Londen en Praag behoren tot de beste steden voor je kerstinkopen, terwijl de mooiste kerstmarkten onder meer in Lille en Dortmund staan. Deze maand laten we je zien dat je de echte kerstsfeer zelfs nóg dichterbij kunt proeven.

Voor de eerste aflevering van deze serie reisde onze kersverse cityreporter Shirley Visser af naar de Vlaamse winterstad Gent.

Winterdromen in Gent

De zomervakantie ligt alweer ver achter ons en voordat we een volgende vakantie gaan boeken, zijn we ook alweer een paar maanden verder. Toch even behoefte aan een paar dagen weg om op te laden? Ga naar de hoofdstad van Oost-Vlaanderen; het prachtige Gent. Binnen een paar uur bevind je je in een compleet andere wereld waar je fijn kunt genieten van heerlijk eten, de prachtige monumenten en musea en al het ander moois dat de stad rijk is.

Goed bewaard geheim

Volgens Lonely Planet is Gent het ‘best bewaarde geheim van Europa’. Omdat het een tijdje geleden ook nog eens is uitgeroepen tot topbestemming, moest ik dat natuurlijk met mijn eigen ogen bekijken. Ik stapte bij Schiphol op de intercity naar België, die me binnen drie uur (inclusief overstap in Antwerpen) naar Gent bracht. Je kunt kiezen om uit te stappen bij Gent Dampoort of Gent Sint-Pieters. Vanaf beide stations is het zo’n 20 minuten lopen naar het hart van de stad.

Gent 's avonds

Zodra je dichter bij het centrum van Gent komt, zie je de authentieke historische stad verschijnen en kun je er niet meer omheen: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort met klokkentoren en de Sint-Baafskathedraal. Deze monumenten staan midden in de stad en worden nooit overgeslagen tijdens een cultureel stadsrondje. Ook Gravensteen, de massieve burcht, is een attractie die zeker even bezocht moet worden.

Gent3
De Sint-Baafskathedraal

Om optimaal van de stad te kunnen genieten verbleef ik in het hart van het centrum, in Hotel Harmony aan de Kraanlei. Dit is dé ideale uitvalsbasis om Gent te ontdekken. In het boetiekhotel heb je de keuze uit vier verschillende soorten kamers, voor ieder wat wils. Het ontbijt is inbegrepen en daarnaast kun je gratis gebruik maken van het zwembad en het ‘tapasuurtje’ in het restaurant, waar je van 18:00 uur tot 20:00 uur terecht kunt voor een kleine versnapering. Mocht je een iets kleiner budget hebben en vind je het niet erg om een kleine rit met de tram te maken alvorens je het historische centrum bereikt, dan kun je verblijven in hotel Holiday Inn. Met de tram ben je binnen een half uur in de stad.

Ook shoppen doe je in Gent!

De shopliefhebbers kunnen ook zeker hun hart ophalen in deze prachtige stad. Antwerpen is dé place to be in België als het om shoppen gaat, maar Gent doet daar, naar mijn mening, absoluut niet voor onder. In de Veldstraat, de ‘hoofdstraat’, vind je grote modeketens als H&M, WE en Zara. De echte fashionista’s duiken de kleinere straatjes in. In de Brabantdam, Lange Munt, Vlaanderenstraat, Hoogpoort en Grote Huidevetters vind je modezaken waar je terecht kunt voor de luxueuze merken. De prachtige etalages verraden een hoop: hier red je het niet met honderd euro.

Vlaanderenstraat dure winkel
Winkelen in de Vlaanderenstraat

Vintage- en tweedehandsfans kunnen tevens goed slagen in deze historische stad. Iedere zondag vind je op de diverse pleinen in de stad rommelmarkten. Daarnaast kun je terecht in de buurt ‘Bij Sint-Jacobs’ voor interessante vintage winkels en interieurzaakjes.

Het leuke van België is dat ze 1 januari beginnen met de welbekende solden. De afprijzingen zijn gigantisch en dan zijn deze modestraten absoluut een must om te bezoeken. Is het te koud of regenachtig om te winkelen? In shoppingcenter Gent Zuid winkel je overdekt.

Shoppingcenter gent Zuid 2
Winkelcentrum Gent Zuid

Graffiti & gastronomie

Wat direct opvalt tijdens het wandelen, is dat de stad er schoon en verzorgd uitziet. Veel graffitiloze muren en gebouwen, die je bijvoorbeeld in Amsterdam wel regelmatig tegenkomt. Gent heeft de ‘Werregaren’ beschikbaar gesteld voor graffiti artists, om zo de stad en de historische gebouwen te sparen. Deze straat is absoluut een publiekstrekker. Op de hoek vind je er een zaak waar je spuitbussen kunt kopen en vervolgens kun je direct je creativiteit uiten op een stukje muur.

Graffitistraatje 2
Straatkunstenaars aan het werk

Zodra de zon ondergaat verandert het culturele Gent in een prachtige en gezellige lichtstad. Vooral tijdens de wintermaanden wordt de stad opgeleukt door een gigantische Kerstboom op de Korenmarkt, verlichte kerken en versierde restaurants. Aan de Kraan- en Graslei vind je diverse restaurants en cafés waar je terecht kunt voor een hapje en drankje.

Wil je luxe en betaalbaar uit eten? Kies dan eens voor Korenlei Twee. Voor zo’n zestig euro krijg je een kwalitatief hoogstandje, bestaande uit een vijfgangendiner en een heerlijke fles wijn. Voor de iets kleinere budgetten zijn er ook talloze leuke en gezellige restaurants te vinden. Gemiddeld betaal je zo’n twintig euro voor een flink hoofdgerecht. De aanraders vond ik aan de Kraanlei, Korenmarkt en Oudburg.

Korenlei Twee 2
Restaurant Korenlei Twee: lekker en gezellig

Kerst in Gent

Natuurlijk kun je in deze tijd niet om de Kerstactiviteiten heen in Gent. Rondom de St. Baafskathedraal staan zo’n 50 kraampjes waar je, onder het genot van een kop warme chocolademelk of een glas Glühwein, kunt shoppen voor kerstcadeautjes en -decoratie. Uiteraard eet je ook nog even poffertjes of een heerlijke verse wafel alvorens je je wandeling voortzet. Ook kun je terecht bij de Winterdroom. Op het St. Pietersplein, in Gent-Zuid, krijg je de kerststemming echt te pakken. Met muzikale optredens, diverse kermisattracties en schattige kraampjes is dit een ideale plek om de avond door te brengen met vrienden. In het reuzenrad heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. Een kaartje voor de Winterdroom heb je voor 14 euro. Daarbij ontvang je twee bonnen voor drinken, een bon voor een attractie en een bon voor een versnapering.

Winterdroom
Winterdroom tijdens herfstweer

Verlaat de stad niet zonder…

Er zijn nog twee dingen die je écht even moet doen als je in Gent bent: de lekkerste Belgische chocolade voor jezelf kopen en eten bij Max, waar je de meest heerlijke wafels vindt die je ooit hebt geproefd. Een perfect moment om je trip mee af te sluiten.

Andere must-sees:

 • Design Museum Gent: een moderne ruimte achter een prachtige 18e-eeuwse gevel. Hier vind je een combinatie van 17de- en 18de-eeuws meubilair en art nouveau-collecties. De vaste collectie wordt aangevuld met tijdelijke exposities.
 • Quetzal: de chocoladebar is te vinden in Gent Zuid en mag, vooral door cacaoliefhebbers, niet worden overgeslagen. Geniet van alle soorten chocolademelk en diverse fondues. Iets aan de dure kant maar zeker een bezoekje waard.
 • Quetzal chocoladebar 2
  Eén van Quetzal’s vele chocoladetraktaties

 

 • Bloemenmarkt op de Kouter: iedere zondagochtend vind je op de Kouter een prachtige bloemenmarkt. Een vijftiental bloemen- en plantenkwekers stallen hun kleurrijke koopwaar uit op het plein. De muziek en de oester- en wijnbar in de Blauwe Kiosk maken de gezellige sfeer compleet.
 • Bier drinken op de Vrijdagmarkt: de tip die de lokalen me gaven. Bier drinken bij De Dulle Griet is absoluut iets wat je zou moeten doen. Je kunt kiezen uit 250 soorten en daarbij mag je ook nog eens je eigen glas uitzoeken. Ga je voor een duurder exemplaar? Dan moet je je schoen inleveren als borg. Deze wordt in een mandje omhoog gehezen en krijg je pas terug als je het glas zonder enige barst weer inlevert. Niet teveel drinken, dus.
 • Dulle Griet bier
  De Dulle Griet

 

 • Foto maken op de Sint-Michielsbrug: het meest geweldige uitzicht van Gent vind je op deze brug. Poseren is een absolute must voor in het fotoalbum.
 • Huis van Alijn: Ingezamelde oude privéfilmpjes van Gentenaars om een beeld te krijgen van het oude leven. Ook zeer geschikt voor kinderen.
 • Cupcakes eten bij Julie’s House: de lekkerste taartjes en cupcakes vind je bij Julie’s House aan de Kraanlei. Je moet even geduld hebben maar het is het wachten waard.
 • Julie's House 2
  Cupcakes bij Julie’s

 

 • Groot Vleeshuis: hier kun je de echte Oost-Vlaamse streekproducten proeven en aanschaffen.
 • Stadshal: Het is nog niet af en wordt verafschuwd door de lokale bevolking vanwege het hypermoderne uiterlijk tussen de historische gebouwen. Uiteindelijk moet de hal ruimte bieden aan horecagelegenheden en concertgangers.
 • VVV op het Gravensteen: hier vind je nog eens alle informatie op een rij. Van folders tot computers en spelletjes. Je kunt hier terecht voor het boeken van tours, stadsplattegronden en al het andere dat met Gent te maken heeft. Computers (en printen!) zijn vrij te gebruiken en ook de vrijwilligers staan klaar voor al je vragen.

 
 
Ik verbleef twee dagen in het ‘best bewaarde geheim’ Gent en heb me uitstekend vermaakt – zie hier ook mijn verslag op Styleguide.nl. Het was eigenlijk een dagje te kort om alles goed te kunnen zien, maar dat is uiteraard een excuus om héél snel terug te keren. Dit weekend heeft me overtuigd en heeft Antwerpen absoluut van de troon gestoten. Gent is hot! Helemaal in de wintermaanden.