Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Italië

Italië

Florence

Florence is de hoofdstad van de Italiaanse provincie Toscane. De stad, die in het Italiaans Firenze heet, wordt wereldwijd geroemd vanwege de rijke cultuur, prachtige historie en romantische omgeving. En dit is geheel terecht! Met name in het oude centrum van Florence, rondom de schitterende Duomo, proef je de rijke geschiedenis van de stad. Florence was namelijk tot halverwege de 18e eeuw het culturele en intellectuele middelpunt van Europa. Tijdens een stedentrip Florence mogen culturele uitstapjes niet ontbreken. Zo is Galleria degli Uffizi het grootste museum van Italië. Uiteraard trekt dit veel toeristen aan, zorg dus dat je er op tijd bij bent, of boek een ‘skip-the-line’-ticket. Twee uur in de rij voor een kaartje is eerder regel dan uitzondering, helemaal tijdens het hoogseizoen. Wil je even de kunst en historie ontvluchten? Doe dat dan in één van de vele Florentijnse restaurantjes, of in de Boboli-tuinen, die speciaal voor de familie de Medici zijn aangelegd. Bezoek tijdens je stedentrip Florence ook de Mercato Nuovo, waar je Fontana del Porcellino vind, de Fontein van het Zwijn. Wrijf hem over zijn snuit, plaats een muntje in zijn bek, en doe vervolgens een wens. Wedden dat je wenst dat je ooit terugkeert naar Florence?

Bekijken

Lecce

Mede doordat Lecce geen eigen vliegveld heeft (Brindisi, op 50 kilometer van Lecce, is overigens zeer goed bereikbaar), ligt de stad ligt een beetje verscholen in de Italiaanse hak van de laars. Maar dat is meteen de kracht van Lecce, want het zijn voornamelijk Italiaanse toeristen die het Lecce is authentiek, sfeervol en compact. Huur een fiets en verken het autovrije centrum van de stad. Bovendien is Lecce niet alleen geschikt voor een stedentrip, maar ook te combineren met een dagje aan het strand in natuurgebied Isola di Sant’Andrea, vlakbij het idyllische plaatsje Gallipoli. En omdat Lecce nog niet is ontdekt door het massatoerisme, zijn de prijzen – net als in de rest van de regio Apulië – net zo authentiek als het stadje zelf. Lecce is kandidaatstad om in 2019 Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

Bekijken

Milaan

Milaan is de Italiaanse winkelstad bij uitstek! Grote modehuizen als Gucci, Prada, Versace, Louis Vuitton en Armani hebben winkels in deze Noord Italiaanse stad en de Via Montenapoleone kan zich meten met de meest chique winkelstraat ter wereld! Ook met een kleiner budget zijn de vele winkels en outletcentra een waar paradijs! Een stedentrip Milaan bestaat echter uit meer dan alleen winkels en warenhuizen. Theater La Scala geniet wereldwijde faam evenals de Duomo Santa Maria en voetbaltempel San Siro. Eén van de meest opvallende gebouwen in het centrum van Milaan is de Duomo de Santa Maria Nascente. De Duomo, gelegen aan het Piazza del Duomo, behoort tot één van de grootste kathedralen ter wereld, en zal tijdens een stedentrip Milaan dus niet snel onopgemerkt blijven. Een wandeling over het dak van de Duomo is een echte aanrader! Evenals de Duomo ligt ook de Galleria Vittorio Emanuelle II aan het Piazza del Duomo. Alleen al de gevel van deze overdekte winkelpassage is het bezichtigen waard. Behalve de diverse gebouwen en musea aan de Piazza del Duomo is ook het Castallo Sforzesco interessant. Volgens velen heeft dit rode kasteel zelfs model gestaan voor het Kremlin in Moskou. Voor de echte voetballiefhebber is Milaan de stad van twee van ’s werelds bekendste clubs. AC Milan en FC Internazionale Milano voetballen beide in hetzelfde stadion dat, afhankelijk van de thuisspelende ploeg, San Siro of Giuseppe Meazza heet.

Bekijken

Rome

Rome is een drukke toeristische stad, het verkeer is doorgaans een chaos maar bezienswaardigheden als het eeuwenoude Colosseum, de Spaanse trappen en het St. Pietersplein in Vaticaanstad maken Rome tot één van Europa´s meest interessante steden! Een stedentrip Rome boek je voor de vele bezienswaardigheden uit de oudheid, maar ook voor typische Italiaanse cultuur en sfeer. Geniet van een echte cappuccino of espresso in één van de vele koffiebars en ervaar Rome wandelend over de piazza’s! Vroeger heerste de Romeinen over Europa, Noord Afrika en delen van Azië. Rome was het onbetwiste politieke en culturele centrum van het Romeinse Rijk. Tegenwoordig is Rome het historisch centrum van Italië met talloze prachtige bezienswaardigheden. Bij een stedentrip naar Rome mag een bezoek aan het Colosseum en de catacomben niet ontbreken. Zie waar gladiatoren, gadegeslagen door 50.000 toeschouwers, streden om eeuwige roem. Bezoek ook historische bezienswaardigheden als de Zuilen van Hadrianus, het Forum Romanum, het Pantheon met zijn enorme koepel en de Via Appica Antica. Gelovig of niet, ook het midden in Rome gelegen Vaticaanstad is absoluut de moeite waard. Wandel vanaf het St. Pietersplein naar de St. Pieter, de Sixtijnse Kapel en de Pieta van Michelangelo, of ervaar de omgeving aan de hand van de populaire Da Vinci Code-tour. Kortom, Rome is een stad van cultuur en historie in Italiaanse stijl en sfeer.

Bekijken

Venetie

Venetië is ongetwijfeld één van de meest bekende en toeristische steden van Italië. Naast vele paleizen, kerken, pleinen en bruggen, vind je ook interessante bezienswaardigheden als de Basilica di San Marco of de Palazzo Ducale in deze Noord-Italiaanse stad. Venetië is naast talloze bezienswaardigheden eveneens bekend om haar rijke historie en spectaculaire carnaval in februari! Maskers en kostuums uit Venetië behoren tot de mooiste ter wereld. Ook voor fervente carnavalsvierders is Venetië dus een absolute aanrader! Naast het grootse en prachtige Carnaval van Venetië is deze Noord Italiaanse stad vooral bekend vanwege de vele kanalen. Venetië, gesticht in het jaar 421, is gebouwd op zo’n honderd eilandjes midden in een lagune. Honderden grote en kleinere kanalen vormen de wegen van de stad. Eén van de bekendste attracties is een tocht per gondola van palazzo naar palazzo over de Canale Grande, de belangrijkste waterweg en levensader van Venetië. Neem tijdens je stedentrip Venetië de Rialto als vertrekpunt, waarbij je, te voet of per gondola (Venetië is autovrij), vanaf deze bekende brug midden in de marktbuurt de vele architectonische hoogstandjes kunt bekijken. Ga voor een blik op de rijke historie van de stad naar een gotisch meesterwerk als de Palazzo Ducale waar de vroegere zetel van Venetiaanse macht gevestigd was. Voor een uitgestrekt zicht over de stad ga je naar de Campanile. Deze vroegere vuurtoren uit de negende eeuw is met een hoogte van 99 meter het hoogste gebouw van Venetië. Vergeet tussen alle bezienswaardigheden vooral niet te genieten van de talrijke restaurantjes, koffiebars en café Florian, het oudste café van Europa, om de échte Venetiaanse sfeer te proeven. Venetië is dan wel één van de meest romantische steden van Europa, maar ook voor een ‘gewone’ stedentrip is deze Italiaanse grachtenstad prima geschikt!

Bekijken

Bari

Het Zuid Italiaanse Bari is een leuke haven- en studentenstad aan de Adriatische kust. Vanwege het Middellandse Zee klimaat is het in de lente, zomer en nazomer aangenaam weer waarmee de stad het gehele jaar een prima alternatief vormt voor het warmere Rome of Florence. Het oude stadscentrum bestaat uit vele karakteristieke steegjes, authentieke kerken en pleinen. Bari beschikt over talloze cafés en restaurants waar heerlijke gerechten worden geserveerd en een heerlijk glas Italiaanse wijn wordt geschonken. Naast de vele studenten heeft (of had) Bari nog een belangrijke inwoner: St. Nicolaas. St. Nicolaas, of Sinterklaas, is de beschermheilige van de stad. De overblijfselen van deze heilige liggen in de Basilica de San Nicola. Van 6 tot en met 8 mei vindt in Bari een jaarlijks feest plaats ter ere van St. Nicolaas. Net buiten de stadsgrenzen van Bari ligt het oude kasteel Castel del Monte. Dit schitterende achthoekige kasteel staat sinds 1996 op de UNESCO werelderfgoedlijst en vormt een leuke dagtocht vanuit Bari. Een aanrader en tevens leuke dagtocht vanuit Bari zijn de Grotte di Castellana. Sinds 1938 heeft men de grotten in kaart gebracht en als toerist kun je enkele kilometers door deze grotten wandelen.

Bekijken

Cagliari

Cagliari is de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sardinië, dat ongeveer 500 kilometer ten zuidwesten van Rome ligt. Sardinië ligt dichter bij Frankrijk (Corsica) dan bij Italië, en is een wereld apart. Sardinië wordt niet voor niet ‘Het on-Italiaanse Italië’ genoemd. De havenstad Cagliari ligt aan een baai in het zuiden van Sardinië, en ligt op ongeveer 3 uur vliegen van Schiphol, wat het dankzij het heerlijke Mediterrane klimaat absoluut waard is. De historie van Cagliari (of Casteddu, in het Sardijns) gaat terug tot ongeveer tienduizend jaar geleden. Een van de duidelijkste herinneringen hieraan is de aanwezigheid van enkele honderden ‘nuraghe’, eeuwenoude stenen bouwwerken. Deze nuraghe komen alleen op Sardinië voor, en het exacte gebruik ervan is nog steeds onduidelijk. De bekendste Nurgahe zijn die van Barumini, die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan vermeld. Het archeologisch museum, maar ook de vele oude gebouwen in het stadsdeel Castello zijn zeker een bezoekje waard. Hetzelfde geldt overigens voor Poetto Beach, dat met 13 kilometer het langste stadsstrand van Italië is. Cagliari is echter meer dan alleen historie. De stad zelf telt ongeveer 160 duizend inwoners, maar met alle aangrenzende plaatsen komt dit aantal boven een half miljoen. Een echte bruisende, grote stad dus. Maar wel met een eigen karakter!

Bekijken

Genua

Genua is de grootste havenstad van Italië en gelegen in de Noord Italiaanse provincie Ligurië. Vooral het oude stadscentrum en de uit het Renaissance tijdperk daterende palazzi zijn de moeite waard! Genua heeft echter meer dan oude gebouwen. Columbus werd er geboren en Europa’s grootste aquarium staat in de stad. Ook kun je in Genua uitstekend uitgaan en tref je er mooie, sfeervolle pleinen met authentieke architectuur. De meest culturele attractie van Genua is direct ook de grootste, het oude centrum van de stad! Het centrum kenmerkt zich door vele nauwe straatjes en pleinen waarvan het centrale plein Piazza de Ferrari met het prachtige Palazzo Ducale de belangrijkste is. Ook het Palazzo della Borsa en Teatro Carlo Felice liggen in de oude binnenstad. Een leuke manier om de historische binnenstad te ervaren is middels een wandel- of fietstocht. Wandel of fiets langs de Cathedrale di San Lorenzo en kijk waar Christoffel Columbus werd geboren. Naast cultuur en historie is het Aquario di Genova, Europa’s grootste aquarium, een welkome afwisseling. Voor zowel kinderen als volwassen is het aquarium een leuke attractie! Wandel in de middag of avond naar Porto Antico voor een heerlijke maaltijd met verse visgerechten en geniet van een Italiaanse wijn of espresso.

Bekijken

Napels

Onder de rook van de bekende vulkaan Vesuvius, aan de westzijde van de laars van Italië, ligt het oude Napels. Deze stad, waarvan het gehele centrum door UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst, is met net geen miljoen inwoners de derde stad van Italië. Napels is de stad van (onder andere) espresso, pizza en Sophia Loren, en hier zijn de Napolitanen (of ‘Napule’) dan ook ontzettend trots op. Een stedentrip Napels is dan ook een ware culinaire beleving. Doordat Napels aan een grote baai, midden in een -zeer vruchtbaar- vulkanisch gebied ligt, was de omgeving ook vroeger al zeer gewild. Nog voordat de Romeinen Napels veroverden, waren de Grieken er de baas. Sterker nog, Napels is afgeleid van het Grieks ‘Nea Polis’, wat ‘nieuwe stad’ betekent. Zowel de Romeinse als de Griekse cultuur is hierdoor duidelijk zichtbaar in het het historische (en beschermde) centrum van de stad, dat in 1980 geveld werd door een zware aardbeving. Ook de diverse imponerende kerken, basilieken en musea liepen schade op door de aardbeving. In het Museo Archeologico Nazionale, is men bijvoorbeeld nog steeds aan het restaureren en renoveren. Dit museum, dat een gevarieerde selectie van beelden, schilderijen en andere historische kunst biedt, is ondanks de renovatiewerken overigens een absolute aanrader. Ondanks de historie is Napels alles behalve een grijze stad. De relatief jeugdige bevolking zorgt voor een actief straatbeeld en een bruisend nachtleven. Een stedentrip Napels is dus alles behalve saai.

Bekijken

Pisa

In het Italiaanse Pisa ligt één van ’s wereld bekendste bezienswaardigheden. De Campanile, of ‘scheve toren’, van Pisa is een monument in dezelfde categorie als de Eifeltoren in Parijs, of de Big Ben in Londen. De Campanile ligt net als de Duomo di Pisa en de Battistero aan het Campo dei Miracoli. Behalve deze prachtige gebouwen bevinden zich binnen de middeleeuwse stadsmuren onder meer verschillende musea, kerken en sfeervolle pleinen. De meeste toeristen komen in het Toscaanse Pisa naar het Campo dei Miracoli en dat is niet verwonderlijk. Aan dit Plein van de Wonderen liggen de meest bekende gebouwen van de stad. Blijf in tegenstelling tot veel toeristen niet rond de Campo hangen maar bekijk ook de rest van de stad tijdens je stedentrip Pisa! Na het Campo dei Miracoli is het Piazza dei Cavelieri het mooiste plein van de stad. Aan het plein liggen vele authentieke gebouwen uit de late Renaissance. Ook over het Piazza Garibaldi is het leuk slenteren. Behalve de Duomo heeft Pisa vele mooie kerken zoals de San Michele degli Scalzi, de San Paolo a Ripa d’Arno of de Santa Maria della Spina. De middeleeuwse stadsmuren van Pisa zijn een bezienswaardigheid op zich! De muren dateren uit de 12e eeuw en moesten ongewenste bezoekers buiten de stad houden. Binnen de muren kun je tijdens je stedentrip diverse musea bezoeken. Het Museo Nazionale di San Mateo is hierbij een méér dan interessante optie.

Bekijken