Bij het diversifiëren van je crypto-beleggingen is het belangrijk om een duidelijk beleggingsdoel te hebben en je beleggingen aan te passen op basis van je risicotolerantie en beleggingshorizon. Als je bijvoorbeeld een langetermijnbelegger bent met een laag risicotolerantieniveau, kun je ervoor kiezen om je beleggingen meer te diversifiëren over gevestigde cryptocurrency's met een stabielere marktgeschiedenis. Aan de andere kant, als je een meer risicovolle belegger bent met een kortere beleggingshorizon, kun je ervoor kiezen om meer te investeren in opkomende cryptocurrency's met een hoger groeipotentieel, maar ook een hoger risico. 5. Overweeg diversificatie buiten de cryptomarkt Hoewel diversificatie binnen de cryptomarkt belangrijk is, is het ook verstandig om diversificatie buiten de cryptomarkt te overwegen. Het is niet verstandig om al je beleggingen alleen in cryptocurrency's te hebben, aangezien dit een hoger risico met zich meebrengt. Door te diversifiëren naar andere beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed, en andere traditionele activa, kun je je risico verder spreiden en je portefeuille beter beschermen tegen volatiliteit in de cryptomarkt. Het diversifiëren van je crypto-beleggingen is een belangrijke strategie om risico's te beheersen en je portefeuille te optimaliseren. Door te investeren in verschillende cryptocurrencies, sectoren van de cryptomarkt, beleggingscategorieën en door regelmatig je portefeuille te herzien en aan te passen, kun je je kansen op succesvolle beleggingsresultaten vergroten en je risico minimaliseren. Het is echter belangrijk om altijd goed onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat je beleggingsbeslissingen neemt. De cryptomarkt blijft volatiel en het is essentieel om bewust te zijn van de risico's die gepaard gaan met investeren in cryptocurrencies.

Bekijken
Depositphotos_146950037_S

Vanaf Duitsland vliegen doe je met deze tips!

Gaan jullie bijna op vakantie en vliegen jullie vanaf luchthaven Düsseldorf of Weeze in Duitsland? De kans is groot dat jullie vliegtickets een stuk goedkoper zijn vanaf Duitsland, maar je moet er wel rekening mee houden dat je daar ook nog naartoe moet gaan. Met de tips in dit artikel kunnen jullie met een gerust hart op vakantie gaan! Met het openbaar vervoer naar Duitsland Met het openbaar vervoer naar Duitsland gaan is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is zeker wel mogelijk. Het nadeel van reizen met de trein is alleen wel dat je rekening moet houden met de reistijden en eventuele vertragingen. Daarnaast heb je natuurlijk niet heel veel plek in de trein, dus is het niet verstandig met erg veel bagage te gaan reizen. Sluiten de tijden niet goed aan op de tijd dat je moet gaan vliegen? Dan kun je er ook voor kiezen een dag van tevoren naar Duitsland te reizen en daar een overnachting te boeken in de buurt van het vliegveld. Met de eigen auto naar het vliegveld Het is ook heel goed mogelijk met je eigen auto naar Duitsland te rijden. Zo weet je in ieder geval zeker dat je genoeg ruimte hebt om alles mee te nemen, en kun je dit gewoon op je eigen tempo doen. Parkeren Düsseldorf airport is namelijk heel goed mogelijk. Op het terrein zelf zijn er 8 parkeerruimtes, maar er zijn ook verschillende parkeerbedrijven waarbij je een parkeerplek kunt boeken. Deze liggen vlakbij de luchthaven waardoor je veel minder betaald voor het parkeren. Vanaf de parkeerplek kun je met een shuttlebus naar het vliegveld toe, zodat je niet hoeft te lopen. Ook parkeren Weeze airport is mogelijk. Deze luchthaven is erg populair bij mensen uit Duitsland, Nederland en België omdat hij een erg centrale ligging heeft en goed te bereiken is. Op P1 en P2 kun je voor een langere periode parkeren, wat ideaal is als je op vakantie gaat. P1 ligt voor de terminal, waardoor je niet lang met je bagage hoeft te lopen, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. P2 ligt iets verder weg, en is dan ook iets goedkoper. Weeze beschikt daarnaast ook over een parkeergarage die altijd voorzien is van camerabewaking en kentekenherkenning. Vervoer regelen De laatste optie is dat je vervoer regelt om naar het vliegveld toe te gaan. Je zou bijvoorbeeld een taxi kunnen regelen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je hier flink voor betaald. Een andere optie is dat je een vriend of familielid vraagt om jullie naar het vliegveld te brengen. wel moet je dan goed kijken of iedereen wel in de auto past én je daarnaast nog genoeg ruimte hebt voor alle bagage.

Bekijken