De Eiffeltoren, de Big Ben en de Toren van Pisa heb je al bezocht en ook de Sagrada Familia en Manneke Pis staan al prominent in je fotoalbum. Gelukkig komen er regelmatig nieuwe toeristische trekpleisters bij in Europa, zodat je je lijstje continu kunt blijven aanvullen met nieuwe must-sees.

Toegegeven, oude bezienswaardigheden hebben vaak wat meer charme of een indrukwekkende geschiedenis. Dat monumenten uit de 21ste eeuw minstens zo mooi kunnen zijn, tonen deze tien prachtige jonge toeristentrekkers aan. Inspiratie via Travel+Leisure / Het Nieuwsblad.

Ordrupgaard Museum, Kopenhagen

Na zijn dood in 1953 liet Wilhelm Hansen zijn huis Ordrupgaard, waarin een enorme collectie Deense en Franse kunst was opgeslagen, na aan de Deense staat. Om deze collectie op een waardige manier tentoon te kunnen stellen, werd de Iraakse architecte Zaha Hadid aangewezen om, vijftig jaar na de dood van Hansen, een markante aanbouw te ontwerpen. In 2005 werd het verbouwde museum in Kopenhagen geopend voor het publiek.


Een gedeelte van de aanbouw, via dod:

Metropol Parasol, Sevilla

Het door de Duitse Jürgen Mayer-Hermann ontworpen Metropol Parasol is, met met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter, het grootste houten bouwwerk ter wereld. In Sevilla is het geraamte beter bekend als Las Setas de la Encarnación, de paddestoelen van Encarnación, naar het plein waarop het functionele kunstwerk te bewonderen is.


Afbeelding via Javier

Orbit Tower, Londen

Voor het einde van dit jaar moet de bouw klaar zijn. De 115 meter hoge Orbit Tower moet in 2012 namelijk dé blikvanger van de Olympische Spelen in Londen worden. Vanuit vrijwel iedere hoek van het Olympisch Dorp kun je het grootste publieke kunstwerk van Groot Brittannië bewonderen, terwijl het panoramadek in de toren weer een prachtig uitzicht over de sportieve omgeving biedt.


Orbit Tower is bijna gereed, via ArcelorMittalOrbit

Harpa, Reykjavik

Even leek de bouw van dit concertgebouw annex conferentiecentrum in Reykjavik uit te lopen op een fiasco. De financiële crisis leek de voltooiing in de weg te staan, maar na een donatie van de IJslandse staat, kon het gebouw toch worden opgeleverd. Uiteindelijk kon Harpa op 4 mei 2011 alsnog feestelijk worden geopend.


Afbeelding via Agnar Danielsson

Riverside Museum, Glasgow

In juni 2011 verhuisden de collecties van het Glasgow Museum of Transport naar een nieuw, schitterend pand. Ontworpen door dezelfde architect als de aanbouw van het Ordrupgaard Museum, kijkt het golvende gebouw uit over de rivier de Clyde. De vier jaar durende bouw heeft de regering en de gemeente Glasgow ongeveer honderd miljoen Euro gekost.


Afbeelding via Tom

Chiesa di Dio Padre Misericordioso, Rome

Waar de meeste kerken zich laten kenmerken door hoge klokkentorens en statige glas-in-loodramen, valt de Chiesa di Dio Padre Misericordioso op door haar frisse en moderne architectuur. Richard Meier ontwierp het spierwitte gebouw, dat in 2000 in de wijk Tor Tre Teste in Rome in gebruik werd genomen.


Misschien wel de meest herkenbare kerk van Italië, via Xavier de Jaureguiberry

Centre Pompidou, Metz

Met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter is het in 2010 geopende Centre Pompidou in Metz het grootste Franse museum buiten de hoofdstad Parijs. Niet alleen in het museum zelf kun je genieten van kunst, ook de buitenzijde is prachtig. De Japanse architect Shigeru Ban baseerde zijn houten ontwerp opmerkelijk genoeg op een Chinees hoedje, dat hij in Parijs op straat vond.


Centre Pompidou in Metz, via Sebastiano Petruzzello

De Vergeten Monumenten van Joegoslavië

In de jaren ’60 en ’70 verrezen op diverse plaatsen in het toenmalige Joegoslavië monumenten, voornamelijk ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. De ruim 15 monumenten zijn dus niet nieuw, maar zijn sinds het einde van de Balkanoorlogen in 2001 wél een stuk toegankelijker. Jammer om te zien dat de lokale overheden het bestaan van de kunstwerken soms vergeten lijken te zijn.


Het futuristische Makedonium bij Kruševo in Macedonië, via Gordana Kvajo

Steilneset, Vardø

In de zeventiende eeuw vond de grootste heksenjacht van Scandinavië plaats in het Noorse Vardø, in de provincie Finnmark, tegen de Finse grens. Als eerbetoon voor de 91 omgebrachten ‘heksen’, verrees Steilneset aan de kust van de Barentszzee, een herdenkingsmonument met een 125 meter lange informatiezuil en een eeuwig brandende vlam.


Het meest afgelegen herdenkingsmonument van Europa, via Viggo Johansen

Joods Museum, Berlijn

Architect Daniel Libeskind, die onder meer ook 1 World Trade Center ontwierp ter vervanging van het World Trade Center in New York, tekende de scherpe lijnen van het Jüdisches Museum Berlin. Zijn ontwerp zit vol symboliek en verwijzingen naar de Joodse gemeenschap in Duitsland. In 2001 opende het museum in Berlijn voor het eerst haar deuren voor het publiek.


Het Joods Museum (links) vanuit de lucht, via Wikipedia