Of het nu een verhaal van een schilder of een historisch verhaal is, de mooiste verhalen worden verteld in musea. Europa telt honderden fraaie musea, en wie hier het meeste van wil zien, kan het beste naar één van onderstaande steden gaan.

1. Parijs (Frankrijk)

Het Franse Parijs is absoluut de museumhoofstad van Europa. In totaal zijn er ongeveer 150 musea te vinden in Parijs, waarvan het Louvre, Centre Georges Pompidou en Musée Picasso de bekendste zijn. Met een ‘Carte Musées et Monuments Paris et Île-de-France’ heb je toegang tot maarliefst 60 musea in Parijs en omgeving; absoluut een aanrader dus!
Lees verder over Parijs

2. Londen (Groot Brittannië)

Ook Londen telt meer dan honderd musea. Met name in de wijk South Kensington kan de museumliefhebber zijn geluk niet op; hier liggen namelijk het Natural History Museum, het Science Museum en het Victoria and Albert Museum. Een museum dat je niet mag missen is het British Museum, met een grote verzameling historische objecten van over de hele wereld.
Lees verder over Londen

3. Wenen (Oostenrijk)

De hoofdstad van Oostenrijk kent ongeveer 25 musea. Het Kunsthistorisches Museum, de Albertina Graphics Collection, het Haus der Musik en Mozart’s House worden door cultuurliefhebbers van over de hele wereld geroemd, en zijn dus zeker een bezichtiging waard. Daarnaast kent de Österreichische Nationalbibliothek een enorme verzameling boeken en incunabelen.
Lees verder over Wenen

4. Madrid (Spanje)

In de Spaanse hoofdstad bevindt zich de ‘Gouden Kunstdriehoek’, welke bestaat uit drie toonaangevende musea. Het bekende Museo del Prado heeft werken van Diego Velázquez en Francisco Goya, Museo Thyssen-Bornemisza is een enorme en zeer gevarieerde privé-collectie, en Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía biedt voornamelijk moderne kunst.
Lees verder over Madrid

5. Rome (Italië)

De lange geschiedenis van Rome is (gelukkig) terug te vinden in de vele musea die de stad rijk is. Het oudste museum, Musei Capitolini, werd al in 1471 gebouwd, en bevat een grote kunstcollectie. Ook Museo Nazionale Romano delle Terme, de Palatijn en Museo Nationale di Villa Giulia worden gezien als toonaangevende musea in de Italiaanse hoofdstad.
Lees verder over Rome

6. Moskou (Rusland)

Een stad waar je niet meteen aan zou denken, maar die toch vele indrukwekkende musea kent, is het Russische Moskou. Hier bevinden zich onder andere het Poesjkinmuseum, het Borodino Panorama Museum en het fraai vormgegeven Nationaal Historisch Museum. Een aanrader is het Kosmonautenmuseum, waar veel over de Russische ruimtevaart te vinden is.
Lees verder over Moskou

7. Berlijn (Duitsland)

Met meer dan 170 musea hoef je je in Berlijn nooit te vervelen. Van het Museum Sachsenhausen tot Deutsches Technikmuseum en van het Joodse Museum tot het Pergamom Museum – er is werkelijk voor ieder wat wils. Een aanrader is het Museumsinsel, de noordelijke punt van het eiland in de Spree, waar zich vijf musea met uiteenlopende collecties bevinden.
Lees verder over Berlijn

8. Helsinki (Finland)

In 2000 was Helskini al de culturele hoofdstad van Europa, en dat was niet zonder reden. De stad kent onder andere een aantal unieke musea, zoals het Seurasaari Openluchtmuseum en het Fins Nationaal Museum. Ook het Ateneum Kunstmuseum, dat veruit de grootste kunstcollectie van Finland kent, en het Gallen-Kallela Museum mag je zeker niet missen.
Lees verder over Helsinki