De scheve klokkentoren is lang niet het enige mooie gebouw aan het Piazza dei Miracoli in Pisa, maar toch is deze toren verreweg het bekendste. De campanile is 60 meter hoog en staat ongeveer 5 graden uit het lood, waarmee de toren ongeveer 4 meter overhelt.

Uiteraard is de toren van Pisa niet de enige scheve toren in Europa. We zetten er nog een aantal op een rijtje, waarvan er twee zelfs nog schever staan dan de beroemdste scheve toren ter wereld.

De Toren van Suurhusen – Suurhusen Duitsland

Niet ver van de grens met de provincie Groningen ligt het dorpje Suurhusen. De 27 meter hoge kerktoren stond in 1929 nog maar een meter uit het lood, maar dit is inmiddels verzakt tot bijna 2,5 meter. Met 5,19° is het volgens het Guiness Book of World Records zelfs de scheefste toren ter wereld.


Afbeelding via optikorakel

Oldehove – Leeuwarden, Nederland

Oorspronkelijk werd de Friese Oldehove gebouwd naar voorbeeld van de 120 meter hoge Münster in het Duitse Freiburg, maar nadat de toren begon te verzakken, werd de bouw op ongeveer 40 meter hoogte gestaakt. Met een overhang van 1,70 meter is dit één van de scheefste torens van Nederland.


Afbeelding via Hindrik Sijens

Santo Stefano – Venetië, Italië

Vanwege het uitzicht op de Chiesa di Santo Stefano wordt het plein Campo Francesco Morosini ook wel Campo Santo Stefano genoemd. De ruim 30 meter hoge kerktoren helt licht over, zoals er in het waterrijke Venetië meer gebouwen zijn die in de loop der jaren verzakt zijn.


Afbeelding via John Honeywell

Oberkirche – Bad Frankenhausen, Duitsland

Zo’n 200 kilometer ten zuidwesten van Berlijn, niet ver van Leipzig, ligt het 9.000 inwoners tellende dorpje Bad Frankenhausen. Hier komen de toeristen eigenlijk maar voor twee dingen; het Panoramamuseum en de Oberkirche. De 56 meter hoge toren van de barokke dorpskerk staat met 4.8° schever dan de toren van Pisa.


Afbeelding via Pete Shacky

Albert Memorial Clock – Belfast, Noord-Ierland

De 140 jaar oude Albert Memorial Clock is één van de bekendste bezienswaardigheden van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. Destijds bedroegen de bouwkosten 2.500 pond, de kosten om verdere verzakking van de klokkentoren te voorkomen waren met ruim twee miljoen pond echter vele malen hoger.


Afbeelding via Barbara Chambers

Sint Annakerk – Ząbkowice Śląskie, Polen

De 34 meter hoge toren van de St. Annakerk in het Poolse plaatsje Ząbkowice Śląskie (dat in het Duits overigens Frankenstein heet) helt ruim 2 meter over. Met een afwijking van 2,55° is het één van de scheefste torens van Oost-Europa.


Afbeelding via MapOfPoland.net

Mauritiuskerk – St. Moritz, Zwitserland

In 1890 werd de Mauritiuskerk in Sankt Moritz afgebroken, uit vrees dat de scheve klokkentoren op de kerk zou vallen. De toren staat echter nog steeds en is met haar afwijking van ongeveer 5 graden een belangrijke trekpleister in het bergdorpje geworden.


Afbeelding via StMoritz.ch

San Martino – Burano, Italië

Niet ver van Venetië ligt het dorpje Burano, waar de langzaam verzakkende, 300 jaar oude Chiesa di San Martino staat. Inmiddels staat de toren bijna twee meter uit het lood, en dat terwijl de 6,5 meter hoge basis van de toren geen afwijking vertoont.

Afbeelding via Wikipedia

Nóg meer scheve Europese torens vind je in dit artikel van De Telegraaf.