Vooral in het noorden van Europa weten ze wel raad met een verfblik. Saaie, grijze gebouwen worden omgetoverd in kleurrijke stadsverfraaiing. In deze tien Europese steden word je van de kleuren om je heen al direct vrolijk.

1. Kopenhagen, Denemarken

Vooral in Nyhavn, dat Nieuwe Haven betekent, staan veel huizen in sierlijke pasteltinten. Veel huizen, waarvan sommigen meer dan 300 jaar oud zijn, zijn inmiddels omgebouwd tot cafés met terrassen.

Kopenhagen-1

Kopenhagen-2

2. Cinque Terre, Italië

Oké, eigenlijk zijn dit vijf stadjes, want de Italiaanse dorpjes Vernazza, Monterosso al Mare, Corniglia, Manarola en Riomaggiore vormen samen het unieke en kleurrijke werelderfgoed Cinque Terre.

cinque-terre-1

cinque-terre-2

3. Straatsburg, Frankrijk

Petite France is de oudste en meest kleurrijke wijk in Straatsburg en staat vol met Elzasser vakwerkhuizen. Wil je nóg meer kleur? Rijd dan ook door naar het nabijgelegen Colmar.

straatsburg-1

straatsburg-2

4. Amsterdam, Nederland

Geen twee grachtenpanden in Amsterdam zijn hetzelfde. En hoewel de meeste oude huizen in baksteentinten zijn opgetrokken, staan er ook diverse gekleurde exemplaren tussen.

amsterdam

5. Stockholm, Zweden

Ook in Zweden vind je gekleurde herenhuizen. Bijvoorbeeld op het middeleeuwse plein Stortorget in Gamla Stan, de oude binnenstad van Stockholm.

stockholm

6. Burano, Italië

Burano is een klein eilandje in de Lagune van Venetië en heeft ongeveer 3000 inwoners. Alle huizen op het eiland hebben een andere kleur. Alsof dat niet genoeg is liggen de smalle kanalen vol met felgekleurde bootjes. Het vlakbij gelegen Venetië is zelf overigens ook allesbehalve saai!

burano

7. Honfleur, Frankrijk

De huizen in de haven van Honfleur zijn vrijwel allemaal met grijs leisteen bekleed. Met gekleurde boten en luifels in alle kleuren van de regenboog, weten de inwoners van het Normandische stadje er toch een bijzonder vrolijke noot aan te geven.

honfleur

8. Gdańsk, Polen

De Poolse hanzestad Gdańsk werd na de Tweede Wereldoorlog grondig gerestaureerd. De oorspronkelijke, Duitse kenmerken werden daarbij deels vervangen door kleurrijke, 17e-eeuwse architectuur met Vlaams-Nederlandse kenmerken.

gdansk

9. Berlijn, Duitsland

Delen van Berlijn zijn grauw en saai, maar de stad kent steeds meer kleur. En niet alleen in één van de kunstzinnige wijken of langs de East Side Gallery, want street art is inmiddels wijdverspreid in de stad.

berlijn

10. Longyearbyen, Noorwegen

Longyearbyen, op het eiland Spitsbergen, is één van de meest noordelijk gelegen plaatsen ter wereld. Als hevige sneeuwval het terugvinden van je huis bemoeilijkt, is het wel handig als deze een opvallende kleur heeft.

longyearbyen
Foto’s: Shutterstock.com