Eind vorig jaar publiceerden we al een lijst met 10 nieuwe trekpleisters in Europa, maar in de laatste decennia zijn er natuurlijk veel meer prachtige bezienswaardigheden bijgekomen. Wat bijvoorbeeld te denken van deze tien?

1. MAXXI, Rome

De strakke lijnen van het Museum voor Kunst uit de 21e Eeuw in Rome, MAXXI, werden getekend door de wereldberoemde architect Zaha Hadid. Zowel van binnen als van buiten is het gebouw een waar kunstwerk, terwijl de échte kunst alleen aan de binnenzijde te bewonderen is.


Afbeelding via tlx SmallImages

2. Turning Torso, Malmö

Het hoogste gebouw van Scandinavië staat in het Zweedse Malmö, dat zo’n 20 kilometer ten oosten van de Deense hoofdstad Kopenhagen ligt. Turning Torso is met 190 meter zelfs de op-één-na-hoogste woontoren van Europa, na het Triomfpaleis in Moskou. In de zomermaanden kun je de 54e verdieping van de markante Turning Torso bezoeken, maar je moet je ticket wel van tevoren reserveren.


De gedraaide Turning Torso bij nacht, via Theerapong Bhothirungsi

3. Mercedes-Benz Museum, Stuttgart

In Stuttgart is niet alleen het hoofdkantoor van Mercedez-Benz gevestigd, maar ook een museum dat geheel aan het 125-jaar oude automerk is gewijd. In het Mercedes-Benz Museum, dat in 2007 feestelijk werd geopend, staan meer dan 160 auto’s tentoongesteld, waaronder een aantal zeer oude én een paar splinternieuwe modellen.


Afbeelding via Arnaud

4. Operahuis, Oslo

Het kostte ruim 500 miljoen euro, maar het resultaat mag er zijn. Het Operahuis in Oslo is een knap staaltje moderne architectuur, met onder andere skateboardvoorzieningen op het dak en een kroonluchter met 5.800 handgemaakte kristallen. Om het Operahuis te bezoeken hoef je niet perse een kaartje voor een operavoorstelling te kopen, je kunt namelijk ook een rondleiding door het prachtige gebouw boeken.


Afbeelding via Carlos Bryant

5. New Wembley, Londen

Velen beschouwden het als heiligschennis toen het ‘oude’ Wembleystadion in Londen 2003 werd afgebroken, maar zij kregen er iets prachtigs voor terug. De 90.000 toeschouwers zitten nog net zo dicht op het veld als voorheen, maar het nieuwe onderkomen is veel veiliger dan het stadion uit 1923 en oogt bovendien een stuk moderner.


Afbeelding via Robert Zimerski

6. Ponte della Costituzione, Venetië

Hoewel het merendeel van de Venetiaanse bruggetjes uit de 15e en 16e eeuw stamt, kun je de grachten ook via moderne bruggen oversteken. De Ponte della Costituzione uit 2007 is één van deze moderne bruggen. De inwoners van Venetië waren in eerste instantie niet blij met de -in hun ogen- veel te moderne brug, maar zijn inmiddels wel gewend aan wat zij de Calatravabrug, naar ontwerper Santiago Calatrava, noemen.


Afbeelding via Joseph ma Nolla

7. Kunsthaus Graz, Graz

De zogenaamde ‘blobarchitectuur’ is kenmerkend voor de 21e eeuw. Je ziet het onder meer in Birmingham, München en Eindhoven, maar ook in het Oostenrijkse Graz. In 2003 was Graz Culturele Hoofdstad van Europa, wat voor de Oostenrijkers reden was om het Kunsthaus, ook wel bekend als de vriendelijke alien, werd gebouwd.


Afbeelding via Leftbrokeneye3

8. Benalmádena Stupa, Málaga

Het boeddhisme is eigenlijk vooral in Azië populair, maar heeft inmiddels ook in Europa voet aan de grond gekregen. Dit is onder meer af te lezen aan de bouw van de 33 meter hoge stupa, een boeddhistisch bouwwerk, in het Zuid-Spaanse Málaga. De Benalmádena Stupa kijkt uit over de Middellandse Zee en is de grootste stupa van Europa.


Afbeelding via dfilez

9. Viaduct van Millau

De brug bij het Zuid-Franse plaatsje Millau is een waar architectonisch hoogstandje. De brug uit 2004 is 2,5 kilometer lang en hangt 270 meter boven de rivier de Tarn. Om een idee te geven hoe hoog dit is: als de Eiffeltoren in het dal onder de brug zou staan, zouden de pijlers van de brug hier nog 20 meter bovenuit steken.


Afbeelding via Carlos Seo

10. 30 St Mary Axe, Londen

Het uiterlijk van het gebouw op St Mary Axe 30 in London is op zijn minst opmerkelijk te noemen. De 180-meter hoge toren, waarin verzekeraar Swiss Re is gevestigd, heeft dan ook niet voor niets de bijnaam gherkin, de augurk, gekregen.


Welke van de 6 torens zou toch ‘de augurk’ zijn? Via Joel Formales