In de vijfde -en tevens laatste- editie van de StedenTripper Museumweken belichten we een aantal musea die nu eens niét in de meeste stadsgidsen voorkomen. Want waarom uren in de rij staan om schilderijen of opgravingen te bekijken, terwijl je ook kunt genieten van eeuwenoude grasmaaiers of een Frans riool?

Fallusmuseum

Húsavík (IJsland)

Het IJslandse plaatsje Húsavík, dat zo’n 500 kilometer ten noorden van Reykjavik ligt, telt twee belangrijke toeristische trekpleisters. Vanuit dit havendorpje kun je namelijk op walvissafari vertrekken, en je kunt er fallusmuseum Phallus bezoeken. De collectie beslaat de penissen van 95 verschillende dieren die voorkomen op (of rond) IJsland, aangevuld met de penis van een IJslander die zijn geslachtsdeel aan het museum heeft nagelaten.


Afbeelding via Sigurþór Hólm Tryggvason

 

Grasmaaiermuseum

Southport (Engeland)

Het was ooit begonnen als hobby, maar dit is inmiddels behoorlijk uit de hand gelopen met een verzameling van ruim 300 grasmaaiers. In het British Lawnmower Museum, in het 50 kilometer ten noorden van Liverpool gelegen plaatsje Southport, vind je onder meer de snelste, oudste en kleinste grasmaaier van Engeland.


Afbeelding via Mike Forsyth

 

Martelmuseum

Amsterdam (Nederland)

Aan de Amsterdamse grachten kun je gruwelen bij middeleeuwse martelwerktuigen in het Martelmuseum. De schedelkraker en de spijkerstoel zijn slechts enkele voorbeelden uit de pijnlijke collectie, die dagelijks te bezichtigen is. Overigens kun je in de Tsjechische hoofdstad Praag en het Oostenrijkse Wenen eveneens een martelmuseum bezoeken.


Afbeelding via Sandeep Singh Thukral

 

Halsbandenmuseum

Maidstone (Engeland)

Leeds Castle is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in het stadje Maidstone, in het zuid-oosten van Engeland. In één van de bijgebouwen van dit museum kun je een unieke collectie van ruim 100 hondenhalsbanden bekijken. Hiertussen zitten een aantal aparte eigentijdse halsbanden, maar andere exemplaren in het Dog Collar Museum zijn wel 500 jaar oud.


Afbeelding via Sarre_nine

 

Rioolmuseum

Parijs (Frankrijk)

Het rioolstelsel van de Franse hoofdstad Parijs is bijna 650 jaar oud, en trekt mede door deze historie al meer dan twee eeuwen geinteresseerden naar de kelders van de stad. Le Musée des Égouts de Paris organiseert rondleidingen door een deel van het riool, en ook aan de tentoonstelling in het museum zit een luchtje.


Afbeelding via Francesco Dazzi

 

Haarmuseum

Avanos (Turkije)

Galip Körükçü begon zijn weinig smakelijke verzameling in 1979 als publiciteitsstunt, maar inmiddels is deze stunt een enigszins lugubere trekpleister geworden. Met ruim 16.000 haarlokken verdiende het haarmuseum in het Turkse Avanos een plaatsje in het Guiness Book of World Records.


Afbeelding via Randr2go

 

Seriemoordenaarmuseum

Florence (Italië)

Met de Uffizi galerij, de Duomo en meerdere paleizen is de Toscaanse stad Florence een cultuurstad bij uitstek. Dan denk je niet direct aan een bezoek aan een museum waar figuren als Charles Manson, Ted Bundy of Jack the Ripper centraal staan, zoals in Museo Criminale di Firenze; het seriemoordenaarmuseum.


Afbeelding via Felipe Aragao

 
Na openluchtmusea, musea der moderne kunst, archeologische musea en kunstmusea zijn dit de laatste collecties uit de StedenTripper Museumweken. We hebben inmiddels een aantal leuke aanvullende museumtips ontvangen, dus wellicht krijgt deze serie volgend jaar een vervolg!