De dagen worden langer en langer, terwijl de temperatuur (volgens de weersverwachtingen) eindelijk weer eens voorzichtig tot boven de twintig graden lijkt te gaan klimmen. Bij velen roept dit een onbegrijpelijke drang op om in de eerste de beste rieten stoel die men tegenkomt neer te ploffen, om te gaan mensenkijken. En dat het liefst onder het genot van een vier euro kostende kop automatenkoffie, een lauwe ijsthee of het nieuwste marketingbiertje. Het wordt weer terrasjesweer!

Natuurlijk is er niks mis met ongegeneerd terrashangen, maar dan bij voorkeur wel op plek waar je niet de hoofdprijs hoeft te betalen voor een kopje thee. Op de onderstaande café- en restaurantterrassen hoef je niet bang te zijn voor boze blikken van studentikoze obers en is het uitzicht een stuk aantrekkelijker dan langzaam voortkuierend winkelpubliek.

Kavárna Mlýnská, Praag (Tsjechië)

Het Plein van de Oude Stad in Praag is één van de meest toeristische plekken in Europa, doordat de meeste stedentrippers dit plein gebruiken als beginpunt bij het verkennen van het oude centrum. De lokale horeca-uitbaters hebben dit uiteraard ook ontdekt en hun prijzen hier op aangepast. Beter ga je naar Kavárna Mlýnská, een bar-café bij een oude watermolen, in het groene en centraal gelegen stadsdeel Kampa, aan de rivier de Moldau.


Afbeelding via Spotted by Locals

Conte Matto, Trequanda (Italië)

Iets ten zuiden van Florence en Siena, verscholen in een glooiend landschap, bereiden de koks van Conte Matto typische Toscaanse gerechten. Op het prachtige terras van het restaurant kun je genieten van heerlijke panzanella, ribollita, chianina of één van de vele lokale wijnen. En als je na uitgebreide diner geen zin meer hebt om verder te rijden (wat uiteraard begrijpelijk is), kun je overnachten in één van de hotelkamers van Conte Matto.


Afbeelding via Conte Matto

Birreria, New York (VS)

Het volledig volgebouwde New York heeft weinig terrassen op straatniveau, maar heeft ongetwijfeld de grootste rooftopbardichtheid ter wereld. Ideaal, want zo combineer je de openlucht met een prachtig uitzicht over de miljoenenstad. Eataly is een culinair begrip in New York, maar ook daarbuiten. Op de hoek van 23rd en 5th Street vind je een supermarkt, restaurant, kookschool én Birreria. Dit dakrestaurant, dat bij slecht weer het dak kan sluiten, brouwt haar eigen bier op nog geen tien meter van de eettafels.


Afbeelding via Clay Williams

Kulturstrand, München (Duitsland)

Dit strandcafé is slechts drie maanden per jaar geopend, maar tijdens deze periode (van half mei tot half augustus) zit het er meestal vol. Kulturstrand ligt op Museuminsel (Museumeiland) in het Beierse München, waarmee het de ideale manier is om een museumbezoek en relaxen op een terrasje met elkaar te combineren.


Afbeelding via Johannes Fein

Oude Vismijn, Gent (België)

Deze voormalige vishal in Gent heeft een grote feestzaal en een overdekt restaurant, maar in de zomermaanden is het half-open terras langs de Lieve een aanrader. In Oude Vismijn (of Bord’eau) kun je terecht voor een aperitief, een Belgisch biertje of -uiteraard- één van de vele visspecialiteiten.


Afbeelding via Pingwing

Park Fora, Istanbul (Turkije)

Of je nu alleen even wat komt drinken, of uitgebreid de tijd neemt voor een zevengangenmenu, het uitzicht van het terras van Park Fora gaat je niet vervelen. Je kijkt uit over de Bosporus, de skyline van Istanbul en het groene Kuruçeşmepark, terwijl je geniet van één van de Turkse visspecialiteiten of andere lokale lekkernijen.


Afbeelding via Witt Istanbul

Westergasterras, Amsterdam

Niet het stadscentrum, maar het groene terrein van de historische Westergasfabriek is dé plek om op een terrasje te relaxen in Amsterdam. En niet alleen relaxen, want je kunt hier naast eten en drinken ook plezier hebben tijdens één van de zomerse feesten. Zo komt er dit jaar iedere vrijdag een DJ draaien op het Westergasterras en is het op donderdag Latin night.


Afbeelding via Westergasterras