Tijdens een stedentrip blijf je vaak een aantal dagen in één stad, om zoveel mogelijk van deze bestemming te kunnen zien. Heb je wat langer de tijd, of ben je een erg reislustig type? Probeer dan eens twee steden met elkaar te combineren.

Vertrek per vliegtuig naar stad A, om vervolgens met een huurauto naar stad B te rijden, en vanuit deze laatste plaats weer naar huis te vertrekken. Veel geregel? Dat valt mee. Leuk? Ontzettend! Kijk maar eens naar deze drie city-to-citytrips.

Van Santiago de Compostella naar Vigo (Spanje)

90 km, vliegen vanaf Amsterdam of Brussel

In het Noordwesten van Spanje, in de regio Galicië, liggen de oude steden Santiago de Compostella en Vigo. Het historische centrum van Santiago de Compostella is door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst, en de stad is ook het eindpunt van een bekende pelgrimsroute. Volgens de legende zou het lichaam van Jakobus, één van Jezus’ discipelen, onder de imposante Kathedraal van Santiago de Compostella zijn begraven.

route-1

Vanuit Santiago de Compostella rijd je in een uur naar de havenstad Vigo, die uitkijkt over de Atlantische Oceaan. Je kunt er echter ook voor kiezen om van de hoofdweg af te wijken, om zo optimaal van de schitterende omgeving te kunnen genieten. De tocht duurt dan ongeveer twee uur.

Havenstadjes als Vilagarcia en Pontevedra zijn ideale plekken voor een tussenstop, en de natuur en het uitzicht over de Atlantische Oceaan zijn prachtig. Vanuit Pontevedra kun je eventueel ook nog de overstap maken naar Islas Cies, waar je één van de mooiste stranden van Europa vindt.

Eenmaal in Vigo aangekomen kun je rondwandelen in het oude centrum of de haven. Tussen de 15e en 19e eeuw was Vigo een zeer belangrijke havenstad, en dit is nog overal in de 300.000 inwoners tellende stad te merken. In Vigo kun je ook diverse musea en 12e eeuwse kerken bezoeken. Vanuit de Galicische stad vlieg je met KLM of Vueling weer terug naar je vertrekpunt. Let wel op dat je met beide maatschappijen een tussenstop zult maken op de terugweg.

santiago-de-compostela
De Kathedraal van Santiago de Compostella, via Elena Tejedor

vigo
Vigo vanaf de Atlantische Oceaan, via Gorfoli

Van Sheffield naar Manchester (Engeland)

65 km, vliegen vanaf Amsterdam

De Engelse steden Sheffield en Manchester liggen nog geen uur rijden van elkaar, maar de route tussen beide steden loopt door het schitterende Peak District. Mede door de ongerepte natuur en prachtige vergezichten is dit Nationale Park populair onder Britse wandelaars en mountainbikers.

route-2

Voordat je de mooie rit door Peak District kunt maken, zul je eerst het vliegtuig moeten pakken naar Sheffield. Ryanair brengt je hier voor een paar tientjes in anderhalf uur naartoe. Sheffield was in het verleden een belangrijke industriestad, maar tegenwoordig hebben veel dienstverleners de plaats ingenomen van oude fabrieken. Ook kent de stad een echte muziekcultuur, Sheffield is bijvoorbeeld de geboortestad van Joe Cocker.

Na de rit door Peak District kom je aan in Manchester, dat net als Sheffield een belangrijke stad was tijdens de Industriële Revolutie. Hier vind je onder andere Manchester Cathedral en John Rylands Library. Doordat je in Manchester net wat meer bezienswaardigheden vind dan in Sheffield, is deze stad populairder onder toeristen. Toch doen beide steden weinig voor elkaar onder. Manchester en Sheffield konden zo zustersteden zijn, gescheiden door de groene strook van Peak District.

Vanuit Manchester pak je weer het vliegtuig richting Schiphol. Met directe verbindingen via KLM, Ryanair en Flybe heb je nu echter meer keuze dan tijdens de heenreis.

sheffield
Het stadscentrum van Sheffield, via Jenni Sayer

peak-district
Het groene heuvellandschap van Peak District, via Ken Hircock

Van Pisa naar Florence (Italië)

100 km, vliegen vanaf Amsterdam

Het grote probleem van Pisa en Florence is dat beide steden elkaar beconcurreren als het om stedentrips gaat. Wordt het Piazza dei Miracoli, of toch de Duomo di Firenze? Je kunt immers maar één stad per keer bezoeken, toch? Nou, in dit geval niet!

route-3

De Italiaanse provincie Toscane is namelijk één van de mooiste gebieden om per auto te verkennen, en Pisa en Florence liggen maar anderhalf uur van elkaar verwijderd. In theorie tenminste, want je kunt plaatsen als Prato en Montecatini-Terme niet passeren zonder even te stoppen. Hoogtepunt op de route is Lucca, een schitterend middeleeuws en nog volledig ommuurd stadje, waar je met alle plezier verdwaalt.

De bezienswaardigheden in Pisa en Florence spreken ook al tot de verbeelding. Pisa kent de wereldberoemde scheve toren, Piazza dei Cavalieri en Santa Maria della Spina, terwijl je in Florence kunt genieten in de Uffizi gallerij, Il Duomo, of één van de Florentijnse paleizen.

Trek voor de route Pisa-Florence op zijn minst een midweek uit, om al het moois in de regio goed te kunnen bekijken. Gelukkig is er tussen zowel Amsterdam en Pisa als Amsterdam en Florence een directe verbinding van KLM.

lucca
De stad Lucca gezien vanaf Torre Guinigi, via Franz Eric Leosson

toscane
Een mogelijk uitzicht tijdens de route, via emabolo

 

Heb jij één van deze routes afgelegd, of heb je een andere favoriete city-to-citytrip? We zijn benieuwd!