Tijdens de StedenTripper Museumweken komen in een serie artikelen de leukste, mooiste en meest indrukwekkende musea van Europa aan bod. Afgelopen week openden diverse Europese openluchtmusea deze reeks, en deze week staan de musea der Moderne Kunst centraal.

Impressionisme, kubisme en pop-art zijn slechts enkele stromingen die binnen de Moderne Kunst vallen. Tussen 1860 en 1970 maakten kunstenaars als Piet Mondriaan, Salvador Dalí, Karel Appel en Pablo Picasso faam met hun penselen. Maar waar vind je nu de allermooiste Moderne Kunst in Europa?

Tate Modern

Londen (Engeland)

Met ruim vijf miljoen bezoekers per jaar is Tate Modern in Londen het meest bezochte museum met moderne kunst ter wereld. Pablo Picasso, Andy Warhol, Claude Monet en Henri Matisse zijn slechts enkele van de wereldberoemde kunstenaars wiens werken de muren van Tate Modern sieren. Het in 2000 geopende museum is deels gratis toegankelijk, en geopend van dinsdag tot en met zondag.

tate-modern
Afbeelding via Arnoud

 

GNAM

Rome (Italië)

GNAM, of Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea, zoals dit Romeinse museum voluit heet, is het belangrijkste museum voor de Moderne Kunst in Italië. Ruim 5.000 werken van onder andere Rodin, Van Gogh en Cézanne zijn tentoongesteld in het statige pand van GNAM, dat gevestigd is in park Villa Borghese. Dit museum in Rome is op maandag gesloten.

gnam
Afbeelding via Deborah Swain

 

Musée National d’Art Moderne

Parijs (Frankrijk)

De grootste verzameling moderne kunst van Europa huist in Musée National d’Art Moderne te Parijs. Uiteraard heeft MNAM kunstwerken van een groot aantal Franse meesters in de collectie, maar ook werken van Kandinsky, Picasso en vele anderen zijn te bewonderen in het museum in Centre Georges Pompidou.

musee-national
Afbeelding via Rey Torres

 

S.M.A.K.

Gent (België)

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent toont vooral Europese moderne kunst van na 1945. Dagelijks (behalve op maandag) kun je van 10.00u tot 18.00u meer dan 2.000 kunstwerken bekijken. De collectie bevat vele werken uit de Cobra en Pop-Art kunststromingen, maar ook Conceptuele Kunst en Arte Povera.

smak
Afbeelding via Zeldenrust

 

Museu d’Art Contemporani de Barcelona

Barcelona (Spanje)

Ook het Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) is gespecialiseerd in kunst van na de Tweede Wereldoorlog. In het witte museumgebouw hangen werken van diverse Spaanse en internationale kunstenaars, waaronder Pablo Picasso en Roy Lichtenstein. Tegenover het MACBA is overigens een ander modern museum gevestigd, het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

macba
Afbeelding via Xavier de Jauréguiberry

 

Museum Ludwig

Keulen (Duitsland)

De op één na grootste collectie van werken van Picasso buiten Spanje is te vinden in Museum Ludwig in Keulen. Verder staan ook Pop Art en Russische avant-garde centraal in het enorme museum, dat aan de voet van de Keulse Dom gevestigd is. Geopend van dinsdag tot en met zondag.

museum-ludwig
Afbeelding via Kai

 

Musée d’Art moderne et contemporain

Straatsburg (Frankrijk)

In 1998 opende het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst (of MAMCS) in Straatsburg haar deuren voor bezoekers. Bijna 20.000 kunstwerken van 1870 tot heden zijn tentoongesteld in de Noord-Franse stad, waaronder een aantal zeer speciale werken. Zo wordt hier onder andere het eerste Franse kubistische schilderij, uit 1911, tentoongesteld.

straatsburg
Afbeelding via Edwige

 

Stedelijk Museum

Amsterdam (Nederland)

Op 3 maart jongstleden opende het Stedelijk Museum in Amsterdam een collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving, genaamd Temporary Stedelijk 2. In afwachting van de officiële heropening van het museum is er namelijk een tijdelijke openstelling, waarvan dit de tweede editie is. Aan kwaliteit heeft het zeker niets ingeboet, want met werken van onder meer Mondriaan, Picasso, Warhol en Matisse zijn er meer dan voldoende publiekstrekkers.

stedelijk
Afbeelding via Philip Nijman

 

El Reina Sofia

Madrid (Spanje)

Hoewel de volledige naam van dit museum eigenlijk Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía is, kennen de meeste Madrilenen het enkel als El Reina Sofía. Jaarlijks komen bijna 2,5 miljoen mensen hier de werken van de Spaanse meesters Pablo Picasso en Salvador Dalí bewonderen, maar ook Lucio Fontana, Max Ernst en vele andere moderne kunstenaars zijn hier vertegenwoordigd.

reina-sofia
Afbeelding via Jean-Pierre Dalbéra

 
Mocht je overigens graag meer weten over nóg meer musea? Vorig jaar bespraken we al eens een aantal leuke Europese voedselmusea, volgende week volgen archaeologische musea.