Cagliari is de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sardinië, dat ongeveer 500 kilometer ten zuidwesten van Rome ligt. Sardinië ligt dichter bij Frankrijk (Corsica) dan bij Italië, en is een wereld apart. Sardinië wordt niet voor niet ‘Het on-Italiaanse Italië’ genoemd.

De havenstad Cagliari ligt aan een baai in het zuiden van Sardinië, en ligt op ongeveer 3 uur vliegen van Schiphol, wat het dankzij het heerlijke Mediterrane klimaat absoluut waard is.

De historie van Cagliari (of Casteddu, in het Sardijns) gaat terug tot ongeveer tienduizend jaar geleden. Een van de duidelijkste herinneringen hieraan is de aanwezigheid van enkele honderden ‘nuraghe’, eeuwenoude stenen bouwwerken. Deze nuraghe komen alleen op Sardinië voor, en het exacte gebruik ervan is nog steeds onduidelijk. De bekendste Nurgahe zijn die van Barumini, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan vermeld.

Het archeologisch museum, maar ook de vele oude gebouwen in het stadsdeel Castello zijn zeker een bezoekje waard. Hetzelfde geldt overigens voor Poetto Beach, dat met 13 kilometer het langste stadsstrand van Italië is.

Cagliari is echter meer dan alleen historie. De stad zelf telt ongeveer 160 duizend inwoners, maar met alle aangrenzende plaatsen komt dit aantal boven een half miljoen. Een echte bruisende, grote stad dus. Maar wel met een eigen karakter!