Voor een stedentrip nemen veel mensen de auto of het vliegtuig. Toch is het bij sommige steden een beter idee om de trein te nemen. Geen wachttijden op het vliegveld, geen files en vaak nog goedkoper ook. En met 140 kilometer per uur een stadscentrum binnenrijden heeft natuurlijk ook wel wat…

Voor een bezoekje aan een stad als Moskou of Dublin zul je toch echt het vliegtuig moeten nemen, maar bij deze zes steden kun je net zo goed per trein reizen. En omdat de ‘vanaf-prijzen’ nog wel eens willen verschillen van wat je daadwerkelijk kwijt bent, hebben we meteen de retourprijs voor een weekendje in juni (via NS en/ of NMBS) voor je uitgezocht.

1. Hamburg (Duitsland)

Vanaf Amsterdam: 5,5 uur reizen, retourprijs €101,-

Vanaf Brussel: 6,5 uur reizen, retourprijs €218,-

Hamburg is niet alleen dé shoppingstad van Noord-Duitsland, maar kent ook een immense haven, een aantal vooraanstaande musea én diverse strandjes. Voor elk wat wils dus, zeker in de zomer.

Indien je vanuit Brussel reist, is het overigens goedkoper om eerst naar Utrecht te reizen, en vervolgens naar Hamburg. Je doet er zo een uurtje langer over, maar bespaart wel €83,- per persoon.


Afbeelding via LuxTonnerre

2. Antwerpen (België)

Vanaf Amsterdam: 1,5 uur reizen, retourprijs €67,-

Vanaf Brussel: 40 minuten reizen, retourprijs €8,-

Bij een stedentrip naar Antwerpen zou je eigenlijk altijd de trein moeten nemen. Is het niet om de drukte op de Ring van Antwerpen te vermijden, dan is het wel om het mooiste station van Europa eens goed te kunnen bekijken. Vanuit het Centraal Station loop je via de Keyserlei het centrum in, of direct rechtsaf naar ZOO Antwerpen.


Afbeelding via Abigail Gawith

3. Maastricht (Nederland)

Vanaf Amsterdam: 2,5 uur reizen, retourprijs €46,-

Vanaf Brussel: 1,5 uur reizen, retourprijs €40,-

Vanuit het station van Maastricht kun je de Sint Servaasbasiliek al bijna boven het stadscentrum uit zien kijken. In een paar minuten loop je, via de Maas, naar het Vrijthof, waar de terrassen nóg aantrekkelijker lijken te zijn dan in veel andere steden.


Afbeelding via Werner Kunz

4. Parijs (Frankrijk)

Vanaf Amsterdam: 3,5 uur reizen, retourprijs €155,-

Vanaf Brussel: 1,5 uur reizen, retourprijs €120,-

De hogesnelheidstrein brengt je naar station Parijs-Noord (Gare du Nord), dat al een kunstwerk op zich is. Je kunt er voor kiezen om te voet de omgeving rond het station te verkennen, of om per trein of metro naar het centrum of een ander deel van Parijs te reizen.


Afbeelding via Janey Kay

5. Freiburg (Duitsland)

Vanaf Amsterdam: 6 uur reizen, retourprijs €161,-

Vanaf Brussel: 5,5 uur reizen, retourprijs €146,-

Deze romantische stad in het Zwarte Woud ligt praktisch tegen de Zwitserse grens aan. Hierdoor duurt de treinreis wat langer, maar in de nachttrein merk je hier weinig van. Vanuit het station loop je meteen het oude, gezellige centrum van Freiburg im Breisgau in.


Afbeelding via Werner Kunz

6. Londen (Groot Brittannië)

Vanaf Amsterdam: 4,5 uur reizen, retourprijs €244,-

Vanaf Brussel: 2 uur reizen, retourprijs €200,-

De oversteek naar Londen is ook prima te doen per vliegtuig, al liggen de meeste vliegvelden van de stad op enige afstand van het centrum. De trein brengt je daarentegen, via Het Kanaal, naar het prachtige St. Pancras station, dat niet ver buiten het centrum van de stad ligt.


Afbeelding via David Bank