Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > 6 Bezienswaardigheden Onder de Rook van Megatrekpleisters

6 Bezienswaardigheden Onder de Rook van Megatrekpleisters

Je hebt eindelijk een reis geboekt naar die ene stad waar je al lange tijd naar toe wilde. Op de planning staan een aantal populaire bezienswaardigheden, die je al tijden wilt bezoeken. Eenmaal bij de eerste aangekomen staat je echter een vervelende verrassing te wachten: een wachtrij van dik drie uur…

En nu? Sluit je morrend achteraan, om je drie uur lang te ergeren aan alles en iedereen om je heen, of ga je liever op verkenning in de omgeving? In de buurt van megatrekpleisters is namelijk vaak veel meer te beleven dan alleen die ene bezienswaardigheid. En zodra je een waardige vervanger gevonden hebt, kun je altijd nog besluiten om alsnog in de rij te gaan staan, maar vaak vermaak je je hier net zo goed. En soms nog wel beter!

Musée du Quai Branly, Parijs (Frankrijk)

Op 150 meter van de Eiffeltoren

De buitenkant van de Eiffeltoren kun je in bijna heel Parijs bewonderen, maar als je de tocht naar boven wilt maken heb je heel wat minder vrijheid. Een wachttijd van één à twee uur is niet ongewoon, maar tijdens het hoogseizoen is deze vaak nog veel langer.

Gelukkig is het slechts 150 meter lopen naar Musée du Quai Branly, een uniek cultureel- en volkenkundig museum, waar je ruim 3.500 kunstvoorwerpen uit de gehele wereld kunt bekijken. Spreekt westerse kunst van rond 1900 je meer aan? Loop dan iets verder door naar het grotere (maar ook veel drukkere) Musée d’Orsay.


Het unieke pand van Musée du Quai Branly kun je niet missen, via Wim Prange

Museo Galileo, Florence (Italië)

Op 50 meter van de Uffizi Galerij

Als je tijdens de zomermaanden het Florentijnse Uffizi Museum wilt bezoeken, maar vergeten bent om vooraf kaartjes te reserveren, kun je je lol op. Tijdens piekuren kun je gerust vier of vijf uur in de rij staan. Er zijn leukere dingen voor te stellen bij ruim dertig graden, zeker in een mooie stad als Florence.

In de omgeving zijn echter genoeg andere bezienswaardigheden, zoals de wereldberoemde brug Ponte Vecchio, maar ook Museo Galileo is vlakbij. Pronkstuk van het museum is de middelvinger van Galileo Galilei, waaraan het museum, dat eigenlijk Museo di Storia della Scienza (of het Instituut en Museum van de Wetenschapsgeschiedenis) heet, haar bijnaam dankt.


Vele voorwerpen werden door Galileo gebruikt en/ of ontworpen, via LittleMsMagic

Churchill War Rooms, Londen (Engeland)

Op 200 meter van de Big Ben

Ook de Londense Big Ben is een echte publiekstrekker. Voor velen is het echter een teleurstelling dat de 96 meter hoge klokkentoren niet beklommen kan worden – althans niet door toeristen uit het buitenland. Gelukkig is een vervangend uitje dichtbij.

Westminster Abbey, The Houses of Parliament (waarvan de Big Ben deel uitmaakt) en The Londen Film Museum liggen allen op nog geen 200 meter van de toren. Een andere aanrader zijn de Churchill War Rooms. In deze voormalige Britse oorlogskamers is nu een oorlogsmuseum gevestigd, met speciale aandacht voor Winston Churchill.


De ingang van de Churchill War Rooms is wat verdekt opgesteld, via Alberto Martinez

Draaiende Derwisjen van Hodjapasha, Istanbul (Turkije)

Op 300 meter van het Topkap? Paleis en de Blauwe Moskee

Op het schiereiland aan de Zee van Marmara, dat het oudste gedeelte van de Turkse megastad Istanbul is, vind je onder meer het Topkap? Paleis en de Blauwe Moskee. De toeristen bevolken de nauwe straatjes en het Gülhane Park, maar bij extreme drukte is een uitvlucht nabij.

Op een paar honderd meter van de ingang van het Topkap? Paleis ligt cultureel centrum Hodjapasha, waar je de Draaiende Derwisjen kunt aanschouwen. De adembenemende dans en historische sfeer van Hodjapasha werden vorig jaar nog beloond met een toerisme award. Helaas is het centrum niet altijd geopend, maar het is zeker de moeite waard om even de proef op de som te nemen.


Draaiende derwisjen in Istanbul, via Mike & Christine Gartner

Malá Strana, Praag (Tsjechië)

Op 400 meter van de Praagse Burcht (Pražský hrad)

De Praagse Burcht is het grootste ommuurde burchtgebied ter wereld, en dé blikvanger van de stad. Een bezoekje aan dit kasteel staat dan ook als eerste genoemd in de meeste stadsgidsen, waardoor het er vrijwel altijd erg druk is. Dankzij de oppervlakte van 7,5 hectare merk je dit niet altijd, maar tijdens extreme drukte kun je gemakkelijk uitwijken naar andere bezienswaardigheden.

Aan de voet van de burcht ligt de eeuwenoude Praagse wijk Malá Strana, waar je heerlijk rond kunt struinen. Pas wel op dat je niet zomaar voorbij de Sint-Nicolaaskerk loopt. Deze 75 meter hoge kerk past perfect in het sierlijke straatbeeld, maar ook de binnenzijde van het 17e eeuwse gebouw mag je niet missen.


De barokke binnenzijde van de Sint Nicolaaskerk, via Jose Maria Cuellar

Piazza Navona, Rome (Italië)

Op 300 meter van het Pantheon

Het Pantheon is één van de populairste gratis bezienswaardigheden van Europa. Dit is niet zonder reden, maar het betekent ook dat je -ondanks een goede doorstroming- vaak moet rekenen op een wachttijd voor de ingang.

Heb je geen zin om in de rij te staan? Wacht dan op één van de vele terrasjes aan Piazza Navona, dat tot de mooiste van Rome behoort, tot de overvloed aan toeristen is weggeëbt. Toegegeven, de versnaperingen aan Piazza Navona kunnen wat aan de dure kant zijn. Een iets goedkoper alternatief is een bezoekje aan de veelgeprezen ijssalon Giolitti, dat tweehonderd meter ten noorden van het Pantheon gevestigd is.


Piazzo Navona in Rome, via Enrico Porcari

Ken jij ook nog een leuke backup-bezienswaardigheid? We zijn benieuwd, dus laat gerust een reactie achter 😉

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken