Ingesloten tussen de bergen van Axarquia, twee rivieren en de Middellandse Zee ligt Málaga. Maar als je denkt dat dit een slaapstadje is, heb je het mis. Met ruim 500.000 inwoners is het bruisende Málaga namelijk de vijfde stad van Spanje.

Wil je de zekerheid van lekker weer tijdens je stedentrip? Dan is Málaga de ideale bestemming, met een gemiddelde jaartemperatuur van ruim 20 graden! In de afgelopen 100 jaar vroor het hier slechts eenmaal: in 2005 daalde het kwik tot -0,1 graad Celcius.

De Kathedraal van Málaga, het Arabische fort Alcázaba en het bisschoppelijk paleis zijn slechts enkele van de bezienswaardigheden in deze 3.000 jaar oude stad. Als geboortestad van Pablo Picasso vind je hier natuurlijk ook een museum dat volledig aan deze kunstenaar is gewijd: Museo Picasso Málaga.

Het historische centrum van Málaga is één van de weinige plekken waar je maar al te graag verdwaalt. Kathedralen en oude gebouwen in wisselende stijlen lijken zorgvuldig in de steegjes en straatjes rondom de haven van de stad te zijn gedrapeerd. Op diverse plekken kun je oude stadsmuren uit verschillende tijden bekijken, van muren uit de Phoenicische oudheid tot Arabische stadsmuren.

Als het weer het toelaat (en die kans is ongeveer 99% in Málaga), kun je flaneren langs het stadsstrand La Malagueta. Vanaf dit strand loop je ook in korte tijd naar de gelijknamige stierenarena, of naar het fort Gibralfaro, dat een prachtig uitzicht over de stad biedt.