Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Citycards: Koopje voor cultuurminnaars?

Citycards: Koopje voor cultuurminnaars?

StedenTripper werkt samen met de Reisgids van de Consumentenbond. Iedere maand verschijnt er een artikel, dat eerder in dit magazine is gepubliceerd, exclusief op StedenTripper.com. Zo maak je kennis met hun praktische tests en uitgebreide reisartikelen.

 

Voor veel steden zijn citycards te koop, voordeelpassen waarmee je gratis of met korting musea en attracties kunt bezoeken, onbeperkt kunt reizen per openbaar vervoer en nog veel meer. Of je echt profijt hebt van een citycard, hangt vooral af van je plannen.

Citycards zijn populair. Zowel verkeersbureaus als reisorganisaties verkopen de voordeelpassen graag aan hun klanten en steeds vaker verschijnt de citycard als extra optie in het scherm als je online een stedenreis boekt. De meeste kaarten hebben een eigen website met daarop alle informatie over prijzen, geldigheid, kortingen en de aangesloten musea en attracties.

Er zijn ook commerciële clubs die voordeelpassen aanbieden voor diverse steden, zoals Parijs, Londen, Berlijn, New York en Philadelphia. Deze citycards zijn niet goedkoop maar wel heel compleet, met onder meer toegang tot de belangrijkste (top)musea en attracties en openbaar vervoer en veel kortingen. Behalve bij de Budapest Card krijg je bij alle cards een gids met alle aangesloten musea en attracties. Voor sommige steden, zoals Berlijn, zijn er zelfs twee citycards.

Waar voor je geld

Of een citycard waar voor je geld biedt, hangt af van hoeveel en welke musea en attracties je wilt bezoeken, de prijs van de kaart, wat die biedt en het prijsniveau van de stad.

cards-cartoon-sIn New York, Londen en Barcelona kun je met gemak dagen doorbrengen in de topmusea en dan heb je nog niet alles gezien. Ook Berlijn, Madrid en Wenen zijn echt steden voor kunstliefhebbers. Andere steden hebben minder topmusea, maar wel veel stedenschoon. Zo zijn Praag, Lissabon en Venetië met hun fraaie paleizen, kerken en sfeervolle straten en pleintjes echte openluchtmusea, waar veel gratis te genieten valt zonder dat je een museum in hoeft.

Om te beoordelen of je echt bespaart met een citycard, is het handig om vooraf een lijstje te maken van wat je wilt zien en doen. Bedenk wel dat staatsmusea in sommige steden en op bepaalde dagen gratis kunnen zijn, zoals in Londen en in Kopenhagen. Ben je van plan om veel musea en attracties te bezoeken en neem je regelmatig de metro of bus, dan kan een citycard handig en voordelig zijn.
Wie meer houdt van wandelen, winkelen en een terrasje pikken, haalt de kosten van de stadspas er misschien niet uit.

VIP-gevoel

Uiteraard spelen ook de prijs en het aanbod van bezienswaardigheden een belangrijke rol bij de aanschaf van een citycard. Interessante extra’s zijn kortingen op andere musea en attracties dan die waarvan de entree bij de kaart is inbegrepen, en op winkels, restaurants, een citytour per bus of boot en een hop-on-hop-off-bus. De tours geven een leuke eerste impressie van een stad. De Firenze card is de enige waarbij je geen korting krijgt op een stadstour of -wandeling.

cards-cartoon-2

Behalve besparen is er nog een tweede motief voor de aanschaf van een citycard. Bij de topmusea in bijvoorbeeld New York, Londen en Florence kun je de lange wachtrijen voor de ingang omzeilen en aansluiten in een speciale (kortere) VIP-rij. Vooraf reserveren is met een citycard vaak niet meer nodig. Als je met de pas onbeperkt met het openbaar vervoer kunt reizen, geeft dat ook veel gemak omdat je geen losse kaartjes hoeft te kopen. Een grappig extraatje vonden we bij de Venice Card: hiermee kun je tweemaal gratis gebruikmaken van een openbaar toilet.

Hoe werkt de kaart?

Alle citycards kun je van tevoren online bestellen en in laten gaan op een bepaalde datum. Je kunt ze ook in de stad zelf kopen, bijvoorbeeld bij de VVV, op trein- en busstations en soms in winkels.

Online gelden vaak voordelige actietarieven; bijkomend voordeel is dat je de kaart meteen hebt als je aankomt. De kaarten gelden voor een aantal aaneengesloten dagen, meestal 2 of 3 dagen, soms 1 tot 5 dagen of zelfs 7 dagen.

Andere kaarten hanteren periodes van 24, 48 of 72 uur (of meer). De kaart is pas geldig als je naam is ingevuld en als hij ‘gestempeld’ is bij het eerste gebruik. Dat kan zowel een museumbezoek zijn als een ritje met de bus of metro. Meestal mag een museum of attractie met de kaart maar één keer bezocht worden. Voor een meerdaagse kaart geldt de eerste dag van gebruik als hele dag. Kaarten die 24 uur gelden of een veelvoud daarvan, zijn die hele periode geldig ongeacht de dag.

We hebben voor drie citycards berekend of ze hun geld waard zijn bij een ‘normaal’ programma tijdens een stadsbezoek van drie dagen. Behalve de belangrijkste musea en attracties hebben we een stadstour per bus of boot meegenomen, het vervoer van en naar het vliegveld en een kaart voor het openbaar vervoer. De entreeprijzen gelden voor een volwassene.

cOPENhagen Card

Als je in drie dagen vier topmusea in Kopenhagen bezoekt, naar amusementspark Tivoli en de Zoo gaat, een boottocht maakt, de trein neemt van en naar het vliegveld en een 10-rittenkaart koopt voor het openbaar vervoer, ben je ongeveer 782 Deense kronen (oftewel €105,-) kwijt voor één volwassen persoon. Omdat de entree voor de meeste musea en attracties inbegrepen is bij de cOPENhagen Card, ben je alleen al met de bezoeken aan de musea en attracties uit de kosten.

copenhagen-card

Maak je daarnaast gebruik van het openbaar vervoer en de trein van en naar het vliegveld, dan wordt het voordeel snel groter. En uiteraard als je meer attracties bezoekt. Daarnaast geeft de cOPENhagen Card nog 10% korting op een stadstour in een open bus, 25% korting op fietshuur via Bike cOPENhagen en kortingen in onder
meer cafés, restaurants en winkels.

Voor gezinnen met jonge kinderen is de cOPENhagen Card extra aantrekkelijk, want maximaal twee kinderen tot en met 9 jaar gaan gratis mee op de kaart van een volwassene. De cOPENhagen Card is dus niet alleen een goede keus voor kunstliefhebbers maar ook voor een doorsnee, gevarieerd stadsbezoek. Op de website staat een rekenmodule waarmee je gemakkelijk kunt uitrekenen wat je voordeel is.

Hierin is wel een stelpost van ongeveer 320 DKK (€33) voor gebruik van het openbaar vervoer meegerekend. In die variant zou je met de cOPENhagen Card zo’n €55 besparen op bovengenoemd programma, inclusief onbeperkt vervoer.

De Barcelona Card

De Barcelona Card is met €35 voor drie dagen relatief goedkoop maar er zijn slechts 20 musea inbegrepen. Vaak geldt een korting van 20% of een vast bedrag van enkele euro’s. Je hebt de kaart er bij een gemiddeld programma dus minder snel uit. Dat lukt wel als je ook de trein van en naar het vliegveld en een driedagenkaart voor het openbaar vervoer meerekent. Als je weinig gebruikmaakt van het openbaar vervoer en uitgaat van twee ritjes per bus of metro per dag (circa €3), speel je net quitte met de kaart.

Andere extra’s zoals 30% korting op thematische stadswandelingen met een gids en kortingen in restaurants en winkels maken de aanschaf van de kaart wellicht toch het overwegen waard. Let op! De Barcelona Card geldt per dag en niet per periode van 24 uur. Laat de kaart dus pas ingaan op een dag die je helemaal te besteden hebt om er optimaal profijt van te hebben.

De London Pass

vergelijkingEen gevarieerd driedaags programma met een bezoek aan de musea en attracties in het staatje hiernaast zou zonder London Pass €183 kosten.

De London Pass zonder openbaar vervoer kost voor drie dagen 77 pond (€98). Dus bij een bezoek aan die topattracties kom je ruim uit de kosten. Bovendien biedt de London Pass gratis entree en kortingen voor heel veel andere bezienswaardigheden in Londen, stadswandelingen en -tours en in veel winkels, bars en restaurants.

Een London Pass inclusief gratis gebruik van openbaar vervoer voor drie dagen kost €125. Ook de London Pass geldt per kalenderdag en niet voor een periode van 24 uur. Koop de pas dus voor het aantal volledige dagen dat je in de stad te besteden hebt.

Overzicht Citycards

Ga voor de aanschaf goed na of je de kaart eruit haalt. Het goedkoopst zijn de kaarten die gesubsidieerd worden door de VVV, de commerciële aanbieders zijn een stuk duurder. Ook zijn er flinke verschillen in wat de kaarten bieden. Zo is bij de Berlin WelcomeCard en de Wien Karte geen enkele entree inbegrepen: ze bieden alleen korting.

Een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden onder meer de Lisboa Card, de Firenze Card en de cOPENhagen Card met zowel openbaar vervoer als entree tot een flink aantal musea en aardig wat extra’s. De Berlin Pass, London Pass, Paris Pass en New York Pass bieden het compleetste pakket, maar daar hangt dan ook een flink prijskaartje aan.

citycards
Klik op de afbeelding voor een grotere, duidelijkere versie van het vergelijkende overzicht

 

Een overzicht van de beschikbare citycards van 34 steden in 21 Europese landen staat op EuropeanCitycards.com. De lijst is niet compleet, maar bevat ook minder bekende steden zoals Belfast, Dubrovnik, Göteborg, Krakau, Reykjavik en Vilnius.

Een andere website met ruim 40 citycards is Neoturismo.com. Beide sites geven beknopte informatie over de kaart, prijzen, musea en attracties waarvoor gratis entree of korting geldt en speciale aanbiedingen. Op deze sites kun je de kaarten online bestellen. Wie meer informatie wil over met name de voorwaarden doet er goed aan om (ook) de eigen website van de citycard te raadplegen, of de website van de VVV of het verkeersbureau.

 

Consumentenbond-bannerDit artikel verscheen eerder in de Reisgids van de Consumentenbond. Wil je kennismaken met dit magazine? Bestel dan een los nummer van Reisgids, of neem een abonnement.

Plaats een reactie op dit blog

Geen reacties


Naam

Email

Je bericht

Recente artikelen

Depositphotos_146950037_S

Vanaf Duitsland vliegen doe je met deze tips!

Gaan jullie bijna op vakantie en vliegen jullie vanaf luchthaven Düsseldorf of Weeze in Duitsland? De kans is groot dat jullie vliegtickets een stuk goedkoper zijn vanaf Duitsland, maar je moet er wel rekening mee houden dat je daar ook nog naartoe moet gaan. Met de tips in dit artikel kunnen jullie met een gerust hart op vakantie gaan! Met het openbaar vervoer naar Duitsland Met het openbaar vervoer naar Duitsland gaan is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is zeker wel mogelijk. Het nadeel van reizen met de trein is alleen wel dat je rekening moet houden met de reistijden en eventuele vertragingen. Daarnaast heb je natuurlijk niet heel veel plek in de trein, dus is het niet verstandig met erg veel bagage te gaan reizen. Sluiten de tijden niet goed aan op de tijd dat je moet gaan vliegen? Dan kun je er ook voor kiezen een dag van tevoren naar Duitsland te reizen en daar een overnachting te boeken in de buurt van het vliegveld. Met de eigen auto naar het vliegveld Het is ook heel goed mogelijk met je eigen auto naar Duitsland te rijden. Zo weet je in ieder geval zeker dat je genoeg ruimte hebt om alles mee te nemen, en kun je dit gewoon op je eigen tempo doen. Parkeren Düsseldorf airport is namelijk heel goed mogelijk. Op het terrein zelf zijn er 8 parkeerruimtes, maar er zijn ook verschillende parkeerbedrijven waarbij je een parkeerplek kunt boeken. Deze liggen vlakbij de luchthaven waardoor je veel minder betaald voor het parkeren. Vanaf de parkeerplek kun je met een shuttlebus naar het vliegveld toe, zodat je niet hoeft te lopen. Ook parkeren Weeze airport is mogelijk. Deze luchthaven is erg populair bij mensen uit Duitsland, Nederland en België omdat hij een erg centrale ligging heeft en goed te bereiken is. Op P1 en P2 kun je voor een langere periode parkeren, wat ideaal is als je op vakantie gaat. P1 ligt voor de terminal, waardoor je niet lang met je bagage hoeft te lopen, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. P2 ligt iets verder weg, en is dan ook iets goedkoper. Weeze beschikt daarnaast ook over een parkeergarage die altijd voorzien is van camerabewaking en kentekenherkenning. Vervoer regelen De laatste optie is dat je vervoer regelt om naar het vliegveld toe te gaan. Je zou bijvoorbeeld een taxi kunnen regelen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je hier flink voor betaald. Een andere optie is dat je een vriend of familielid vraagt om jullie naar het vliegveld te brengen. wel moet je dan goed kijken of iedereen wel in de auto past én je daarnaast nog genoeg ruimte hebt voor alle bagage.

Bekijken

Kan je stedentrippen op de Griekse eilanden?

Wanneer je een stedentrip gaat plannen denk je waarschijnlijk niet meteen aan de Griekse Eilanden, maar dit is zeker een geschikte bestemming om een stedentrip naartoe te nemen. Door de variëteit aan eilanden is er voor ieder wel wat wils. Elk eiland heeft namelijk zijn eigen charme. In onderstaand artikel leggen we uit waarom het zeker de moeite waard is om te eilandhoppen in Griekenland. Geschikte eilanden voor een stedentrip Geniet van overheerlijke tzatziki en gyros of kom tot rust op een van de olijfgaarden van Griekenland. De Griekse Eilanden hebben het allemaal. Boek je vakantie naar de Griekse Eilanden bij FTI Reizen en bezoek de mooiste plekken. Lees verder en ontdek de bekende maar ook minder bekende plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. 1. Zakynthos. Dit is een eiland vol geheimen, maar het staat vooral bekend om de hoge rotsen en helderblauwe wateren. Een van de leukste activiteiten op dit eiland is het huren van een bootje. Je mag er namelijk zelf varen en op ontdekkingstocht gaan tussen de rotsen. Ontdek kleine strandjes en geniet van de natuur om je heen. Een bezienswaardigheid die je hier niet mag missen is Shipwreck Beach. Dit strand staat bekend om het aangespoelde scheepswrak waar toeristen maar al te graag mee op de foto gaan. 2. Kos. Hoewel Kos wat minder bekend is, zijn er toch steeds meer Nederlanders die naar dit Griekse Eiland afreizen. Kos wordt ook wel het fietseiland van Griekenland genoemd. Het is niet gek dat je hier veel mensen op de fiets zult treffen, want er zijn verschillende prachtige fietsroutes te vinden op het eiland. Bezienswaardigheden heb je in Kos genoeg. Zo kun je een bezoekje brengen aan Kos-stad, maar ook een traditioneel bergdorpje bezoeken of genieten van de prachtige stranden. 3. Santorini. Ben je een liefhebber van het strand? Dan is het Griekse Eiland Santorini zeker een aanrader. De mooiste stranden van dit eiland zijn Kamari Beach en Red Beach. Op Red Beach leg je je handdoek in roodgekleurd zand en heb je uitzicht op prachtige rotsen. Houd je van wat meer inspanning? Dan kun je op Santorini ook prachtig wandelen. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar de Thirasia vulkaan of bezoek de haven van Ammoudi voor een vers visje. 4. Kreta. Dit eiland zul je hoogstwaarschijnlijk wel kennen, want Kreta is het populairste eiland van Griekenland. Dat zal je ook wel merken aan het toerisme op het Griekse Eiland. Op Kreta is voor ieder wat te doen. Je kunt er zowel een hele actieve als een relaxte stedentrip van maken. Zit je niet graag stil? Dan raden we je aan een wandeling op de Samariakloof te maken of een van de archeologische bezienswaardigheden te bezoeken. Wist je dat Kreta een populaire bestemming is onder jongeren? Je kunt hier namelijk ook goed feesten. Ben je van plan een stedentrip te boeken naar Griekenland, maar heb je nog geen keuze gemaakt voor een eiland? Neem bovenstaand lijstje dan nog eens rustig door. Met deze tips kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw stedentrip.

Bekijken