Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > UNESCO Uitgelicht: Tien Beschermde Britse Schatten

UNESCO Uitgelicht: Tien Beschermde Britse Schatten

De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (of kortweg UNESCO) onderhoud de Werelderfgoedlijst, met hierop 911 monumenten, gebieden, en andere interessante objecten. Het grootste gedeelte van het beschermde erfgoed bevindt zich in Europa, en is dus erg bereikbaar. Omdat de beschermde gebieden meestal niet bij het grote publiek bekend zijn, belichten wij iedere maand een aantal prachtige Werelderfgoederen. Deze maand: Groot Brittannië.

Het Verenigd Koninkrijk telt 28 Werelderfgoederen, waarvan de laatste (het Pontcysyllte-aquaduct) pas afgelopen jaar werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

1. Kasteel en Kathedraal van Durham

De kathedraal van Durham, die ruim 900 jaar geleden werd gebouwd, is nog altijd één van de belangrijkste kerken van Groot Brittannië. Het was echter de unieke architectonische stijl van de kathedraal die er voor zorgde dat het gebouw werd opgenomen op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen. Tegenover de kathedraal, aan de rivier Weir, ligt het bijna evenoude Kasteel van Durham, dat eveneens op de lijst staat.

durham-cathedral
Kasteel van Durham. Afbeelding via Nigel Depledge

2. Giant’s Causeway, Antrim County

We noemden het eerder al één van de vreemdste natuurverschijnselen van Europa, maar het Noord-Ierse Giant’s Causeway is meer dan dat. De 40.000 basalten zuilen, die waarschijnlijk het resultaat zijn van een vulkaanuitbarsting, zijn de belangrijkste toeristische attractie in Noord Ierland en staan ook onder bescherming van het Britse National Trust.

giants-causeway
Afbeelding via Dave

3. Maritime Mercantile City, Liverpool

In de 18e en 19e eeuw was de haven van Liverpool de belangrijkste haven van Engeland, en nam deze ook een belangrijke positie binnen Europa in. Niet alleen als handelsstad, maar ook voor het verschepen van slavenarbeiders. De enorme gebouwencomplexen in het havengebied zijn niet alleen imposant van de buitenzijde, maar zijn ook door de historische waarde toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

liverpool
Afbeelding via Steve Wilson

4. Stonehenge en Avebury, Wiltshire

Stonehenge behoort tot de bekendste eeuwenoude monumenten ter wereld. Gek genoeg geniet het nabijgelegen Avebury een stuk minder bekendheid, hoewel hier vergelijkbare stenen constructies te vinden zijn. Beide megalitische vondsten worden al bijna 25 jaar door UNESCO beschermd als Werelderfgoed.

stonehenge
Stonehenge. Afbeelding via Adrian Pink

5. The Tower of London

De Tower of London, dat eigenlijk ‘Her Majesty’s Royal Palace and Fortress’ heet, is een historisch kasteel aan de rivier de Thames in hartje Londen. Al sinds 1303 worden de Britse kroonjuwelen in de Tower of London bewaard, maar ook de architectuur, kunstverzamelingen en middeleeuwse sfeer zijn redenen waarom de Tower of London een belangrijke toeristische trekpleister is geworden.

tower-londen
Afbeelding via Richard Seaman

6. De historische stad Bath

De stad Bath, gelegen in het zuidwesten van Engeland, telt nog geen honderdduizend inwoners, maar heeft een enorm rijke historie. Nadat de Romeinen er rond 60 v.Chr. neerstreken, vonden ook onder andere de Saksen, Kelten en Vikingen hun weg naar Bath. Romeinse aquaducten en badhuizen, Noorse gedenkstenen en middeleeuwse kathedralen zijn dan ook slechts enkele van de vele bezienswaardigheden die je in deze stad kunt vinden.

bath
Afbeelding via Nigel Hopes

7. Kastelen van King Edward, Gwynedd

In de provincie Gwynedd, in Wales, liggen vier 13e eeuwse kastelen van de voormalige Koning Eduard I, die allen door UNESCO worden beschermd. Beaumaris Castle in Anglesey, Caernarfon Castle in Caernarfon, Conwy Castle (Conwy) en het in Harlech gelegen Harlech Castle hebben allevier een belangrijke historische waarde. Daarnaast bouwde of verbouwde Eduard I nog eens 13 andere kastelen in Wales, welke echter buiten de UNESCO bescherming vallen.

conwy-castle
Conwy Castle. Afbeelding via Ken Hircock

8. Blenheim Palace, Oxford

Vlakbij de studentenstad Oxford, omringd door een enorm park, ligt Blenheim Palace. Dit is één van de grootste huizen van Groot Brittannië (het wordt namelijk nog steeds bewoond, door de Hertog en Hertogin van Marlborough) en was het geboortehuis van Sir Winston Churchill. Tussen half februari en eind december is Blenheim Palace open voor publiek.

blenheim-palace
Afbeelding via Darrell Godliman

9. Royal Botanic Gardens, Kew

De 250 jaar oude botanische tuinen in Kew zijn één van de belangrijkste tuinen ter wereld. Bijna 15% van alle planten en bloemensoorten is terug te vinden in Kew. Niet vreemd dus dat Kew Gardens meer dan 700 mensen in dienst heeft om al het groen goed te verzorgen. Daarnaast worden er in Kew ook nog eens 175.000 foto’s en tekeningen van bloemen en planten bewaard.

botanic-gardens
Afbeelding via Simon Ho

10. Canterbury Cathedral, Kent

Canterbury Cathedral is één van de oudste en belangrijkste Christelijke gebouwen in Engeland. De 1600 jaar oude kerk is de thuishaven van de Aartsbisschop van Canterbury, de belangrijkste persoon binnen de Anglicaanse Kerk. Schitterende architectuur van binnen en buiten, prachtige glas-in-lood ramen, een Normandische crypte, beelden, Christelijke kunst – het is allemaal te vinden in Kent.

canterbury-cathedral
Afbeelding via Filippo Prezioso

Volgende maand behandelen we niet één land, maar een aantal landen tegelijk. We kijken dan namelijk naar UNESCO Erfgoederen in Scandinavië!

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken