De herfst breekt al bijna weer aan, en daarmee ook het traditionele cityshopping seizoen. Veel mensen bezoeken dan één van de vele gezellige winkelsteden in Europa, om te struinen, de plaatselijke cafeetjes te testen, of om de kledingkast weer aan te vullen. Winkelen in Antwerpen is hierbij erg populair, maar ook vlak over de Duitse grens liggen een aantal zeer geschikte winkelsteden. Waaronder Düsseldorf, waar je ook buiten de kerstperiode uitstekend kunt shoppen!

konigsallee
De Königsallee, via Gary Lerude

Mode

Vanuit Utrecht rijd je binnen twee uur de binnenstad van Düsseldorf in. Vanaf de snelweg rijd je zo via de Rheinkniebrücke het stadscentrum in, waar je diverse parkeergelegenheden hebt. Met een beetje mazzel kun je je auto in de Talstrasse kwijt, want vanuit deze parkeergarage loop je recht op dé modestraat van Noord Europa af: de Königsallee.

Deze winkelstraat, die ook kortweg Kö genoemd wordt, is ongeveer een kilometer lang en herbergt tientallen modehuizen, juweliers, designer stores en warenhuizen. Door de gracht, die in het midden van de Königsallee loopt, heb je soms het idee dat je gewoon in Nederland aan het shoppen bent, maar een blik op de wit beplaatte auto’s en de Duitstalige etalageborden vergeet je dit al snel weer.

Warenhuisliefhebbers kunnen terecht in de Kö Galerie, Stilwerk, Sevens Center of Galeria Kaufhof, die allevier aan de Kö gevestigd zijn. Nadat je de luxe winkels van Gucci, Armani, Cartier en Ralph Lauren gepasseerd bent, kun je ook één van de vele zijstraatjes indraaien. Hier vind je nog veel meer topshops, zoals de 2ehands designerzaak Lila Moden, Misprint, een vestiging van American Apparel of de hondenmodezaak Hundestolz.

kaufhof
Galeria Kaufhof, via Matt Whitlock

En verder…

Andere aparte winkels in Düsseldorf zijn Continent, waar alle Russische inwoners van de stad hun inkopen doen, of Kostbar-Feinkost, waar je de lekkerste huisgemaakte delicatessen uit Zuid Europa kunt kopen. Liefhebbers van drank kunnen in de winkel van Killepitsch de plaatselijke likeur kopen, en in de meeste brouwerijen en supermarkten kun je het speciale Düsseldorfer Altbier krijgen.

Eens per maand is bij de Ulmenstrasse de Radschlägermarkt, dat één van de grootste vlooienmarkten in de omgeving is. Ook de zaterdagmarkt aan de Aachener Platz is geliefd onder koopjesjagers uit de stad, dus probeer een bezoekje aan het begin van de dag te plannen.

In de maand december wordt het hele centrum van Düsseldorf voor de kerstmarkt feestelijk versierd. De kerstmarkt in Düsseldorf is één van de grootste kerstmarkten in Europa, en trekt bezoekers aan vanuit de wijde omgeving.

Restaurants

Van al dat shoppen krijg je enorme trek, maar in Düsseldorf is dat geen enkel probleem. Bijna iedere culinaire specialiteit kun je wel ergens proeven in de oude binnenstad, waaronder Thais, Indiaas, Braziliaans en zelfs Arabisch, bij restaurant Sahara. Proef je liever lokale gerechten? Probeer dan eens één van de vele brauerei-restaurants, die je voornamelijk in de Altstadt vindt.

Verder staan Mongo’s, La Terrazza en Nippon-Kan, het oudste Japanse restaurant van Europa, erg goed aangeschreven.

brauerei
Brauerei-restaurants, via Vennhauser

Een extra tip: Google Streetview is helaas nog niet beschikbaar in Düsseldorf, maar Google biedt wel de mogelijkheid om foto’s van de omgeving te bekijken op Google Maps. Met deze foto’s kun je alvast de binnenstad van Düsseldorf verkennen, zodat je de ideale parkeergarage of dat ene gezellige restaurant gemakkelijk weet te herkennen!

Ken jij ook nog een winkel, restaurant of bezienswaardigheid in Düsseldorf die absoluut niet gemist mag worden?