Dit gastartikel is geschreven door Willemijn Jansen, fervent wereldreiziger, kunst- en cultuurliefhebber en hobbybeeldhouwer.

In de kast staan ze gebroederlijk naast elkaar, “Rondreis Thailand 2007”, “Italië 2009” en “Stedentrip Madrid 2010”. Nooit eens “De allermooiste stranden”, “Kunstmuseums in Europa” of een ander thematisch fotoboek. En dat terwijl dit sinds de komst van de digitale foto zoveel makkelijker is geworden. Eventjes de fotobestanden op je computer doorbladeren en je stelt zo een uniek en creatief themaboek samen.

Van sommige onderwerpen kun je vrij eenvoudig een flinke collectie samenstellen. Architectuur, mooie kerken of gewoon ‘mensen’ vind je immers overal. Of wat denk je bijvoorbeeld van een fotoalbum met de mooiste publieke beelden? En als je niet voldoende foto’s in je archief kunt vinden, heb je meteen een doel voor je toekomstige reisplannen!

Alles in de buurt

Je hoeft heus geen wereldreis te maken om een fotoalbum te vullen met mooie foto’s van beelden. Soms is een bezoek aan slechts één of twee steden al genoeg, als je maar goed om je heen kijkt, of af en toe ergens naar binnen gaat. Zo kun je al wandelend door de Franse hoofdstad Parijs bijvoorbeeld al honderden beelden bekijken, maar als je de beelden in de vele Parijse musea ook meetelt, loopt dit aantal op tot vele duizenden!


In en rond Musée d’Orsay vind je veel beelden van dieren, waaronder deze ijsbeer van François Pompon, via Danielle Directo-Meston


Ook kerken, paleizen en andere oude gebouwen zijn vaak versierd met prachtige beeldhouwwerken. Mariabeelden of engelen, maar ook de beroemde waterspuwers van de Notre Dame.


Een ‘gargouille’ kijkt uit over Parijs, via Treye Rice


Pleinen, parken en fonteinen zijn andere plekken die vaak worden versierd met beelden. Zo vind je in de Tuilerieën, de voormalige paleistuinen tussen het Louvre en Place de la Concorde, vele tientallen sculpturen. Het bronzen beeld ‘Tijger en de krokodil’, van Auguste Caïn, vind ik zelf erg mooi.


In de Tuilerieën staan trouwens meer beelden van Caïn, via Michel Petit

Europa’s beroemdste

Ieder fotoalbum heeft een paar pronkstukken. Een unieke camerapositie, mooie lichtinval of juist simpelweg een bekend beeld dat iedereen kent. Michelangelo’s ‘David’, bijvoorbeeld.


De vijf meter hoge David van een afstandje, via Julien


Dat beroemde beelden niet altijd metershoog hoeven te zijn, tonen Manneken Pis in Brussel en De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen trouwens wel aan. Het bekendste plassende jongetje ter wereld meet slechts 61 centimeter, terwijl het beeld ter ere van Hans Christian Andersen met 1,25 meter niet veel groter is.


Een minpuntje aan De Kleine Zeemeermin is de industrie op de achtergrond, via Robert

Groot, groter, grootst!

Op een eilandje in de rivier de Moskva, in Moskou, staat een 97 meter hoog standbeeld, dat werd ontworpen door de omstreden Georgiër Zurab Tsereteli. Dit standbeeld van Peter de Grote wordt gezien als één van de lelijkste standbeelden ter wereld en is de Moskovieten dan ook een doorn in het oog. Er werd zelfs geprobeerd om het potsierlijke standbeeld te verhuizen naar Sint Petersburg, maar die stad zat ook niet te wachten op Peter de Grote.


Het standbeeld doet de bijnaam van Peter I (‘de Grote’) in ieder geval eer aan, via Vyacheslav Argenberg


Een veel mooier Russisch standbeeld staat in Volgograd, niet ver van de grens met Oekraïne. Dit standbeeld, genaamd Het Moederland Roept, is 85 meter hoog en werd gebouwd ter nagedachtenis aan de slag om Stalingrad. Deze strijd duurde 200 dagen, wat wordt verbeeld door 200 voetstappen achter het beeld.


Het enorme standbeeld, met een Russische strijder op de voorgrond, via Jacopo Romei


Oké, het is misschien niet Europa, maar als het om grote beelden gaat, mag het wereldberoemde Vrijheidsbeeld in New York eigenlijk niet ontbreken. Het beeld zelf is ‘slechts’ 46 meter hoog, maar door de 47 meter hoge sokkel lijkt dit beeld van Libertas, de Romeinse god van de vrijheid, nog veel imposanter.


Een close-up van het beroemdste beeld van New York, via Rene

Beeldentuinen

Wil je een shortcut voor het vullen van een beeldenfotoboek? Bezoek dan eens een beeldentuin! Het beeldenpark van het Nederlandse Kröller-Müller Museum is één van de grootste van Europa en ook in openluchtmuseum Middelheim in Antwerpen staan enkele honderden beelden.


Heerlijk: honderden openluchtsculpturen, via Fredo


Mijn persoonlijke favorieten zijn het Vigelandpark (Oslo), het beeldenpark van Musée Rodin (Parijs), de Tarottuin in het Italiaanse Capalbio en natuurlijk Park Güell in Barcelona.


De reuzensalamander in Park Guell, via Devis Chin