Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Op Beeldentocht door Europa

Op Beeldentocht door Europa

Dit gastartikel is geschreven door Willemijn Jansen, fervent wereldreiziger, kunst- en cultuurliefhebber en hobbybeeldhouwer.

In de kast staan ze gebroederlijk naast elkaar, “Rondreis Thailand 2007”, “Italië 2009” en “Stedentrip Madrid 2010”. Nooit eens “De allermooiste stranden”, “Kunstmuseums in Europa” of een ander thematisch fotoboek. En dat terwijl dit sinds de komst van de digitale foto zoveel makkelijker is geworden. Eventjes de fotobestanden op je computer doorbladeren en je stelt zo een uniek en creatief themaboek samen.

Van sommige onderwerpen kun je vrij eenvoudig een flinke collectie samenstellen. Architectuur, mooie kerken of gewoon ‘mensen’ vind je immers overal. Of wat denk je bijvoorbeeld van een fotoalbum met de mooiste publieke beelden? En als je niet voldoende foto’s in je archief kunt vinden, heb je meteen een doel voor je toekomstige reisplannen!

Alles in de buurt

Je hoeft heus geen wereldreis te maken om een fotoalbum te vullen met mooie foto’s van beelden. Soms is een bezoek aan slechts één of twee steden al genoeg, als je maar goed om je heen kijkt, of af en toe ergens naar binnen gaat. Zo kun je al wandelend door de Franse hoofdstad Parijs bijvoorbeeld al honderden beelden bekijken, maar als je de beelden in de vele Parijse musea ook meetelt, loopt dit aantal op tot vele duizenden!


In en rond Musée d’Orsay vind je veel beelden van dieren, waaronder deze ijsbeer van François Pompon, via Danielle Directo-Meston

Ook kerken, paleizen en andere oude gebouwen zijn vaak versierd met prachtige beeldhouwwerken. Mariabeelden of engelen, maar ook de beroemde waterspuwers van de Notre Dame.


Een ‘gargouille’ kijkt uit over Parijs, via Treye Rice

Pleinen, parken en fonteinen zijn andere plekken die vaak worden versierd met beelden. Zo vind je in de Tuilerieën, de voormalige paleistuinen tussen het Louvre en Place de la Concorde, vele tientallen sculpturen. Het bronzen beeld ‘Tijger en de krokodil’, van Auguste Caïn, vind ik zelf erg mooi.


In de Tuilerieën staan trouwens meer beelden van Caïn, via Michel Petit

Europa’s beroemdste

Ieder fotoalbum heeft een paar pronkstukken. Een unieke camerapositie, mooie lichtinval of juist simpelweg een bekend beeld dat iedereen kent. Michelangelo’s ‘David’, bijvoorbeeld.


De vijf meter hoge David van een afstandje, via Julien

Dat beroemde beelden niet altijd metershoog hoeven te zijn, tonen Manneken Pis in Brussel en De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen trouwens wel aan. Het bekendste plassende jongetje ter wereld meet slechts 61 centimeter, terwijl het beeld ter ere van Hans Christian Andersen met 1,25 meter niet veel groter is.


Een minpuntje aan De Kleine Zeemeermin is de industrie op de achtergrond, via Robert

Groot, groter, grootst!

Op een eilandje in de rivier de Moskva, in Moskou, staat een 97 meter hoog standbeeld, dat werd ontworpen door de omstreden Georgiër Zurab Tsereteli. Dit standbeeld van Peter de Grote wordt gezien als één van de lelijkste standbeelden ter wereld en is de Moskovieten dan ook een doorn in het oog. Er werd zelfs geprobeerd om het potsierlijke standbeeld te verhuizen naar Sint Petersburg, maar die stad zat ook niet te wachten op Peter de Grote.


Het standbeeld doet de bijnaam van Peter I (‘de Grote’) in ieder geval eer aan, via Vyacheslav Argenberg

Een veel mooier Russisch standbeeld staat in Volgograd, niet ver van de grens met Oekraïne. Dit standbeeld, genaamd Het Moederland Roept, is 85 meter hoog en werd gebouwd ter nagedachtenis aan de slag om Stalingrad. Deze strijd duurde 200 dagen, wat wordt verbeeld door 200 voetstappen achter het beeld.


Het enorme standbeeld, met een Russische strijder op de voorgrond, via Jacopo Romei

Oké, het is misschien niet Europa, maar als het om grote beelden gaat, mag het wereldberoemde Vrijheidsbeeld in New York eigenlijk niet ontbreken. Het beeld zelf is ‘slechts’ 46 meter hoog, maar door de 47 meter hoge sokkel lijkt dit beeld van Libertas, de Romeinse god van de vrijheid, nog veel imposanter.


Een close-up van het beroemdste beeld van New York, via Rene

Beeldentuinen

Wil je een shortcut voor het vullen van een beeldenfotoboek? Bezoek dan eens een beeldentuin! Het beeldenpark van het Nederlandse Kröller-Müller Museum is één van de grootste van Europa en ook in openluchtmuseum Middelheim in Antwerpen staan enkele honderden beelden.


Heerlijk: honderden openluchtsculpturen, via Fredo

Mijn persoonlijke favorieten zijn het Vigelandpark (Oslo), het beeldenpark van Musée Rodin (Parijs), de Tarottuin in het Italiaanse Capalbio en natuurlijk Park Güell in Barcelona.


De reuzensalamander in Park Guell, via Devis Chin

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken