Eigenzinnigheid, innovatie, design en een vriendelijke bevolking tegen een achtergrond van een uitzonderlijk ongerept natuurlandschap; Scandinavië nodigt uit tot verkennen! Steeds meer stedentrippers weten dan ook hun weg te vinden naar hoofdsteden als Stockholm, Helsinki en Kopenhagen. Stuk voor stuk prachtige bestemmingen, maar slechts het topje van de ijsberg. Hierbij een zevental Scandinavische topsteden met een absolute toegevoegde waarde voor jouw volgende bezoek aan dit Noord-Europese gebied.

1. Akureyri, IJsland

Wie aan IJsland denkt, denkt aan de hoofdstad Reykjavík. De tweede grote stad van dit bijzondere eiland is echter minstens zo interessant. Alhoewel het nauwelijks een bruisende metropool te noemen is, is het een vriendelijke uitvalsbasis voor het verkennen van de geweldige omgeving. Akureyri is namelijk gelegen aan de basis van het langste fjord van IJsland en is daarbij omgeven door een uitgestrekt berglandschap. Dat betekent skiën in de winter, maar gek genoeg ook aangename temperaturen in de zomer. De stad herbergt dus zo zijn verassingen. Wie verwacht bijvoorbeeld een prachtig onderhouden botanische tuin vlak onder de poolcirkel?

akureyri
Foto: Hotel Edda Akureyri

2. Bergen, Noorwegen

Laat de regelmatige regen je niet weerhouden om deze tweede grote stad van Noorwegen te bezoeken. De ‘Bergenaren’ zijn met recht trots op hun stad met zijn spectaculaire ligging aan de westkust en als poort tot de Noorse fjorden. Vanuit Bergen bereik je gemakkelijk het adembenemende Sognefjord ten noorden van de stad. De oude kade Bryggen is kenmerkend voor het stadsbeeld. De houten, kleurrijke Hanzehuisjes staan genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst en herbergen onder anderen bijzondere winkeltjes, restaurants en ateliers. De rijke geschiedenis als belangrijke havenstad resulteerde overigens in meer historische bouwwerken, zoals het koninklijk hof Bergenhus en de Mariakerk.

bergen
Foto: Wikimedia Commons

3. Trondheim, Noorwegen

Provinciehoofdstad Trondheim is dé bakermat van de Noorse geschiedenis. Oude sages vertellen dat de stad al in het jaar 997 is opgericht door Vikingkoning Olav Tryggvason. Sindsdien heeft het een roerige geschiedenis gekend. Zo was het gedurende de middeleeuwen een belangrijke Noord-Europese pelgrimsplaats. In dat licht is een bezoek aan het grootste gotische monument, de Nidaroskathedraal, zeker een bezoek waard. Alhoewel uitgegroeid tot een ontwikkelde, moderne stad, doet het historische centrum gemoedelijk aan. Trondheim ligt tussen de bergen in het zuiden en de besneeuwde toendra in het Noorden. Langs de stad loopt het langgerekte Trondheimfjord. Dit fjord herbergt onder anderen het fascinerende gevangeniseiland en voormalig kloostereiland Munkholmen.

trondheim
Foto: Wikimedia Commons

4. Götenborg, Zweden

Götenborg is echt een stad die je bij een bezoek aangenaam verrast. In het stadscentrum Kungsportsavenyen is het heerlijk shoppen geblazen. Je vindt hier grote winkelketens en het populaire mode museum. Vergeet ook niet het standbeeld van Poseidon even te groeten. Voor het echte Zweedse design zit je goed in de wijken Kungstorget en Vallgatan. Even buiten de stad zijn het Wetenschapsmuseum en het grootste Scandinavische pretpark Liseberg gelegen, ideaal voor uitstapjes met het hele gezin. Götenborg heeft bovendien een heel archipel voor de deur. Een boottochtje langs een aantal van de prachtige eilandjes is een absolute must bij een bezoek aan de stad.

gotenborg
Foto:Pixabay

5. Rovaniemi, Finland

In het Finse gedeelte van Lapland ligt de stad Rovaniemi. Een bezoek aan deze omgeving is alles behalve een ‘normale’ citytrip. Bezoekers komen in eerste instantie vaak vanwege de thuisbasis van de ‘enige echte’ kerstman. Bezoek hem in het Santapark, waarna je met een gerust kinderhart de rest van de omgeving in kunt gaan verkennen. De ruige natuur, vlakbij de poolcirkel, is namelijk verbluffend te noemen. Zorg dat je het Noorderlicht niet mist. Het natuurfenomeen duikt doorgaans van september tot april op. Het is bij uitstek te bewonderen vanuit de ongerepte natuur van Rovaniemi.

rovaniemi
Foto: Flickr.com / Tausp

6. Turku, Finland

In ‘het land van duizend meren’ is er natuurlijk meer te ontdekken dan hoofdstad Helsinki. Turku is zo’n voorbeeld. Sterker nog, deze oudste stad van het land was tot 1812 zelfs de hoofdstad van het land. Turku omarmt zijn bijzondere geschiedenis. Zo is het prachtige gerestaureerde kasteel ‘Turun Linna’ een echte blikvanger. Het herbergt een museum dat alles vertelt over de lokale historie. Een echte haring-liefhebber? Turku is ook nog eens dé haringstad van het land. De lekkerste Oostzee-haring proef je op de markt van het historische centrum.

turku
Foto: Wikimedia Commons

7. Odense, Denemarken

De stad Odense is het hart van het Deense eiland Funen. Gelegen tussen het vasteland en buureiland Seeland, is dit het op-een-na grootse eiland van Denemarken. Funen wordt ook wel het tuineiland genoemd, en dat zie je terug in Odense. Pittoresk gelegen aan een riviertje en tegen een fjord, biedt de stad en zijn omgeving tal van activiteiten. Van een bezoek aan renaissance kasteel Egeskov Slot tot jonge walvissen voeren in het 21 km verderop gelegen Kerteminde. De mooie stad zelf spreekt tot de verbeelding, al is het alleen al omdat hier de beroemde sprookjesverteller Hans Christian Andersen is geboren. Maar liefst twee musea, waarvan één gelegen in zijn geboortehuis, vertellen over zijn leven.

odense
Foto: Wikimedia Commons