Het voorjaar is een schitterende periode om te genieten van de opbloeiende natuur. Waar je hier normaal gesproken weinig van meekrijgt tijdens een stedentrip, kun je dit wél ervaren als je een city-to-citytrip boekt. Hierbij vertrek je per vliegtuig naar stad A, om vervolgens met een huurauto naar stad B te rijden, en vanuit deze laatste plaats weer naar vliegveld vanwaar je vertrokken was terug te reizen.

Eerder gaven we al drie tips voor city-to-citytrips van maximaal honderd kilometer. Ditmaal zijn de routes iets langer, maar nog steeds zeer goed te bereizen in een (lang) weekend. Dat is dus optimaal genieten van niet één, maar van twee schitterende steden én van de prachtige natuur daartussen.

 

Van Bari naar Brindisi (Italië)

110 km, vliegen vanaf Amsterdam, Charleroi of Keulen

Tijdens deze rit in Apulië, in de hak van de laars, heb je vrijwel continu een schitterend uitzicht over de Middellandse Zee. Bari naar Brindisi De streek staat bekend om de masseria, prachtige landhuizen die vaak zijn omgebouwd tot hotel of bed & breakfast. Je kunt er dus voor kiezen om in Bari of Brindisi een hotelletje te pakken, óf om in Italiaanse stijl te overnachten op het platteland.

Halverwege de rit kun je pauzeren in het middeleeuwse havenstadje Monopoli, of in Fasano, waar je onder meer een bijna 100 jaar oude minaret kunt bezichtigen. Niet ver van dit laatste plaatsje ligt Alberobello, dat bekend staat om de prachtige trullo, unieke 500 jaar oude, witte bouwwerken.

Vlak voordat je in Brindisi aankomt kleurt je omgeving groen, bij het passeren van natuurgebied Torre Guaceto. Dit kleine nationale park staat trouwens niet alleen bekend om de gevarieerde natuur, maar ook om de schitterende stranden.

Als je nog tijd over hebt, kun je vanuit Brindisi nog even doorrijden naar de oude stad Lecce, dat door de Italianen liefkozend ‘het Florence van het Zuiden’ genoemd wordt.


De Trulli van Alberobello, via Marco Gialdi


De haven van Brindisi, via Luigi Alemanno

 

Van Marseille naar Montpellier (Frankrijk)

170 km, vliegen vanaf Amsterdam of Charleroi

Ook in Zuid-Frankrijk kun je een prachtige tocht langs de Middellandse Zee maken. Tussen Marseille en Montpellier, rijdend langs de Golfe du Lion, passeer je de vele meren, eilandjes en schiereilandjes van de Rhonedelta. Aan water geen gebrek in dit gebied…
Montpellier naar Marseille
Bij het verlaten van de havens van Marseille sta je meteen voor een lastige keuze. Wordt het de noordelijke route, die onder andere langs de ruim 2.000 jaar oude steden Arles en Nîmes loopt, of neem je toch de zuidelijke route, die dwars door het moerassige nationale park Camargue loopt. De noordelijke route is misschien wat sneller, maar dat betekent ook dat je minder tijd hebt om van de omgeving te genieten.

Eenmaal aangekomen in de middeleeuwse stad Montpellier kun je van de rit bijkomen op Place de la Comédie, dat al meer dan 1.000 jaar het bruisende middelpunt van de stad is. Vanaf dit plein loop je zo het oude, soms Spaans aandoende centrum in.


De Camargue staat bekend om de wilde, witte paarden, via Peter


Place de la Comédie in Montpellier, via Dan

 

Van Basel naar Zürich (Zwi), via Freiburg (Dui)

200 km, vliegen vanaf Amsterdam, Düsseldorf of Keulen

Voor dit rondje Schwarzwald kun je waarschijnlijk beter een lang weekend of een midweek uittrekken, want de route brengt je namelijk niet naar twee, maar door drie prachtige steden. Onderweg rijd je door het Duitse Zwarte Woud en over een aantal karakteristieke Zwitserse bergweggetjes.

Basel - Freiburg - Zurich

Nadat je vliegtuig is geland op Basel-Mulhouse-Freiburg International Airport (de naam is langer dan de vlucht er naar toe), kun je de dichtstbij gelegen stad gaan verkennen. De geschiedenis van Basel loopt terug tot de tijd van de Kelten, ruim 2.300 jaar geleden, en met diverse musea en theaters is er in de stad genoeg te doen. Voor een overnachting kun je wellicht beter doorrijden naar Freiburg, want de hotelprijzen in Basel zijn aan de hoge kant.

Freiburg im Breisgau is de hoofdstad van het Zwarte Woud, en heeft een gezellig, middeleeuws centrum. De perfecte locatie om te genieten van de Schwarzwälder specialiteiten, zoals de lokale kersentaart, ham en -uiteraard- bier.

Na de schitterende rit door het Zwarte Woud passeer je de Rijn, die als natuurlijke grens tussen Duitsland en Zwitserland loopt, bij het plaatsje Waldshut-Tiengen. Vanaf hier is het nog zo’n drie kwartier rijden naar Zürich, dat de grootste, en volgens velen de mooiste stad van Zwitserland is.


De route door het Zwarte Woud is alles behalve saai, via huygen77


De avond valt over de Zwitserse stad Zürich, via Daniel Cheung