Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > UNESCO Uitgelicht: Tien Beschermde Franse Schatten

UNESCO Uitgelicht: Tien Beschermde Franse Schatten

Eerder lieten we al tien prachtige Werelderfgoederen in Duitsland zien, en lieten we je ook kennis maken met tien fraaie, door UNESCO beschermde, locaties in Italië. Deze maand zetten we tien highlights in het populaire vakantieland Frankrijk in het zonnetje.

1. De historische stad Carcassonne

Jaarlijks vinden ruim drie miljoen toeristen hun weg naar de Zuid-Franse stad Carcassonne, om hier het historische stadscentrum te bewonderen. Al in de achtste eeuw voor Christus was Carcassonne bewoond, en veel sporen van deze oude bewoners zijn goed bewaard gebleven. Onder andere Romeinen, Franken en Sarascenen hebben de scepter gezwaaid in deze stad, waar de grootste vesting van Europa en de imposante Basiliek van St. Nazaire te vinden zijn.

carcassonne
Afbeelding via Pilar Azana

2. Pont du Gard

De Romeinen hebben Pont du Gard oorspronkelijk als aquaduct gebouwd, maar inmiddels is dit bouwwerk omgevormd tot een 50 meter hoge brug. Ooit stroomde er 35 duizend kubieke meter water per dag over dit aquaduct, om zo de badhuizen en dorpen in de buurt van water te voorzien. Op nog geen 500 meter van Pont du Gard, dat tot de mooiste bruggen van Europa behoort, kun je de grote tentoonstelling La Grande Expo bezoeken.

pont-du-gard
Afbeelding via Wikipedia

3. Mont Saint-Michel

Op ongeveer 1 kilometer uit de kust bij de plaats Avranches, in Normandië, ligt het schiereilandje Mont Saint-Michel. De abdij van Mont Saint-Michel, dat omstreeks 700 na Christus werd gesticht, was al eerder te vinden in onze lijst met de 71 mooiste kerken van Europa, en dat is niet zonder reden!

mont-saint-michel
Afbeelding via Wikipedia

4. Vézèrevallei

Wie ooit het dal van Vézère bezocht heeft, zal het niet vreemd vinden dat deze locatie tot één van de eerste Werelderfgoederen behoort. Al in 1979 zijn liefst 179 grotten in de Zuid-Franse regio Limousin, waar vooral veel prehistorische tekeningen te vinden zijn, aan de lijst van UNESCO toegevoegd. De bekendste grot in de vallei, Lascaux, werd in 1940 ontdekt, en wordt gezien als een van de belangrijkste plekken met historische kunst ter wereld.

lascaux
Afbeelding via Emily Whale

5. Kathedraal van Bourges

Na het publiceren van de eerder genoemde lijst met fraaie kerken ontvingen wij een email, met daarin de vraag waarom de Kathedraal van Bourges ontbrak. Met een vermelding in deze lijst met UNESCO schatten proberen we dit foutje enigszins goed te maken, want deze 800 jaar oude kathedraal had inderdaad niet misstaan tussen de 71 andere kerkgebouwen.

kathedraal-bourges
Afbeelding via Xeniazup

6. Zoutziederij van Arc-et-Senans

Rond 1775 gaf Lodewijk de 16e opdracht om nabij Besançon te starten met zoutwinning. Via een houten pijpleiding werd pekelwater aangevoerd vanuit het 20 kilometer verderop gelegen Salins-les-Bains, waarna hier in Arc-et-Senans (het destijds kostbare!) zout gewonnen werd. De fabriek sloot echter al 100 jaar later, maar de neo-klassieke gebouwen zijn altijd goed bewaard gebleven.

arc-et-senans
Afbeelding via Phil S.

7. Notre Dame van Parijs

Eén van de bekendste bouwwerken in de Franse hoofdstad Parijs is de Notre Dame. Paus Alexander de Derde legde in 1163 de eerste steen van deze kathedraal, die tijdens de Franse Revolutie flink beschadigd raakte. De meest recente restauratie van de Notre Dame, die in 1991 van start ging, is inmiddels bijna afgerond.

notre-dame
Afbeelding via Erroba

8. Forten van Vauban

De Franse bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban kreeg in 1662 de opdracht om een aantal steden langs de grenzen van het Franse rijk te verstevigen. Van deze verdedigingswerken, waarvan enkele in België en Luxemburg liggen, zijn nog ongeveer 20 over, die bekend staan als de Forten van Vauban. Twaalf van deze forten zijn te vinden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

vauban
Afbeelding via BreizHorizon

9. Kasteel van Fontainebleau

Ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Parijs ligt Fontainebleau, waar in de middeleeuwen het Kasteel van Fontainebleau is ontstaan. Diverse Franse koningen, waaronder Lodewijk de Veertiende en Napoleon, lieten steeds meer gebouwen bij dit voormalige Franse paleis bouwen. De Mona Lisa heeft een tijd lang in het Kasteel van Fontainebleau gehangen, als onderdeel van de kunstcollectie van Koning Frans de Eerste.

fontainebleau
Afbeelding via Joost Nijhof

10. De historische stad Lyon

In 1998 werd het historische stadscentrum van Lyon, de op-twee-na-grootste stad van Frankrijk, toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met diverse kathedralen en basilieken, Romeinse ruines, een eeuwenoud stadhuis en museum en vele andere bezienswaardigheden is dit ook niet verwonderlijk.

lyon
Afbeelding via Jason Webber

Volgende maand reizen we nog zuidelijker; dan bekijken we tien UNESCO Werelderfgoederen in Spanje.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken