De kleurrijke historie van Europa, gecombineerd met de vele rivieren die door dit werelddeel stromen, heeft voor vele prachtige wateroversteekplaatsen gezorgd. Hoewel we gemakkelijk een lijst met 25 prachtige Europese bruggen hadden kunnen samenstellen, hebben we het enkel bij de acht allermooiste bruggen gelaten. Dit laat weer ruimte over voor een ‘De 8 Mooiste Bruggen van Europa – Deel 2’…

1. Ponte dei Sospiri, Venetië (Italië)

De Italiaanse eilandrijke stad Venetië staat bekend om haar vele grachten en prachtige bruggen. Niet voor niets staat het hele stadscentrum -inclusief de fraaie Ponte dei Sospiri- op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

ponte-dei-sospiri
Afbeelding via Imagonovus

2. Karelsbrug, Praag (Tsjechië)

Over de Moldau, die onder andere door de Tsjechische hoofdstad Praag stroomt, ligt de Karelsbrug. Op 9 juli 1357, om 5:31 (1-3-5-7-9-7-5-3-1) werd gestart met de bouw van deze brug, die de Oude Stad met de wijk Malá Strana verbindt.

karelsbrug
Afbeelding via Ron Layters

3. Pont du Gard, Vers-Pont-du-Gard (Frankrijk)

De Romeinen waren de bedenkers van dit imponerende bouwwerk, dat oorspronkelijk bedoeld was als aquaduct, dat liefst 50 kilometer lang was. Later is Pont du Gard uitgebouwd tot brug, en inmiddels ook opgenomen op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen.

pont-du-gard
Afbeelding via Wolfgang Staudt

4. Le Viaduc de Millau, Millau (Frankrijk)

Ook de 2,5 kilometer lange en ruim 300 meter hoge Brug van Millau ligt in Frankrijk. Het is de hoogste brug ter wereld, zelfs de Eiffeltoren zou nog tussen het wegdek en het onderliggende dal passen.

brug-millau
Afbeelding via Ivanhoe057

5. Tower Bridge, Londen (Engeland)

Eén van de bekendste bruggen ter wereld is te vinden in de Engelse hoofdstad Londen. De 150 jaar oude Tower Bridge verbindt de noordzijde van de rivier de Thames met de zuidzijde, en biedt tevens een fraaie tentoonstelling.

tower-bridge
Afbeelding via Anirudh Koul

6. Ponte Vecchio, Florence (Italië)

In het Toscaanse Florence vind je de middeleeuwse Ponte Vecchio, dat ‘oude brug’ betekent. Deze dubbellaagse brug telt vele kleine winkeltjes, voornamelijk juweliers. Tussen 1550 en 1800 was het zelfs enkel voor edelsmeden toegestaan om hun waren op de Ponte Vecchio te verkopen.

ponte-vecchio
Afbeelding via Marathoniano

7. Ponte di Rialto, Venetië (Italië)

De Ponte di Rialto is één van de vier bruggen over het Venetiaanse hoofdkanaal. De eerste versie werd al in 1155 gebouwd, maar de brug is sindsdien regelmatig opgeknapt en gewijzigd. Zo was de Ponte di Rialto eerst van hout, en tegenwoordig van steen.

ponte-di-rialto
Afbeelding via Wikipedia

8. Gateshead Millennium Bridge, Newcastle (Engeland)

In het Engelse Newcastle vind je de futuristisch vormgegeven Gateshead Millennium Bridge. Deze brug, die ook wel de ‘knipoog-brug’ genoemd wordt, werd in 2001 onthuld, en is sinds 2007 te vinden op het Britse 1 Pond-muntstuk.

gateshead-millennium
Afbeelding via Ricksphotos