We kregen diverse reacties op onze eerder verschenen city-to-citytrip artikelen, waarbij je per vliegtuig naar stad A vertrekt, om vervolgens met een huurauto naar stad B te rijden, en vanuit deze laatste plaats weer naar het vliegveld van vertrek terug te keren. Naast de vele positieve reacties was er ook een tip van een oplettende lezer, die er tijdens het plannen achter kwam dat het boeken van een retourvlucht vaak voordeliger was dan het vliegen met enkele reizen.

Nu hebben we eerder onderzoek gedaan naar vliegtickets, dus dit onderwerp sprak ons dermate aan, dat we de verschillen tussen enkele reizen en retourtjes eens onder de loep namen. Met verbazingwekkende resultaten!

 

Prijsverschillen tot wel 380%

Bij de grote aanbieders bleek deze tip inderdaad te kloppen. En de prijsverschillen liegen er niet om, in sommige gevallen liepen deze op tot wel 400 procent! Een aantal voorbeelden.

1. Rechtstreekse vlucht Amsterdam – Istanbul, via KLM (09/08)
Enkele reis: €714,-
Retourprijs: €404,-

De totaalprijs van een retourtje Amsterdam-Istanbul via KLM bedraagt 404 Euro, terwijl je voor een enkele reis bijna twee keer zo veel moet betalen. Als je de prijs van de retourvlucht gaat ontleden, wordt het verschil nog duidelijker.

Dezelfde vlucht, die als enkele reis voor €714,- te boeken is, kost nu namelijk slechts €188,-. Nu is het logisch dat KLM haar vluchten graag zo vol mogelijk ziet, maar het invoeren van een prijsverhoging van bijna 400% lijkt een wel zeer drastische oplossing.

 
2. Rechtstreekse vlucht Düsseldorf – Rome, via British Airways (03/08)
Enkele reis: €788,-
Retourprijs: €414,-

Ook als je met BA van Düsseldorf naar Rome wilt vliegen, maar nog niet weet wanneer je terugvliegt (of terugvliegt vanuit een andere stad) kun je beter een retourtje boeken. Dit kost je nét iets meer dan de helft van een enkeltje, dus ook bij de Britten lijken deze uitzonderlijke prijsverschillen de normaalste zaak van de wereld.

 
3. Rechtstreekse vlucht Brussel – New York, via Lufthansa (01/08)
Enkele reis: €2.648,-
Retourprijs: €1.264,-

Lufthansa maakt het zo mogelijk nóg bonter. Dat de tarieven van de vluchten binnen de retourvlucht niet onafhankelijk te bekijken zijn, kan het totale prijsverschil van 110% niet verbloemen. Na aftrek van de belastingen en toeslagen is dit verschil zelfs 165 procent. Het boeken van twee retourtjes is dus voordeliger dan een enkele reis – dat is inderdaad no better way to fly.

 
Ook bij veel van de andere onderzochte vliegtuigmaatschappijen zaten er verschillen tussen de tarieven van een retour en een enkele reis. Bij Air France, Brussels Airlines, Icelandair, Martinair en Swiss Air was een retourvlucht soms voordeliger dan het boeken van een enkeltje. Dit verschilt van een paar Euro tot meer dan het dubbele – en bij een reis naar New York of Australië kan dit een flink bedrag zijn!

 

Géén verschillen bij prijsvechters

Bij de prijsvechters werd echter weinig tot geen verschil gevonden tussen het verschil van een enkele reis, en dat van dezelfde vlucht als onderdeel van een retourtje. Boek je dus meestal via Easyjet, Ryanair of Transavia, dan hoef je je hier weinig zorgen over te maken. Al blijft het opletten natuurlijk!

De oorzaak van de enorme prijsverschillen is niet duidelijk. Sommige maatschappijen bieden enkele reizen alleen aan via business class,, maar dit is niet bij elke aanbieder het geval. Ook de gedachte dat maatschappijen graag hun vliegtuigen zo vol mogelijk willen hebben lijkt niet op te gaan. Een prijsverschil is dan inderdaad logisch, maar een enkele reis die ruim tweemaal duurder is dan een retourtje niet. Ook navraag bij een aantal maatschappijen leverde geen eenduidige verklaring voor de prijsverschillen op.

 

Conclusie

Vergelijk bij het boeken van een vliegticket sowieso de prijzen, maar als je met een grotere aanbieder vliegt, is de kans zeer groot dat een retourtje voordeliger is dan een enkele reis. Als je een enkele reis wilt boeken, kun je dus veel beter een retourticket reserveren, om alleen van de heenvlucht gebruik te maken.

Wil je ook terug, maar weet je nog niet precies wanneer? Boek dan nooit twee losse vluchten! Bij veel maatschappijen kun je je retourvlucht voor een beperkt bedrag laten omboeken. Je besparing kan hierbij oplopen tot meer dan driekwart van de ‘normale’ prijs. Een andere optie is het boeken van een open jaw ticket, dit kan vaak nóg goedkoper zijn.