Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Weet Wat je Eet: Europa’s Vreemdste Culinaire Hoogstandjes

Weet Wat je Eet: Europa’s Vreemdste Culinaire Hoogstandjes

Je kent het wel: je bevind je in een restaurant in een land waarvan je de taal niet spreekt. De serveerster beheerst absoluut geen Engels, en uit de menukaart kun je ook geen wijs worden. Hoe voorkom je nu dat je een half uur later wordt opgezadeld met een wel heel apart lokaal gerecht?

We kunnen je misschien niet helpen kiezen, maar wel waarschuwen voor een aantal lokale ‘specialiteiten’. Afgaand op de ingrediënten en/ of bereidingswijze, zouden wij deze gerechten namelijk zeker niet direct kiezen. Pas op: niet voor zwakke magen!

1. Casu Marzu (madenkaas) – Italië

Volgens het Guinness Book of Records is Casu Marzu, een typisch Sardijnse ‘lekkernij’, de gevaarlijkste kaas ter wereld. Dit komt doordat de kaas op smaak gemaakt wordt door larven van de kaasvlieg, die bij consumptie nog vrolijk in de kaas krioelen. Als deze maden in de kaas sterven, wordt deze namelijk giftig, en dus oneetbaar. Een fijne gedachte.

casu-marzu
Afbeelding via Paolo Cogoni

2. Surströmming (zure haring) – Zweden

In Nederland kennen we ook zure haring, maar die is niets vergeleken bij de Zweedse variant. Deze wordt namelijk na de vangst gepekeld en in vaten in de zon gezet, zodat de haring gaat gisten. Nadat de Surströmming is ingeblikt, gaat het gistingsproces verder, zodat de blikken bol gaan staan. Bij het openen van een blikje Surströmming komt echter zo’n onvoorstelbare stank vrij, dat in veel Zweedse huurcontracten vermeld staat dat het verboden is om Surströmming binnenshuis te openen.

surstromming
Afbeelding via wrote

3. Escargot (tuinslakken) – Frankrijk

Dit bekende Franse gerecht is een populair voorafje in het land van wijn en stokbrood. Wijngaardslakken worden met knoflook en peterselieboter bereid, om vervolgens met een speciale slakkenlepel te worden gegeten.

wijngaardslak
Afbeelding via Wikipedia

4. Lundi (papegaaiduiker) – IJsland

De papegaaiduiker is een kleurrijke, kleine vogel, die ook wel de clown der zeevogels wordt genoemd. Op IJsland vinden ze deze vogel niet alleen grappig, maar ook erg lekker. Het vlees wordt gegrild, en ook de eieren worden gegeten. Daarnaast wordt het hart van een papegaaiduiker, dat rauw gegeten dient te worden, als een delicatesse gezien op IJsland.

papegaaiduiker
Afbeelding via hawkgenes

5. Haggis (schapenmaag) – Schotland

Wellicht het bekendste gerecht in deze lijst is Haggis, dat voornamelijk bestaat uit de ingewanden van een schaap, aangevuld met havermout en wat kruiden. Dit alles wordt in een schapenmaag gestopt, en vervolgens geserveerd.

haggis
Afbeelding via stevense23

6. Smalahove (schapenkop) – Noorwegen

Dit gerecht wordt vooral rond Kerst veel gegeten in Noorwegen. De schapenkop wordt eerst ontdaan van wol, vel en hersenen, waarna het ongeveer drie uur wordt gekookt. Smalahove wordt geserveerd met wat aardappelen en koolraap, maar wordt meestal in zijn geheel op een bord gelegd.

smalahove
Afbeelding via stein936

7. Hákarl (gefermenteerde haai) – IJsland

Het vlees van de Groenlandse haai is niet eetbaar, doordat het giftige stoffen bevat. Dit houdt de IJslanders echter niet tegen, want als dit haaienvlees zes tot twaalf weken onder het zand heeft liggen gisten, zijn deze gifstoffen verdwenen. De enorm sterke bijkomende geur nemen de IJslanders dan voor lief. Hákarl wordt veelal in blokjes gegeten, die enigszins op kaas lijken.

hakarl
Afbeelding via moohaha

8. Cibreo (hanekamsaus) – Italië

Kippenlevers, hanekammen, en -lellen en ongelegde kippeneieren; het zit allemaal in cibreo. Deze saus, die eveneens wat peterselie, ui en wijn bevat, is gebaseerd op een eeuwenoud Toscaans recept. Naar verluid was cibreo het favoriete gerecht van Catherina de Medici.

cibreo
Afbeelding via Sapere Sapori

9. Criadillas (stierentestikels) – Spanje

Dit gerecht, dat ook wel ‘stiereneieren’ wordt genoemd, wordt niet alleen in Spanje gegeten, maar ook in delen van Mexico en de Verenigde Staten. De testikels worden voorzien van een laagje bloem en wat peper en zout, waarna deze voor korte tijd in de hete olie verdwijnen.

criadilla
Afbeelding via Abudulla Saheem

10. Tete de veau (kalfshoofd) – Frankrijk

In tegenstelling tot het Noorse Smalahove, waarbij de hersenen worden verwijderd, worden deze bij Tete de veau juist wel gegeten. De Fransen besteden daarentegen weer meer tijd aan het opmaken van het gerecht, maar het blijft een combinatie van kalfshersenen, kalfstong en kalfswangen.

tete-de-veau
Afbeelding via iSaveurs

11. Lutefisk (kabeljouw met loog) – Noorwegen

Versgevangen Kabeljauw (soms wordt ook Leng gebruikt) wordt eerst een aantal dagen geweekt in water. Daarna wordt het nog twee dagen geweekt in een mengsel van water en loog, een bijtende stof die in veel schoonmaakmiddelen wordt gebruikt. Tenslotte wordt het weer een dag of 5 in gewoon water geweekt. Het resultaat is Lutefisk, een bijna doorzichtige, sterk ruikende en apart smakende vis, die ook in Denemarken en Zweden gegeten wordt.

lutefisk
Afbeelding via The Bjornar Identity

12. Cieche Fritte (gefrituurde babypaling) – Italië

Nog een Toscaans gerecht dat wat minder bekendheid geniet, is cieche fritte. Dit zijn jonge palingen van ongeveer een centimeter lang, die kort gefrituurd zijn in knoflookolie.

cieche-fritte

Wie trouwens denkt dat de Nederlandse keuken geen vreemde gerechten kent, komt bedrogen uit. Kijk bijvoorbeeld maar eens wat de ingredienten van zult, bloedworst of frikandel zijn…

Ken jij nog meer aparte Europese ‘lekkernijen’? Deel deze dan gerust!


Plaats een reactie op dit blog

16 reacties


Naam

Email

Je bericht


ik dacht al dat die scandinaviers weinig smaak hadden, maar lezen over gerechten als rotte haai en haring bevestigt dit alleen maar!

21-06-2010 - stafford

getverdemme! en ik vond zult al vies!

24-06-2010 - bk

Ik ken er nog wel een paar: Tripes uit Frankrijk, Gebakken Ratelslang uit Thailand. ik doe de horeca opleiding dus dit zjn idd gerechten waarover wij beschrijvingen moeten geven. Erg leerzaam allemaal!

07-09-2010 - KS

Thailand ligt niet in Europa maar in Azië. En er stond weet je nog maar Europese gerechten geen Aziatische gerechten.

30-10-2010 - Ricky Erkelens

Ik bedoel meer gerechten.

30-10-2010 - Ricky Erkelens

ik mis nog Kiviak? Met fermenterende visresten gevulde zeehond van Ijsland??

19-09-2011 - ilonka

uierbord, op brood dus koeien uier gewoon op de haagse markt bij de snackbar te verkrijgen, tevens bij goede slagers, in rotterdan leiden en den haag, ook zag ik het in antwerpen. goed zelf te maken : uier eerst lang koken, afkoelen en in dunne plakken snijden, opbakken in roomboter met peper en zout op een wit boterhammetje voortreffenlijk

14-10-2011 - harold de bree

Haring, in NL normaal, maar dat zijn die slakken in frankrijk ook. dus ik stem er voor dat de haring er ook bij moet!

30-01-2012 - kees

Zeeuwen eten of aten de rauwe alikruiken van de palen We eten ook oesters rauw, Soms zelfs mosselen Een Japanner eet geen zoute haring, wij wel! Wat is vreemd? In Oostenrijk wordt al het orgaanvlees van het varken en dus ook hersenen en hart gehakt en als hachee gegeten,'t was even wennen maar toch wel lekker. De edele delen worden verkocht aan de slager die het beest slacht

03-03-2012 - J. Verkruissen

zijn stierentestikels nou stierenballen

03-12-2012 - p. lasbak

Ziet er lekker uit hmm

19-12-2012 - T.Visser

Ik werd er een beetje misselijk van toen ik dit allemaal zag, haha. Nee, niks voor mij! Ik snap ook niet dat mensen dit kunnen eten :c

14-02-2014 - Lieke

Ik mis nog Spanje: tripa (hierboven ook al genoemd voor Frankrijk), varkensstaartjes (rabitos) en moros (koeiensnuit); "men" smult ervan, ik ga er bijna van over mijn nek

26-02-2014 - Anita

Mijn favoriete restaurant in Frankrijk heeft "Tete de Veau" alleen in de winter op de menukaart staan (als de toeristen weg zijn). Ik kan het zeker aanraden, erg lekker!

13-08-2014 - Lucas

En in Belgie eten ze muskusratten; dat noemen ze dan waterkonijn maar het zijn dus gewoon ratten...

22-10-2014 - Tom

Ben dol op Scandinavië, vooral Noorwegen, maar van sommige gerechten hier word je bijna misselijk! En van die Sardijnse kaas snap ik niet dat dat volgens de EU-regels mag! Gewoon ranzig! en ze doen het nog steeds zag ik een tijdje geleden op de Ned. televisie. En hier in Nederland moesten sommige boeren met hun kaasmakerijen stoppen door de EU. Dit is niet uit te leggen!

08-05-2017 - Maria

Recente artikelen

Depositphotos_146950037_S

Vanaf Duitsland vliegen doe je met deze tips!

Gaan jullie bijna op vakantie en vliegen jullie vanaf luchthaven Düsseldorf of Weeze in Duitsland? De kans is groot dat jullie vliegtickets een stuk goedkoper zijn vanaf Duitsland, maar je moet er wel rekening mee houden dat je daar ook nog naartoe moet gaan. Met de tips in dit artikel kunnen jullie met een gerust hart op vakantie gaan! Met het openbaar vervoer naar Duitsland Met het openbaar vervoer naar Duitsland gaan is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is zeker wel mogelijk. Het nadeel van reizen met de trein is alleen wel dat je rekening moet houden met de reistijden en eventuele vertragingen. Daarnaast heb je natuurlijk niet heel veel plek in de trein, dus is het niet verstandig met erg veel bagage te gaan reizen. Sluiten de tijden niet goed aan op de tijd dat je moet gaan vliegen? Dan kun je er ook voor kiezen een dag van tevoren naar Duitsland te reizen en daar een overnachting te boeken in de buurt van het vliegveld. Met de eigen auto naar het vliegveld Het is ook heel goed mogelijk met je eigen auto naar Duitsland te rijden. Zo weet je in ieder geval zeker dat je genoeg ruimte hebt om alles mee te nemen, en kun je dit gewoon op je eigen tempo doen. Parkeren Düsseldorf airport is namelijk heel goed mogelijk. Op het terrein zelf zijn er 8 parkeerruimtes, maar er zijn ook verschillende parkeerbedrijven waarbij je een parkeerplek kunt boeken. Deze liggen vlakbij de luchthaven waardoor je veel minder betaald voor het parkeren. Vanaf de parkeerplek kun je met een shuttlebus naar het vliegveld toe, zodat je niet hoeft te lopen. Ook parkeren Weeze airport is mogelijk. Deze luchthaven is erg populair bij mensen uit Duitsland, Nederland en België omdat hij een erg centrale ligging heeft en goed te bereiken is. Op P1 en P2 kun je voor een langere periode parkeren, wat ideaal is als je op vakantie gaat. P1 ligt voor de terminal, waardoor je niet lang met je bagage hoeft te lopen, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. P2 ligt iets verder weg, en is dan ook iets goedkoper. Weeze beschikt daarnaast ook over een parkeergarage die altijd voorzien is van camerabewaking en kentekenherkenning. Vervoer regelen De laatste optie is dat je vervoer regelt om naar het vliegveld toe te gaan. Je zou bijvoorbeeld een taxi kunnen regelen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je hier flink voor betaald. Een andere optie is dat je een vriend of familielid vraagt om jullie naar het vliegveld te brengen. wel moet je dan goed kijken of iedereen wel in de auto past én je daarnaast nog genoeg ruimte hebt voor alle bagage.

Bekijken

Kan je stedentrippen op de Griekse eilanden?

Wanneer je een stedentrip gaat plannen denk je waarschijnlijk niet meteen aan de Griekse Eilanden, maar dit is zeker een geschikte bestemming om een stedentrip naartoe te nemen. Door de variëteit aan eilanden is er voor ieder wel wat wils. Elk eiland heeft namelijk zijn eigen charme. In onderstaand artikel leggen we uit waarom het zeker de moeite waard is om te eilandhoppen in Griekenland. Geschikte eilanden voor een stedentrip Geniet van overheerlijke tzatziki en gyros of kom tot rust op een van de olijfgaarden van Griekenland. De Griekse Eilanden hebben het allemaal. Boek je vakantie naar de Griekse Eilanden bij FTI Reizen en bezoek de mooiste plekken. Lees verder en ontdek de bekende maar ook minder bekende plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. 1. Zakynthos. Dit is een eiland vol geheimen, maar het staat vooral bekend om de hoge rotsen en helderblauwe wateren. Een van de leukste activiteiten op dit eiland is het huren van een bootje. Je mag er namelijk zelf varen en op ontdekkingstocht gaan tussen de rotsen. Ontdek kleine strandjes en geniet van de natuur om je heen. Een bezienswaardigheid die je hier niet mag missen is Shipwreck Beach. Dit strand staat bekend om het aangespoelde scheepswrak waar toeristen maar al te graag mee op de foto gaan. 2. Kos. Hoewel Kos wat minder bekend is, zijn er toch steeds meer Nederlanders die naar dit Griekse Eiland afreizen. Kos wordt ook wel het fietseiland van Griekenland genoemd. Het is niet gek dat je hier veel mensen op de fiets zult treffen, want er zijn verschillende prachtige fietsroutes te vinden op het eiland. Bezienswaardigheden heb je in Kos genoeg. Zo kun je een bezoekje brengen aan Kos-stad, maar ook een traditioneel bergdorpje bezoeken of genieten van de prachtige stranden. 3. Santorini. Ben je een liefhebber van het strand? Dan is het Griekse Eiland Santorini zeker een aanrader. De mooiste stranden van dit eiland zijn Kamari Beach en Red Beach. Op Red Beach leg je je handdoek in roodgekleurd zand en heb je uitzicht op prachtige rotsen. Houd je van wat meer inspanning? Dan kun je op Santorini ook prachtig wandelen. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar de Thirasia vulkaan of bezoek de haven van Ammoudi voor een vers visje. 4. Kreta. Dit eiland zul je hoogstwaarschijnlijk wel kennen, want Kreta is het populairste eiland van Griekenland. Dat zal je ook wel merken aan het toerisme op het Griekse Eiland. Op Kreta is voor ieder wat te doen. Je kunt er zowel een hele actieve als een relaxte stedentrip van maken. Zit je niet graag stil? Dan raden we je aan een wandeling op de Samariakloof te maken of een van de archeologische bezienswaardigheden te bezoeken. Wist je dat Kreta een populaire bestemming is onder jongeren? Je kunt hier namelijk ook goed feesten. Ben je van plan een stedentrip te boeken naar Griekenland, maar heb je nog geen keuze gemaakt voor een eiland? Neem bovenstaand lijstje dan nog eens rustig door. Met deze tips kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw stedentrip.

Bekijken