Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Frankrijk

Frankrijk

Rijsel

De Noord-Franse universiteitsstad Rijsel, of Lille, is met ongeveer 225.000 inwoners niet een ontzettend grote stad. De stad is echter wél het middelpunt van een groot, twee miljoen inwoners tellend, stedelijk gebied, waartoe onder meer ook Kortrijk en Roubaix behoren. Rijsel heeft het beste van twee werelden. De unieke mix van de sfeer en karakteristieke kenmerken van een kleine, gezellige stad, met de voorzieningen en bereikbaarheid van een heuse metropool vind je nergens anders in Frankrijk. In 2004 was de Rijsel, samen met het Italiaanse Genua, de culturele hoofdstad van Europa en dat was zeker geen slechte keuze. De bijna duizend jaar oude stad heeft een indrukwekkende geschiedenis en telt diverse musea, waaronder Museé Charles de Gaulle. Ook het belangrijke kunstmuseum Palais des Beaux-Arts de Lille, na het Louvre het grootste museum van Frankrijk, is in de stad gevestigd. Niet alleen cultuur- en museumliefhebbers zullen Rijsel geweldig vinden, want de Noord-Franse stad is een shopstad bij uitstek. De historische binnenstad telt vele winkeltjes, maar ook het moderne Euralille is een waar winkelparadijs. Rijsel is ook een echte evenementenstad. Zo vind hier het jaarlijkse Lille Comics Festival gehouden, een bekend tweedaags stripfestival in het eerste weekend van november. Ook vindt ieder jaar in het eerste weekend van september de Braderie van Rijsel plaats, dat met één à twee miljoen bezoekers de grootste rommelmarkt van Europa is. Andere terugkerende evenementen zijn fête de la musique in juni, het pianofestival in september en de grootse kerstmarkt in november en december.

Bekijken

Parijs

Het is niet zo gek dat Parijs, als de Stad der Liefde, een populaire bestemming is voor een prachtige stedentrip. Vooral de perioden rond Valentijnsdag, de zomer (met uitzondering van de warme en drukke maand augustus), en Kerst zijn bij velen favoriet om de vele bezienswaardigheden te bezoeken. Zodra de lente begint is het een feest om in Parijs, met ruim twee miljoen inwoners de grootste stad van Frankrijk, rond te lopen. De vele terrasjes en artistieke sfeer maken Parijs een levendige stad, en maken van een stedentrip een ware beleving. Het klinkt misschien als een cliché, maar weinig steden trekken meer geliefden dan Parijs. Met recht wordt de stad liefkozend de stad der liefde genoemd. Wandel door de wijk Montmartre, langs de Seine of de Champs-Élysées. Bezoek het Centre Pompidou, bekijk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci in het Musée du Louvre, de Eifeltoren, de Arc de Triomphe met het Graf van de Onbekende Soldaat, de Sacre Coeur en de Notre Dame. Wil je Parijs écht ervaren en alle bezienswaardigheden zien? Zorg er dan voor dat je stedentrip Parijs minimaal enkele dagen duurt! Buiten romantici trekt Parijs ook vele gezinnen met kinderen aan; het immense pretpark Disneyland Parijs (het vroegere EuroDisney) ligt namelijk maar enkele kilometers buiten de stad. De vele attracties in Disneyland Parijs bieden zowel jong als oud veel plezier!

Bekijken

Marseille

Na het mondiale Parijs is Marseille de tweede stad van Frankrijk. Marseille is gelegen aan de Middellandse Zee en een typische havenstad met veel visrestaurants, een ontspannen sfeer en talrijke bezienswaardigheden. De ideale ingrediënten voor een stedentrip dus! Marseille is ingedeeld in 7 arrondissementen, maar de belangrijkste bezienswaardigheden bevinden zich in het centrum en in de nabijheid van de haven. Buiten het centrum kan vooral ontspannen worden in uitgestrekte parken als Parc Borely en Parc Montredon. Naast de vele leuke boten in Vieux Port (de oude haven) bevinden zich rondom deze haven talloze terrassen en restaurants waar van verse visspecialiteiten genoten kan worden. Als havenstad aan de Mediterranee kent Marseille Italiaanse, Spaanse en Arabische invloeden. In gerechten maakt men bijvoorbeeld veel gebruik van kruiden waardoor deze vaak anders zijn dan in de rest van Frankrijk. Door de lange historie van Marseille kent de stad vele oude bezienswaardigheden als de Cathédrale de Major, de Notre Dame de la Garde en het Palais Longchamps. Op een regenachtige dag zijn Musée du Vieux Marseille en Musée Cantini (met kunstwerken van Cézanne, Dufy en Kandinsky) goede alternatieven voor Vieux Port. De vele kroegen, discotheken en theaters garanderen een gezellig avondje uit, maar tijdens de zomermaanden vormt een strandwandeling ook een waardige afsluiting van stedentrip Marseille!

Bekijken

Nice

Bezoek je Nice, dan ben je aan de Mediterranee! Gelegen aan de Zuid Franse Côte d’Azure ademt Nice een ontspannen en mondaine sfeer uit. De stad is vooral bekend vanwege haar vele uitgestrekte boulevards, musea, parken en het carnaval. In de omgeving van Nice zijn het vooral de plaatsen Antibes en Cannes die vanwege de stranden en het jaarlijkse filmfestival bekendheid genieten. Ook Monaco ligt in de nabije omgeving van Nice. Het sociale leven in Nice speelt zich af op de vele boulevards en pleinen. De Promenade des Anglais is de bekendste en, met 8 kilometer, langste boulevard van de stad, en het ideale startpunt van je stedentrip. Bijna alle boulevards komen uit op de Cours Saleya en dit knooppunt vormt samen met de Place Massena en de cafés en terrassen van de Place Charles-Felix een populaire ontmoetingsplek. Voor de nodige portie kunst en cultuur kunnen diverse musea als het Musée Matisse, met werken van deze bekende schilder, en het Musée d´Art Moderne et d´Art Contemporain bezocht worden. Geniet in alle rust van een wijds uitzicht over Nice in Parc du Chateau en bekijk tevens de mooie waterval Colline du Chateau, of de diverse Romeinse ruïnes. Naast flaneren aan de boulevards en de diverse bezienswaardigheden kent Nice enkele interessante festivals waarvan het jaarlijkse Carnaval de grootste en meest bekende is. Een stedentrip Nice is dus perfect voor zon, zee, cultuur én feesten.

Bekijken

Straatsburg

Het Franse Straatsburg is de hoofdstad van de regio Elzas en kent enkele bijzondere bezienswaardigheden. Met de auto rij je in slechts 5,5 uur naar Straatsburg waarmee deze internationale stad een prima stedentrip-alternatief is voor Parijs. Door de centrale Europese ligging, in Frankrijk maar op de grens met Duitsland, huist in Straatsburg net als in Brussel de zetel voor het Europees Parlement. Ook de zetel voor de Raad van Europa en het Hof voor de Rechten van de Mens zitten in Straatsburg. In Straatsburg zijn veel gebouwen naar zowel Franse als Duitse architectuur gebouwd. De stad kent dan ook een Franse als Duitse historie. Centraal middelpunt van de stad is de Notre Dame de Strasbourg, waarvan vele zeggen dat ze mooier is dan de Notre Dame in Parijs. In La Petit France, het oude stadscentrum, staan veel oude vakwerkhuizen. Een flink aantal van deze huizen zijn tegenwoordig winkels of restaurants. Omdat het volledige stadscentrum is omgeven met water treft men er veel bruggen die het stadcentrum een uiterst sfeervol karakter geven. De kerstperiode is een prima tijd voor een weekendje of stedentrip Straatsburg. De hele stad, met name La Petit France, is prachtig versierd met allerlei kerstversieringen. Alle kerstlichtjes geven de stad een warm en knus aanzien. Vooral de kerstmarkt van Straatsburg is een aanrader!

Bekijken