Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Weet Wat je Eet: Europa’s Vreemdste Culinaire Hoogstandjes

Weet Wat je Eet: Europa’s Vreemdste Culinaire Hoogstandjes

Je kent het wel: je bevind je in een restaurant in een land waarvan je de taal niet spreekt. De serveerster beheerst absoluut geen Engels, en uit de menukaart kun je ook geen wijs worden. Hoe voorkom je nu dat je een half uur later wordt opgezadeld met een wel heel apart lokaal gerecht?

We kunnen je misschien niet helpen kiezen, maar wel waarschuwen voor een aantal lokale ‘specialiteiten’. Afgaand op de ingrediënten en/ of bereidingswijze, zouden wij deze gerechten namelijk zeker niet direct kiezen. Pas op: niet voor zwakke magen!

1. Casu Marzu (madenkaas) – Italië

Volgens het Guinness Book of Records is Casu Marzu, een typisch Sardijnse ‘lekkernij’, de gevaarlijkste kaas ter wereld. Dit komt doordat de kaas op smaak gemaakt wordt door larven van de kaasvlieg, die bij consumptie nog vrolijk in de kaas krioelen. Als deze maden in de kaas sterven, wordt deze namelijk giftig, en dus oneetbaar. Een fijne gedachte.

casu-marzu
Afbeelding via Paolo Cogoni

2. Surströmming (zure haring) – Zweden

In Nederland kennen we ook zure haring, maar die is niets vergeleken bij de Zweedse variant. Deze wordt namelijk na de vangst gepekeld en in vaten in de zon gezet, zodat de haring gaat gisten. Nadat de Surströmming is ingeblikt, gaat het gistingsproces verder, zodat de blikken bol gaan staan. Bij het openen van een blikje Surströmming komt echter zo’n onvoorstelbare stank vrij, dat in veel Zweedse huurcontracten vermeld staat dat het verboden is om Surströmming binnenshuis te openen.

surstromming
Afbeelding via wrote

3. Escargot (tuinslakken) – Frankrijk

Dit bekende Franse gerecht is een populair voorafje in het land van wijn en stokbrood. Wijngaardslakken worden met knoflook en peterselieboter bereid, om vervolgens met een speciale slakkenlepel te worden gegeten.

wijngaardslak
Afbeelding via Wikipedia

4. Lundi (papegaaiduiker) – IJsland

De papegaaiduiker is een kleurrijke, kleine vogel, die ook wel de clown der zeevogels wordt genoemd. Op IJsland vinden ze deze vogel niet alleen grappig, maar ook erg lekker. Het vlees wordt gegrild, en ook de eieren worden gegeten. Daarnaast wordt het hart van een papegaaiduiker, dat rauw gegeten dient te worden, als een delicatesse gezien op IJsland.

papegaaiduiker
Afbeelding via hawkgenes

5. Haggis (schapenmaag) – Schotland

Wellicht het bekendste gerecht in deze lijst is Haggis, dat voornamelijk bestaat uit de ingewanden van een schaap, aangevuld met havermout en wat kruiden. Dit alles wordt in een schapenmaag gestopt, en vervolgens geserveerd.

haggis
Afbeelding via stevense23

6. Smalahove (schapenkop) – Noorwegen

Dit gerecht wordt vooral rond Kerst veel gegeten in Noorwegen. De schapenkop wordt eerst ontdaan van wol, vel en hersenen, waarna het ongeveer drie uur wordt gekookt. Smalahove wordt geserveerd met wat aardappelen en koolraap, maar wordt meestal in zijn geheel op een bord gelegd.

smalahove
Afbeelding via stein936

7. Hákarl (gefermenteerde haai) – IJsland

Het vlees van de Groenlandse haai is niet eetbaar, doordat het giftige stoffen bevat. Dit houdt de IJslanders echter niet tegen, want als dit haaienvlees zes tot twaalf weken onder het zand heeft liggen gisten, zijn deze gifstoffen verdwenen. De enorm sterke bijkomende geur nemen de IJslanders dan voor lief. Hákarl wordt veelal in blokjes gegeten, die enigszins op kaas lijken.

hakarl
Afbeelding via moohaha

8. Cibreo (hanekamsaus) – Italië

Kippenlevers, hanekammen, en -lellen en ongelegde kippeneieren; het zit allemaal in cibreo. Deze saus, die eveneens wat peterselie, ui en wijn bevat, is gebaseerd op een eeuwenoud Toscaans recept. Naar verluid was cibreo het favoriete gerecht van Catherina de Medici.

cibreo
Afbeelding via Sapere Sapori

9. Criadillas (stierentestikels) – Spanje

Dit gerecht, dat ook wel ‘stiereneieren’ wordt genoemd, wordt niet alleen in Spanje gegeten, maar ook in delen van Mexico en de Verenigde Staten. De testikels worden voorzien van een laagje bloem en wat peper en zout, waarna deze voor korte tijd in de hete olie verdwijnen.

criadilla
Afbeelding via Abudulla Saheem

10. Tete de veau (kalfshoofd) – Frankrijk

In tegenstelling tot het Noorse Smalahove, waarbij de hersenen worden verwijderd, worden deze bij Tete de veau juist wel gegeten. De Fransen besteden daarentegen weer meer tijd aan het opmaken van het gerecht, maar het blijft een combinatie van kalfshersenen, kalfstong en kalfswangen.

tete-de-veau
Afbeelding via iSaveurs

11. Lutefisk (kabeljouw met loog) – Noorwegen

Versgevangen Kabeljauw (soms wordt ook Leng gebruikt) wordt eerst een aantal dagen geweekt in water. Daarna wordt het nog twee dagen geweekt in een mengsel van water en loog, een bijtende stof die in veel schoonmaakmiddelen wordt gebruikt. Tenslotte wordt het weer een dag of 5 in gewoon water geweekt. Het resultaat is Lutefisk, een bijna doorzichtige, sterk ruikende en apart smakende vis, die ook in Denemarken en Zweden gegeten wordt.

lutefisk
Afbeelding via The Bjornar Identity

12. Cieche Fritte (gefrituurde babypaling) – Italië

Nog een Toscaans gerecht dat wat minder bekendheid geniet, is cieche fritte. Dit zijn jonge palingen van ongeveer een centimeter lang, die kort gefrituurd zijn in knoflookolie.

cieche-fritte

Wie trouwens denkt dat de Nederlandse keuken geen vreemde gerechten kent, komt bedrogen uit. Kijk bijvoorbeeld maar eens wat de ingredienten van zult, bloedworst of frikandel zijn…

Ken jij nog meer aparte Europese ‘lekkernijen’? Deel deze dan gerust!

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken