De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (of kortweg UNESCO) onderhoud de Werelderfgoedlijst, met hierop 911 monumenten, gebieden, en andere interessante objecten. Het grootste gedeelte van het beschermde erfgoed bevindt zich in Europa, en is dus erg bereikbaar. Omdat de beschermde gebieden meestal niet bij het grote publiek bekend zijn, belichten wij iedere maand een aantal prachtige Werelderfgoederen. Deze maand: Groot Brittannië.

Het Verenigd Koninkrijk telt 28 Werelderfgoederen, waarvan de laatste (het Pontcysyllte-aquaduct) pas afgelopen jaar werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

 

1. Kasteel en Kathedraal van Durham

De kathedraal van Durham, die ruim 900 jaar geleden werd gebouwd, is nog altijd één van de belangrijkste kerken van Groot Brittannië. Het was echter de unieke architectonische stijl van de kathedraal die er voor zorgde dat het gebouw werd opgenomen op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen. Tegenover de kathedraal, aan de rivier Weir, ligt het bijna evenoude Kasteel van Durham, dat eveneens op de lijst staat.

durham-cathedral
Kasteel van Durham. Afbeelding via Nigel Depledge

2. Giant’s Causeway, Antrim County

We noemden het eerder al één van de vreemdste natuurverschijnselen van Europa, maar het Noord-Ierse Giant’s Causeway is meer dan dat. De 40.000 basalten zuilen, die waarschijnlijk het resultaat zijn van een vulkaanuitbarsting, zijn de belangrijkste toeristische attractie in Noord Ierland en staan ook onder bescherming van het Britse National Trust.

giants-causeway
Afbeelding via Dave

3. Maritime Mercantile City, Liverpool

In de 18e en 19e eeuw was de haven van Liverpool de belangrijkste haven van Engeland, en nam deze ook een belangrijke positie binnen Europa in. Niet alleen als handelsstad, maar ook voor het verschepen van slavenarbeiders. De enorme gebouwencomplexen in het havengebied zijn niet alleen imposant van de buitenzijde, maar zijn ook door de historische waarde toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

liverpool
Afbeelding via Steve Wilson

4. Stonehenge en Avebury, Wiltshire

Stonehenge behoort tot de bekendste eeuwenoude monumenten ter wereld. Gek genoeg geniet het nabijgelegen Avebury een stuk minder bekendheid, hoewel hier vergelijkbare stenen constructies te vinden zijn. Beide megalitische vondsten worden al bijna 25 jaar door UNESCO beschermd als Werelderfgoed.

stonehenge
Stonehenge. Afbeelding via Adrian Pink

5. The Tower of London

De Tower of London, dat eigenlijk ‘Her Majesty’s Royal Palace and Fortress’ heet, is een historisch kasteel aan de rivier de Thames in hartje Londen. Al sinds 1303 worden de Britse kroonjuwelen in de Tower of London bewaard, maar ook de architectuur, kunstverzamelingen en middeleeuwse sfeer zijn redenen waarom de Tower of London een belangrijke toeristische trekpleister is geworden.

tower-londen
Afbeelding via Richard Seaman

6. De historische stad Bath

De stad Bath, gelegen in het zuidwesten van Engeland, telt nog geen honderdduizend inwoners, maar heeft een enorm rijke historie. Nadat de Romeinen er rond 60 v.Chr. neerstreken, vonden ook onder andere de Saksen, Kelten en Vikingen hun weg naar Bath. Romeinse aquaducten en badhuizen, Noorse gedenkstenen en middeleeuwse kathedralen zijn dan ook slechts enkele van de vele bezienswaardigheden die je in deze stad kunt vinden.

bath
Afbeelding via Nigel Hopes

7. Kastelen van King Edward, Gwynedd

In de provincie Gwynedd, in Wales, liggen vier 13e eeuwse kastelen van de voormalige Koning Eduard I, die allen door UNESCO worden beschermd. Beaumaris Castle in Anglesey, Caernarfon Castle in Caernarfon, Conwy Castle (Conwy) en het in Harlech gelegen Harlech Castle hebben allevier een belangrijke historische waarde. Daarnaast bouwde of verbouwde Eduard I nog eens 13 andere kastelen in Wales, welke echter buiten de UNESCO bescherming vallen.

conwy-castle
Conwy Castle. Afbeelding via Ken Hircock

8. Blenheim Palace, Oxford

Vlakbij de studentenstad Oxford, omringd door een enorm park, ligt Blenheim Palace. Dit is één van de grootste huizen van Groot Brittannië (het wordt namelijk nog steeds bewoond, door de Hertog en Hertogin van Marlborough) en was het geboortehuis van Sir Winston Churchill. Tussen half februari en eind december is Blenheim Palace open voor publiek.

blenheim-palace
Afbeelding via Darrell Godliman

9. Royal Botanic Gardens, Kew

De 250 jaar oude botanische tuinen in Kew zijn één van de belangrijkste tuinen ter wereld. Bijna 15% van alle planten en bloemensoorten is terug te vinden in Kew. Niet vreemd dus dat Kew Gardens meer dan 700 mensen in dienst heeft om al het groen goed te verzorgen. Daarnaast worden er in Kew ook nog eens 175.000 foto’s en tekeningen van bloemen en planten bewaard.

botanic-gardens
Afbeelding via Simon Ho

10. Canterbury Cathedral, Kent

Canterbury Cathedral is één van de oudste en belangrijkste Christelijke gebouwen in Engeland. De 1600 jaar oude kerk is de thuishaven van de Aartsbisschop van Canterbury, de belangrijkste persoon binnen de Anglicaanse Kerk. Schitterende architectuur van binnen en buiten, prachtige glas-in-lood ramen, een Normandische crypte, beelden, Christelijke kunst – het is allemaal te vinden in Kent.

canterbury-cathedral
Afbeelding via Filippo Prezioso

Volgende maand behandelen we niet één land, maar een aantal landen tegelijk. We kijken dan namelijk naar UNESCO Erfgoederen in Scandinavië!