Nu de dagen korter worden, begint het in veel Duitse, Belgische en Noord-Franse steden weer te jeuken. De pleinen worden schoongeveegd, de lichtjes worden uit de zomeropslag gehaald en de rood-witte versiering wordt goed afgestoft. Het is weer tijd voor kerstmarkten!

In sommige steden wordt het stadscentrum omgetoverd tot een sfeervol en sprookjesachtig kerstdorp, compleet met gezellige kraampjes en prachtig verlichte kerstbomen. Maar waar vind je nu eigenlijk de mooiste, leukste en grootste kerstmarkten?

Keulen, Duitsland

Op zes plaatsen in Keulen zijn kerstmarkten te vinden, met de Keulse Dom als statig middelpunt. De Neumarkt, de Altermarkt en Rudolfplatz zijn in de wijde omgeving een begrip, maar ook de drijvende kerstmarkt op de Rijn is een uitstekende plek om van de lokale culinaire specialiteiten te genieten. De kerstmarkt in Keulen is geopend van 21 november tot en met 23 december.


Afbeelding via Terri Cacioppo

Brussel, België

Het mooiste plein van Europa is ieder jaar weer decor voor één van de mooiste kerstmarkten van België. De vele kraampjes worden schitterend verlicht tijdens de Electrabel Nachten en de Electrabel Rendez-vous, als duizenden witte ledlichtjes en artiesten de binnenstad van Brussel verfraaien. De kerstmarkt in Brussel vind plaats van 25 november tot en met 1 januari.


Afbeelding via Dietrich M

Düsseldorf, Duitsland

Op nog geen drie kwartier rijden van de grens bij Roermond ligt Düsseldorf, waar op diverse plaatsen sfeervolle kerstmarkten zijn. De Marktplatz, Sternchenmarkt en Heinrich-Heine-Platz zijn slechts enkele pleinen waar de glühwein rijkelijk vloeit. Tussen 17 november en 23 december zijn de kerstmarkten in Düsseldorf geopend.


Afbeelding via Christian Köster

Lille, Frankrijk

De Noord-Franse stad Lille, of Rijsel, wordt ieder jaar uitbundig versierd. Van 19 november tot en met 30 december staan er 80 kraampjes, een 18 meter hoge kerstboom en een 50 meter hoog reuzenrad op Place Rihour. Samen met de 3.900 (!) winkels en boetiekjes in de stad zorgt dit voor de ultieme kerstshopervaring.


Afbeelding via Frans Blok

Bremen, Duitsland

Ook in Noord-Duitsland kun je kerstmarkten bezoeken. Zo is er in hanzestad Bremen, dat sowieso al een erg gezellige stad is, een prachtig verlichte markt langs de rivier de Wezer. Van 25 november tot en met 23 december is de Bremer Weihnachtsmarkt geopend en schalt het geluid van (inter)nationale kerstkoren door de binnenstad van Bremen.


Afbeelding via kennichi78

Valkenburg, Nederland

Het sprookjesachtige Limburgse Heuvelland is elk jaar het toneel van de mooiste kerstmarkt van Nederland, die vooral bekend staat om haar sfeervolle ondergrondse markten. Tussen 18 november en 23 december kun je kerstshoppen in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot, waar je dit jaar ook de grootste ondergrondse kerststal van Europa kunt bekijken.


Afbeelding via Chris Friese

Straatsburg, Frankrijk

Al sinds 1570 kun je in het Noord-Franse Straatsburg de Christkindelsmärik bezoeken, dat daarmee de oudste kerstmarkt van Frankrijk is. In de binnenstad van Straatsburg hangt altijd al een gezellige sfeer, maar tussen 26 november en 31 december maakt de kerstmarkt in Strasbourg de omgeving van Place Kléber en Place Broglie nog eens extra sfeervol.


Afbeelding via Chrissy Hunt

Oberhausen, Duitsland

Vanuit Venlo ben je in ongeveer een half uur in Oberhausen, waar in Europa’s grootste winkel- en vrijetijdscentrum CentrO ieder jaar een kerstmarkt met ruim honderd blokhutten verrijst. Ook is hier de CentrO Lichterzeremonie te bewonderen. Naast CentrO Wintermärchen is ook de Altstadt, de oude binnenstad van Oberhausen, tussen 17 november en 23 december prachtig versierd.


Afbeelding via Ruhrportal

Brugge, België

Tussen 25 november en 3 januari trekken veel toeristen naar de Brugse Markt en het Simon Stevinplein voor de plaatselijke kerstmarkt. De feestelijk versierde straatjes en vele grachten en bruggetjes zijn prachtig om te zien, terwijl de ijsbaan voor de ideale winterse sfeer zorgt. De kerstmarkt in Brugge behoort niet voor niets tot de mooiste markten in België.


Afbeelding via jesse.vanbrabant

Dortmund, Duitsland

De kerstmarkt in Dortmund is niet te missen. Een 45 meter hoge kerstboom torent hoog boven het stadscentrum uit. Aan de voet van deze immense boom kun je langs ruim 300 kraampjes kuieren, het lokale glühwein-recept testen of vers gebrande amandelen proeven. De 113e kerstmarkt in Dortmund is geopend van 17 november tot en met 23 december.


Afbeelding via Dortmund Tourismus

Vind je het niet erg om wat verder te reizen? Dan kun je ook in Londen, Kopenhagen, Tallinn, Praag en Salzburg schitterende kerstmarkten bezoeken.