Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > 10 Onvoltooide Europese Bezienswaardigheden

10 Onvoltooide Europese Bezienswaardigheden

Van de meeste populaire bezienswaardigheden in Europa zijn zelfs de kleinste details tot in perfectie afgewerkt. Er zijn echter ook veel toeristentrekpleisters waar dit absoluut niét het geval is. Ziekten, leeggeraakte staatskassen en oorlogen zorgden ervoor dat de constructie van deze tien gebouwen nooit kon worden voltooid.

Sagrada Familia – Barcelona, Spanje

Eén van de bekendste werken van architect Gaudí en waarschijnlijk ook het bekendste onvoltooide bouwwerk ter wereld. Er wordt in Barcelona al bijna 130 jaar continu gewerkt aan de imposante kerk, die volgens de meest gunstige planning in 2026 gereed moet zijn. Ondanks dat de Sagrada Familia haar hoogste punt nog niet eens heeft bereikt, heeft zij al meer dan 3 miljoen bezoekers mogen verwelkomen, en is deze door paus Benedictus XVI als basiliek gewijd en tot UNESCO Werelderfgoed verklaard. Niet slecht, voor een onaf gebouw.


Een hijskraan torent boven Sagrada Familia uit, via Marcello Provenzano

Wickham’s Department Store – Londen, Engeland

Aan het begin van de twintigste eeuw kocht het grote Wickham de winkels aan Mile End Road in Londen. Hier moest namelijk het grootste warenhuis uit de omgeving verrijzen. De gebroeders Spiegelhalter, eigenaren van één van de winkeltjes, hielden echter hun poot stijf. Zelfs toen de bouw van het warenhuis begon weigerden ze om hun juwelierswinkel te verkopen. Het resultaat is een enorm gebouw, dat halverwege wordt onderbroken door het kleine winkeltje van de standvastige broers. Zowel Wickham als juwelier Spiegelhalter zijn inmiddels vertrokken, maar de panden zorgen nog steeds voor een vreemd beeld aan de Mile End Road.


Wickham’s, halverwege onderbroken door de voormalige juwelier, via Mike

Kathedraal van Siena – Siena, Italië

De originele Cattedrale di Santa Maria Assunta werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd, maar een eeuw later was men niet meer tevreden over de grootte. De kathedraal moest tweemaal zo groot worden, maar een uitbraak van de pest gooide roet in het eten. De voor- en binnenzijde van de Duomo zijn tot in perfectie afgewerkt, maar aan de achterzijde zijn de onvoltooide bogen van de aanbouw zichtbaar. Een gedeelte is later maar dichtgemetseld, om dienst te kunnen doen als kathedraalmuseum.


De achterzijde van de kathedraal doet dienst als parkeerplaats, via Bryan Smith

Seebad Prora – Prora, Duitsland

In het grootste hotel van Europa hebben gek genoeg nooit hotelbedden gestaan. Het was in 1935 gepland als dé plek waar Duitse arbeiders tot rust moesten komen, maar de bouw kwam stil te liggen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het badhotel op het Noordduitse eiland Rügen zou plaats moeten bieden aan 20.000 gasten, maar heeft enkel onderdak geboden aan vluchtelingen en legerofficieren. Volgens de meest recente plannen zou de Kolos van Prora alsnog een vakantieresort moeten worden, maar of dit ooit werkelijkheid wordt is nog maar de vraag.


Het 4,5 kilometer lange, leegstaande badhotel, via Martijn van Exel

National Monument – Edinburgh, Schotland

Om de Britten die tijdens de oorlogen met Napoleon waren gesneuveld te eren, werd in 1826 gestart met de bouw van een monument in Edinburgh. Het Parthenon in Athene stond model voor het monument, dat net als de Griekse zuilengalerij vanaf een heuvel over de stad uit moest kijken. Zo ver kwam het echter nooit, want het geld was drie jaar na de start van de bouw al op. Wat een oorlogsmonument had moeten worden, werd lange tijd neerbuigend Edinburgh’s Disgrace genoemd.


Het onvoltooide monument op Calton Hill, via David Ball

Szkieletor – Krakau, Polen

Het moest het hoofdkantoor worden van het Poolse bedrijf NOT, maar door een economische crisis aan het begin van de jaren ’80 werd de bouw not voltooid. Het 92 meter hoge geraamte werd door de inwoners van Krakau Szkieletor genoemd, naar de slechterik Skeletor uit een destijds populaire comicreeks. Nadat de constructie lange tijd als enorme reclamezuil is gebruikt, is Skieletor een paar jaar geleden verkocht aan een investeerder. Het was de bedoeling om in 2010 te starten met het ombouwen tot appartementencomplex, maar ook dit is alweer vertraagd.


Skieletor is het op-één-na hoogste gebouw van Krakau, via Iacekk

Kathedraal van Cuenca – Cuenca, Spanje

Tussen Madrid en Valencia ligt het kleine stadje Cuenca, dat voornamelijk bekend is om de lokale kathedraal, die voluit Basílica de Nuestra Señora de Gracia heet. De façade van de 13e eeuwse kathedraal is, ondanks dat deze in 1902 na een aardverschuiving volledig is herbouwd, onvoltooid. De voorzijde van het gebouw is prachtig, maar de geplande, tientallen meters hoge toren ontbreekt -ondanks vele bouwkundig plannen- tot op de dag van vandaag.


De façade van de kathedraal van Cuenca, via Javier del Gama

Slot Herrenchiemsee – Herreninsel, Duitsland

Ten oosten van de Beierse hoofdstad München ligt het eiland Herreninsel, of Herrenchiemsee. Aan het einde van de negentiende eeuw gaf koning Lodewijk II opdracht voor de bouw van een paleis dat Versailles moest doen verbleken. Zeven jaar nadat de eerste steen werd gelegd was alleen het middelste gedeelte van het paleis klaar, maar de staatskas leeg. De bouw van Slot Herrenchiemsee, maar ook de bouw van Slot Neuschwanstein, werd een jaar later, na de dood van de koning, direct stilgelegd. Voor toeristen is een deel van de bouwplannen later alsnog uitgevoerd, maar een tweede Versailles is het nooit geworden.


De (voltooide) spiegelkamer in Herrenchiemsee, via Ricka

Kasteel Almere – Almere, Nederland

Om de historie van de grootste jonge stad van Nederland (Almere werd gesticht in 1975) kunstmatig te verrijken, werd in 2000 opdracht gegeven voor de bouw van een heus kasteel. Model voor deze moderne burcht stond Kasteel Jemeppe, in het Belgische Hargimont. Doordat de bouw door financiële problemen al binnen twee jaar na de start werd stilgelegd, lijkt enkel het karkas van ‘de Ruïne van Almere’ op dat van Kasteel Jemeppe. Omdat de gemeente Almere niet instemde met een kleine wijziging in het bestemmingsplan van het onvoltooide kasteel, liep ook een overnamepoging op niets uit. Hierna zijn de nog aanwezige bouwmaterialen en de inboedel geveild, waarmee de kans op voltooiing van het kasteel nog eens is verkleind.


Er is nog veel werk te verzetten in Almere, via Kenneth Verburg

Woodchester Mansion – Stroud, Engeland

Het verhaal van Woodchester Mansion is vrijwel gelijk aan dat van Kasteel Almere, al kregen de eerste bouwplannen hier anderhalve eeuw eerder vorm. Vanaf de buitenkant lijkt het alsof de villa volledig is voltooid, maar aan de binnenzijde wordt duidelijk dat de bouwlieden nog lang niet klaar waren toen zij de bouwplaats in 1870 voor de laatste keer verlieten. Vloeren, plafonds en hele kamers ontbreken nog, waadoor Woodchester Mansion van binnen aandoet als een heus spookhuis. Ieder jaar wordt hier rond Halloween dan ook een spookfeest gegeven door de huidige eigenaar, die het als toeristische attractie probeert te vermarkten.


Vanaf de buitenzijde lijkt de villa redelijk ‘af’, via kdavid91


Plaats een reactie op dit blog

Geen reacties


Naam

Email

Je bericht

Recente artikelen

Kan je stedentrippen op de Griekse eilanden?

Wanneer je een stedentrip gaat plannen denk je waarschijnlijk niet meteen aan de Griekse Eilanden, maar dit is zeker een geschikte bestemming om een stedentrip naartoe te nemen. Door de variëteit aan eilanden is er voor ieder wel wat wils. Elk eiland heeft namelijk zijn eigen charme. In onderstaand artikel leggen we uit waarom het zeker de moeite waard is om te eilandhoppen in Griekenland. Geschikte eilanden voor een stedentrip Geniet van overheerlijke tzatziki en gyros of kom tot rust op een van de olijfgaarden van Griekenland. De Griekse Eilanden hebben het allemaal. Boek je vakantie naar de Griekse Eilanden bij FTI Reizen en bezoek de mooiste plekken. Lees verder en ontdek de bekende maar ook minder bekende plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. 1. Zakynthos. Dit is een eiland vol geheimen, maar het staat vooral bekend om de hoge rotsen en helderblauwe wateren. Een van de leukste activiteiten op dit eiland is het huren van een bootje. Je mag er namelijk zelf varen en op ontdekkingstocht gaan tussen de rotsen. Ontdek kleine strandjes en geniet van de natuur om je heen. Een bezienswaardigheid die je hier niet mag missen is Shipwreck Beach. Dit strand staat bekend om het aangespoelde scheepswrak waar toeristen maar al te graag mee op de foto gaan. 2. Kos. Hoewel Kos wat minder bekend is, zijn er toch steeds meer Nederlanders die naar dit Griekse Eiland afreizen. Kos wordt ook wel het fietseiland van Griekenland genoemd. Het is niet gek dat je hier veel mensen op de fiets zult treffen, want er zijn verschillende prachtige fietsroutes te vinden op het eiland. Bezienswaardigheden heb je in Kos genoeg. Zo kun je een bezoekje brengen aan Kos-stad, maar ook een traditioneel bergdorpje bezoeken of genieten van de prachtige stranden. 3. Santorini. Ben je een liefhebber van het strand? Dan is het Griekse Eiland Santorini zeker een aanrader. De mooiste stranden van dit eiland zijn Kamari Beach en Red Beach. Op Red Beach leg je je handdoek in roodgekleurd zand en heb je uitzicht op prachtige rotsen. Houd je van wat meer inspanning? Dan kun je op Santorini ook prachtig wandelen. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar de Thirasia vulkaan of bezoek de haven van Ammoudi voor een vers visje. 4. Kreta. Dit eiland zul je hoogstwaarschijnlijk wel kennen, want Kreta is het populairste eiland van Griekenland. Dat zal je ook wel merken aan het toerisme op het Griekse Eiland. Op Kreta is voor ieder wat te doen. Je kunt er zowel een hele actieve als een relaxte stedentrip van maken. Zit je niet graag stil? Dan raden we je aan een wandeling op de Samariakloof te maken of een van de archeologische bezienswaardigheden te bezoeken. Wist je dat Kreta een populaire bestemming is onder jongeren? Je kunt hier namelijk ook goed feesten. Ben je van plan een stedentrip te boeken naar Griekenland, maar heb je nog geen keuze gemaakt voor een eiland? Neem bovenstaand lijstje dan nog eens rustig door. Met deze tips kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw stedentrip.

Bekijken

Voorbereiding stedentrip buitenland, autoverzekering/autoschade

Ga je binnenkort op een stedentrip? Dan is het verstandig om verschillende voorbereidingen te doen. Kijk eerst waar je naartoe wilt, er zijn veel leuke steden die je gemakkelijk met de auto kunt bereiken. Zorg dat je de slaapplekken al hebt geregeld, je kunt ervoor kiezen om in een keer door te rijden of onderweg paar keer te overnachten. Het is wat relaxter om ergens te overnachten als je een lange reis moet maken. Vooral in de zomermaanden zijn veel hotels, campings en appartementen al volgeboekt. Ben je benieuwd welke voorbereidingen je nog meer kunt doen? We vertellen het hier.  Auto in orde maken  Regel vooraf goed dat de auto helemaal in orde is. Je wilt natuurlijk niet dat je onderweg pech krijgt. Kijk of de auto nog in staat is om een lange reis te maken naar het buitenland. Houd er rekening mee dat de wegen in het buitenland vaak wel wat slechter zijn en hier veel meer bergen zijn. Controleer je autoverzekering ook goed om te kijken waar je voor verzekerd bent. Kies er eventueel voor om bepaalde dekkingen toe te voegen. De WA-verzekering is sowieso verplicht, maar je kunt er ook voor kiezen om schade te laten verzekeren wat je aan je eigen auto verricht. Kijk dan naar een allriskverzekering!  Alles inpakken Begin op tijd met het inpakken van alle spullen. Het kan namelijk nog een hele klus zijn om alles goed passend in de auto te krijgen. Denk ook na wat je allemaal nodig hebt en wat je eventueel daar kunt kopen. Zorg ervoor dat je niet te veel kleding meeneemt want vaak heb je niet eens alles aan. Warme kleding is ook niet nodig, neem een trui mee voor wanneer het afkoelt en verder vooral zomerkleding wanneer je in de zomermaanden gaat. Koop wat eten en drinken voor in de auto zodat jullie geen honger krijgen onderweg. Het is niet nodig om veel eten en drinken te kopen. Veel mensen stoppen namelijk ook altijd even bij de benzinepomp om daar naar het toilet te gaan en eten te halen.  Verdiep je in de stad Zorg dat je vooraf goed weet wat je allemaal kunt doen in de stad. Lees je ook in hoe het verkeer is in deze stad. Zijn er bepaalde gevaarlijke situaties waar je op moet letten? Verkeer is in elk land weer verschillend en daarom goed om hierin te verdiepen. Vergelijk de autoverzekeringen en kies voor een goedkope autoverzekering. Het is natuurlijk zonde wanneer je te veel geld betaalt bij een bepaalde aanbieder.  Kortom, zorg dat je jezelf goed voorbereid op een stedentrip en check die autoverzekering nog even goed!

Bekijken