Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > België

België

Brugge

Op nog geen 2,5 uur rijden van Utrecht ligt de oude Vlaamse havenstad Brugge. Het gehele historische centrum is, als middeleeuws stadsdeel, in 2000 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De vele grachten, musea en oude panden trekken jaarlijks vele toeristen, maar toch ontbreekt het échte toeristische gevoel, waardoor je ongestoord van de ongeëvenaarde Brugse schoonheid kunt genieten tijdens een stedentrip naar Brugge. Het historische centrum, dat teruggaat tot de 15e en 16e eeuw, telt vele nauwe straatjes, steegjes en grachten. Niet voor niets wordt Brugge ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. De statige pakhuizen, fraaie kerken en sfeervolle pleinen maken het centrum tot een waar genot om in rond te lopen. Ook museumliefhebbers zijn in Brugge op de juiste plek. In het Bruggemuseum huizen 12 kleinere musea, en ook het Diamantmuseum is een aanrader. Het Brouwerijmuseum, waar je onder andere meer leert over het bekende Brugse Zot, is een plek waar veel mannen wachten op hun winkelende vrouwen. Het Concertgebouw of de Brugse Stadsschouwburg is een prima plek om een heerlijke stedentrip Brugge mee af te sluiten.

Bekijken

Antwerpen

Deze Belgische havenstad is een populaire bestemming om een dagje (of weekendje) te bezoeken, vooral vanwege de goede bereikbaarheid en bekende winkelstraten. Een stedentrip Antwerpen is immers zo geregeld! Vanuit Utrecht is het nog geen twee uur rijden, maar je merkt direct dat je Nederland verlaten hebt; je zit in Antwerpen. Europa’s op één-na-grootste havenstad is tevens de thuisstad van de Vlaamse barokschilder Rubens, modehuizen en vele (vooral Joodse) juweliers. Ontzettend veelzijdig dus! In het historische stadscentrum, dat stamt uit de 16e en 17e eeuw, zijn naast vele winkels en restaurants ook meerdere musea en liefst 1.000 monumenten te vinden. Het Centraal Station (uitgeroepen tot Europa’s mooiste) met de aangrenzende dierentuin Antwerpen Zoo tot het Sint-Elisabethgasthuis, maar ook het Stadhuis aan de Grote Markt zijn prachtige monumentale gebouwen. Verder zijn de Grote Markt en de Meir in het centrum van Antwerpen bij uitstek geschikte plekken om nieuwe aanvullingen voor de kledingkast te vinden. Daarnaast zijn ook de Havens en de vele musea en kerken zeker een bezoekje waard. Vooral in de zomer trekken veel Nederlanders ‘eventjes’ naar Antwerpen voor een gezellige stedentrip, en dat is niet zonder reden!

Bekijken

Brussel

In de Belgische hoofdstad Brussel spreekt men zowel Nederlands als Frans. Deze tweetaligheid brengt culturele verschillen en politieke spanningen met zich mee, maar het heeft de stad een unieke sfeer en uitstraling gegeven. Samen met Straatsburg vormt Brussel de zetel van het Europees Parlement. Europa’s politieke hoofdstad trekt veel bezoekers en deze komen zeker niet voor niets! Brussel heeft zowel historische als moderne bezienswaardigheden die een verblijf van enkele dagen zeker rechtvaardigen! Wandel in Brussel over de Grote Markt of één van de vele markten die de stad rijk is. De vele authentieke pak- en gildenhuizen geven de vooral de Grote Markt (het mooiste plein van Europa!) een historisch aanzicht. Verlaat Brussel niet zonder originele Belgische pralines geproefd te hebben! Ook het in 1958 gebouwde en nog steeds futuristisch ogende Atomium verdient zeker een bezoek. De beste tijd om voor een stedentrip naar Brussel te gaan is vooral in het voorjaar, vroege zomer en najaar. Maar ook daarbuiten is er voldoende te beleven; bij minder goed weer kun je bijvoorbeeld naar het Stripmuseum of het Chocolade Museum!

Bekijken

Gent

Gent behoort tot één van de meest sfeervolle en gezelligste steden van België. De meest interessante bezienswaardigheden als Kasteel Gravensteen en de Belforttoren zijn in het stadcentrum gelegen en eenvoudig te voet bereikbaar. De vele kerken, terrassen en prima winkelgelegenheden zorgen voor een kleinschalig en overzichtelijk stadscentrum, dat vooral in de zomer of decembermaand de perfecte uitvalsbasis is voor een stedentrip of weekendje weg naar België. Wandel in Gent door het Patershol. Deze oude wijk met smalle steegjes is een populair uitgaansgebied door de vele knusse kroegjes en restaurants. Breng je in augustus een bezoek aan Gent? Neem dan deel aan de jaarlijkse Patersholfeesten. Naast de vele kroegjes met speciale lokale bieren heeft Gent interessante bezienswaardigheden als het Gerechts- en wapenmuseum bij Kasteel Gravensteen, de St. Baafskathedraal en het moderne Design Museum. Eigenlijk ademt het hele stadscentrum van Gent met haar vele trapgevel gebouwen en historische pakhuizen één en al sfeer en gezelligheid uit. Bezoek Gent vooral van april tot september voor een stedentrip, waarbij je winkelen met de diverse bezienswaardigheden en een heerlijke pot bier op een terras combineert!

Bekijken

Luik

Luik is vooral bekend als knooppunt wanneer we met de auto richting Frankrijk rijden. Bij velen leeft het beeld dat Luik enkel een grauwe industriestad is. Dat is jammer want Luik heeft veel meer te bieden dan een snelweg naar Frankrijk! Als één van de grotere steden in Wallonië, het Franstalige deel van België, heeft Luik enkele boeiende musea en bezienswaardigheden. Ontdek het Musée Tchantches, het Aquarium Musée of de prachtige kerk Eglise St.-Jacques tijdens een stedentrip Luik. Luik dankt haar bijnaam “Vurige Stede” aan haar industriële geschiedenis. Er is echter veel geïnvesteerd om de stad voor toeristen interessanter te maken en daar is men in geslaagd! Vele musea openen dagelijks hun deuren, stedentrips naar Luik worden steeds populairder, en de Luikenaars beginnen bijna gewend te raken aan de toeristen in hun stad. In het Musée de la Vie Walonne zijn onder meer het Glasmuseum en Wapenmuseum gehuisvest en het Archeoforum geeft een goed, interactief, beeld van Luik in vroegere tijden. Aan architectuur in Luik eveneens geen gebrek. De Romaanse St –Barthelomeus kerk en de Gotische St. Paulus Kathedraal zijn opvallende gebouwen. Beklim de 374 treden tellende trap Montagne de Bueren naar de Coteaux de la Citadella. Ontspan tijdens één van de wandelroutes op de Citadella en geniet op een heldere dag van het uitzicht over de stad en de Maas!

Bekijken