Bij een stedentrip denk je misschien aan Parijs, of Londen, of Berlijn, maar de meeste mensen kiezen niet direct voor Oslo. Vandaag doet Claudia Menger, een Nederlandse reisschrijfster die in Oslo woont, een poging je te overtuigen wél naar Oslo te gaan.

Stedentrip en natuurtrip in één

De hoofdreden waarom wij naar Oslo zijn verhuisd? De unieke combinatie van stad en natuur. Hoewel het centrum van Oslo niet groot is, heb je hier alles wat je nodig hebt: toffe restaurants, hippe winkels, gezellige straten vol fijne cafeetjes en knusse bars met live muziek. Maar Oslo is meer dan dat. De stad is omringd door oneindige bossen, waar de Noren in de winter langlaufen en waar je in de zomer lange wandelingen kunt maken, bessen kunt plukken en je het gevoel krijgt helemaal weg te zijn. Je kunt hier eenvoudig met het openbaar vervoer komen, dus je hoeft geen auto te huren, al kan dat uiteraard wel. Naast het vergelijken van je huurauto kan ook de autoverzekering vergelijken daarbij een flinke besparing opleveren.

Het is helemaal niet zo duur

“Maar Oslo is zo duur!” Dit horen we maar al te vaak. Toch valt het nu hartstikke mee. De Noorse kroon staat nu laag, dus je krijgt op dit moment relatief veel kronen voor jouw euro’s. Ook zijn de vliegtickets helemaal niet duur. Met Norwegian vlieg je hier voor rond de tachtig euro heen en ook met KLM betaal je vaak niet meer dan honderd euro.

oslo-cafe

De stad verandert razendsnel

Oslo is een plek waar modern design samenkomt met klassieke stijlen. Het stylische operahuis is een goed voorbeeld van zo’n hypermodern gebouw, maar je vindt ook prachtige oude architectuur, bijvoorbeeld in de hippe wijk Grünerløkka. Hier vind je ook talloze restaurants en cafés, waar wereldberoemde barista’s de beste koffie van Europa serveren en waar je heerlijk Mexicaans, Thais, Vietnamees of Amerikaans kunt eten. Iedere week komen er nieuwe winkels, restaurants en cafés bij!

Je hebt niet veel tijd nodig

De stad is klein en je kunt het centrum gemakkelijk in een dag bekijken. Je hebt dan nog tijd genoeg om een van de wijken in het westen of oosten van de stad te bekijken, of een lange wandeling te maken rond één van de vele meren die je rond Oslo vindt.

oslo-opera

Het is écht anders!

Een bezoekje aan Oslo is een goede kennismaking met Scandinavië: een deel van Europa dat een heel andere sfeer heeft dan bijvoorbeeld Parijs of Londen. Het tempo ligt hier wat lager, de mensen zijn kalm en de stad is nooit hectisch druk. Je kunt hier leren over de Vikinggeschiedenis, maar ook de mooiste Scandinavische kleding kopen. Na een lange wandeling door het bos kun je genieten van een heerlijke maaltijd in een hip restaurant. Je kunt de beroemde kunstwerken van Munch, zoals de Schreeuw, bewonderen en een internationale opera bekijken, of gewoon lekker biertjes drinken van lokale bierbrouwers in één van de vele microbrouwerijen die Oslo rijk is.

Oslo is een hartstikke toffe bestemming voor een stedentrip of een goed startpunt voor een langere reis door Scandinavië. Overweeg jij dit jaar een reisje naar Oslo?

 

Claudia Menger woont in Oslo en is Content Manager voor reisapp en -website Stay.com. Zelf blogt ze op haar eigen website Backpackgek.nl.