Het is veelvoorkomende brochuretaal. Je verblijft in een hotel met ‘authentieke details’, dat zich bevindt in een ‘eeuwenoud, karakteristiek pand’. In werkelijkheid is het een gebouw uit begin vorige eeuw, of blijken de authentieke details niet meer dan accessoires in retro-stijl, afkomstig uit een grote Zweedse woonwinkel.

Wil jij liever overnachten in een hotel met een échte geschiedenis? Kijk dan eens naar één van de onderstaande hotels, want deze behoren tot de oudsten van Europa. En dan bedoelen we niet alleen de panden, maar hotels waar de kennis reeds door vele, vele generaties is doorgegeven.

Albergo del Sole al Pantheon, Rome (sinds 1467)

In 1467 werd, direct tegenover het Pantheon, het on-Italiaans klinkende Ram Inn geopend. Het hotel heeft sindsdien twee naamswijzigingen ondergaan, maar is wel continu in gebruik gebleven als hotel. Hiermee is het niet alleen verreweg het oudste hotel van Rome, maar ook het op één-na-oudste hotel van Italië dat continu in gebruik is.

Tegenwoordig kun je in Albergo del Sole al Pantheon gelukkig een stuk relaxter overnachten dan destijds gebruikelijk was. Gasten uit de vorige eeuwen moesten het immers doen zonder de later aangebrachte voorzieningen, waaronder airconditioning, een minibar, of de gratis wifi door het hele hotel.


Een toplocatie is een understatement, via Albergo del Sole al Pantheon

Hotel Damier, Kortrijk (sinds 1398)

In historische documenten uit de veertiende eeuw werd Hotel Damier al vernoemd. Toen heette het nog Ten Scake, maar na plaatsing van een modernere gevel in 1769 werd dit aangepast naar Hotel Het Daemberd. Damier is hiervan de Franse vertaling, vandaar de huidige naam.

Overnachten in één van de 49 kamers van het luxueuze hotel kan tegenwoordig vanaf zo’n €65. Voor dertig euro extra krijg je hierbij ook een ontbijt geserveerd.


De ‘moderne’ gevel verbergt een veel oudere historie, via Hotel Damier

Hotel De Draak, Bergen op Zoom (sinds 1395)

In het centrum van het Brabantse Bergen op Zoom kijkt Hotel de Draak uit over de plaatselijke Grote Markt. Het is het oudste hotel van Nederland en heeft sinds 1395 aan vele beroemde gasten onderdak geboden. Onder hen Godfried Bomans, maar ook de gevreesde Spaanse hertog van Alva, in de 16e eeuw.

Een paar jaar geleden is het hotel volledig gerenoveerd, waardoor alle 66 kamers beschikken over een combinatie van authentieke uitstraling en moderne voorzieningen. Overnachten kan al vanaf ongeveer 40 euro per persoon per nacht.


De voorzijde van het ruim 600 jaar oude hotel, via Wadman60

Hotel Porta Rossa, Florence (sinds 1385)

Het pand stamt uit de twaalfde eeuw, maar pas sinds 1385 doet het dienst als hotel. Hiermee is NH Hotel Porta Rossa in Florence wel het oudste hotel van Italië.

Je hoeft uiteraard niet bang te zijn dat je op een bed uit 1385 moet slapen. Het hotel is prachtig gerenoveerd, waarbij de oude sfeer deels intact gebleven is. Met 135 euro per nacht (ontbijt inbegrepen) zijn de tarieven wel wat hoger dan in 1385, maar dat is een nachtje in Porta Rossa dan ook zeker waard.


Het interieur van hotel Porta Rossa is sierlijk en stijlvol, via NH Hoteles

Hotel Gmachl, Salzburg (sinds 1334)

Het hotel is geheel verweven met de stamboom van de familie Gmachl, want Romantik Hotel Gmachl is al 23(!) generaties binnen de familie. Indrukwekkend, want er zijn maar weinig familiebedrijven die alweer hun 675e verjaardag hebben mogen vieren.

Het luxe viersterrenhotel in Salzburg staat in heel Oostenrijk bekend om haar service én haar spa. Overnachten kan vanaf ongeveer €100,- per persoon, maar met een uitgebreid wellnessweekend (v.a. €350 p.p.) kom je pas echt tot rust.


Het restaurant in de eeuwenoude gewelven van het hotel, via Hotel Gmachl

Zum Roten Bären Hotel, Freiburg (sinds 1311)

In 1311 opende Zum Roten Bären haar deuren als hotel in het Zuid-Duitse Freiburg. Het pand, dat daarvoor dienst hadgedaan als landhuis, is zelfs nóg 200 jaar ouder dan de lange geschiedenis van In den Roden Beer.

Onder de vijftig eigenaar is het hotel de afgelopen 700 jaar veelvuldig verbouwd, met de huidige indeling met 25 kamers als (voorlopig) eindresultaat. De voordeligste kamer is €90, voor een suite betaal je 160 euro per nacht.


Het rode pand van Zum Roten Bären in het centrum van Freiburg, via Badische Zeitung

The Olde Bell, Hurley (sinds 1135)

In Groot Brittannië proberen veel hotels, pubs en inns zichzelf de titel ‘Oldest of Britain’ toe te eigenen, maar The Olde Bell in Hurley heeft hiervoor de beste papieren. De fundering en enkele kamers stammen uit 1135, toen The Olde Bell als tijdelijk verblijf voor reizigers en hun paarden werd geopend.

Het menu van Ye Olde Bell is, net als de inrichting, traditioneel en typisch Engels. Aardappelen, lamsgerechten, English pudding en -uiteraard- veel bier.


Het oude hotel in Hurley, op zo’n drie kwartier rijden van Londen, via The World Roamer

Grand Hotel Les Trois Rois, Basel (sinds 1020)

Over acht jaar kan het Zwitserse hotel Les Trois Rois als eerste in Europa haar 1000-jarig bestaan vieren. Hoewel het grootste gedeelte van het hotelpand in de 18e eeuw werd gebouwd, logeren er al sinds 1020 gasten in het hotel aan de Rijnoever.

Les Trois Rois heeft ruim 100 kamers, die allen in vijfsterrenplus-klasse zijn ingericht. Een nachtje doorbrengen in het Baselse hotel is dan ook niet goedkoop (zelfs niet voor Zwitserse begrippen), want dit kan vanaf ongeveer 300 euro per nacht.


Hoewel de façade anders doet vermoeden, is Les Trois Rois bijna 1000 jaar oud, via CN Traveler