Denk je dat je álles al hebt gezien? De eerder op deze website verschenen lijsten met tien nieuwe en nog eens tien nieuwere bezienswaardigheden zijn alweer oud nieuws, want Europa zit niet stil!

Het afgelopen jaar werden deze trekpleisters geopend, waardoor er zelfs voor de meest reislustige stedentrippers altijd iets nieuws te ontdekken is.

The Shard, Londen

The Shard heeft exact 215 dagen van de titel ‘Hoogste gebouw van Europa’ kunnen genieten. Op 1 november 2012 was de Londense wolkenkrabber alweer voorbijgestreefd door de Mercury City Tower. Dat maakt het uitzicht vanaf de 95e verdieping van de 310 meter hoge toren echter niet minder mooi! Bij helder weer -en voor het alles behalve goedkope tarief van 25 Britse pond- kun je vanaf de top van De Naald genieten van een uitzicht dat tot 65 kilometer ver reikt!

shard-uitzicht
Het schitterende uitzicht over Londen vanaf 300 meter, door Barney Moss

Het Louvre, Lens

Sinds 2012 is Parijs niet langer de enige stad waar je Het Louvre kunt bezoeken. Ook in de Noord-Franse stad Lens, niet ver van Lille, kun je tegenwoordig genieten van prachtige kunst onder een Louvre-dak. Zonder de karakteristieke glazen piramide van Parijs, maar mét zeer veel unieke kunststukken, een stijlvol vormgegeven museumgebouw en de sfeer van een echt wereldmuseum.

louvre-lens
Kunstliefhebbers weten Louvre II al goed te vinden, via Guillaume Baviere

Northumberlandia, Cramlington

Om Northumberlandia goed te kunnen bekijken, moet je eigenlijk een stukje de lucht in. Het zorgvuldig aangelegde park in Cramlington, vlakbij Newcastle, is naar eigen zeggen namelijk de grootste landsculptuur ter wereld in de vorm van een vrouw. Van een afstandje vormt de horizon haar silhouet, in het park zelf kun je haar van dichtbij bekijken, maar vanuit de lucht zie je ‘het hele plaatje’. The Lady of the North, zoals de vrouw genoemd wordt, hoopt jaarlijks ongeveer 200.000 toeristen aan te trekken.

northumberlandia
De contouren van het gezicht en lichaam zijn duidelijk zichtbaar, via Glen Bowman

Titanic Belfast, Belfast

In 1912 voer het onzinkbaar geachte schip The Titanic tegen een ijsberg, waarna het zonk en daarbij 1.500 slachtoffers maakte. Honderd jaar later werd in Belfast, precies op de plek van het dok waar het passagiersschip gebouwd was, het Titanic Museum geopend. Met een oppervlakte van 12.000 vierkante meter doet het museum de grootte van het schip, maar ook de omvang van de scheepsramp, eer aan.

titanic
Het moderne museumgebouw is ontworpen door Eric Kuhne en Todd Architects, via William Murphy

Stedelijk Museum, Amsterdam

Het Amsterdamse Stedelijk Museum bestaat al wat langer (sinds 1874 om precies te zien), maar hoort toch in dit rijtje thuis. Het bijna 100.000 objecten tentoonstellende museum was namelijk zó lang gesloten voor restauratie, dat je het bijna een nieuw museum kunt noemen. Acht jaar lang liepen er vooral bouwvakkers in en rond het Stedelijk Museum, maar sinds afgelopen september kunnen ook kunstliefhebbers eindelijk weer naar binnen.

stedelijk-museum
Het markante uiterlijk van het vernieuwde museum, via Stedelijk Museum

En in 2013?

Ook later dit jaar zullen er uiteraard weer nieuwe bezienswaardigheden bijkomen. Wat te denken bijvoorbeeld van het Noordbrabants Museum in Den Bosch, dat naar eigen zeggen één van de grootste culturele attracties van Nederland wordt? Of de roze, 339 meter hoge Mercury City Tower, die later dit jaar de titel ‘hoogste voltooide gebouw van Europa’ weer terug naar Moskou haalt?

Verder zijn ook de heropening van het Amsterdamse Rijksmuseum, de openstelling van het Queen Elizabeth Olympic Park in Londen en het prachtige nieuwe voetgangersgebied langs de Seine in Parijs goede redenen om er ook dit jaar weer op uit te trekken!