Half Nederland en België lijkt nog in de ontkenningsfase te zitten, maar de zomer is nu toch echt voorbij. Dan kun je rustig blijven afwachten tot Sinterklaas en de kerstballen tussen de regenbuien door het land weer binnentrekken, óf je gaat er nog even op uit deze herfst!

Weet je nog niet precies waar je naar toe wilt deze herfst? In deze drie steden kom je de grijze herfstmaanden wel door!

1. New York

New York een herfstbestemming? Reken maar van yes! Niet alleen zijn de vliegtickets naar the Big Apple in de herfst weer een stuk goedkoper, maar van september tot december is er ook ontzettend veel te doen in de Amerikaanse miljoenenstad.

Rondom speciale dagen, waaronder Von Steuben Day (eind september), Columbus Day (half oktober), Halloween (31 oktober) en Thanksgiving (eind november), zijn er festiviteiten en parades in de stad.

Verder pakken diverse musea pakken uit met speciale herfsttentoonstellingen. Zo staat het Museum of the City of New York in het teken van de geschiedenis én de toekomst van de stad. The Met doet daar een flinke schep bovenop met meer dan 10 exposities tijdens de herfstmaanden.

Van het blauwe Vrijheidsbeeld tot de felle neonlichten op Times Square – kleur heeft de stad altijd. Voor een prachtig uitzicht over de roodbruin kleurende boomtoppen van Central Park ga je naar de Empire State Building Observatory, op de 102e verdieping van de beroemde toren.

DSC_0290
Cityreporter Frank Dahmen reisde eerder in de herfst naar New York en maakte toen deze mooie foto’s.

2. München

Het heet dan wel Oktoberfest, maar het grootste bierfestival ter wereld begint al in september. Noem het Duitse pünktlichkeit, maar dat de Duitsers kunnen feestvieren bewijzen ze ieder jaar weer. Zestien dagen lang zijn er bierfeesten door het hele land, maar voor de beste Oktoberfestervaring ga je – samen met zes miljoen(!) anderen – naar de bakermat van het festival: het Beierse München.

Het eerste Oktoberfest werd 160 jaar geleden gehouden ter ere van de bruiloft van de prinses van Saksen en prins Lodewijk van Beieren. Maar dat zal de meeste feestgangers een wurst zijn, die komen enkel voor het uitstekend smakende Duitse bier.

munchen
Volle feesttenten in München, door Ravas51

3. Florence

In Toscane kan het in de zomer erg warm worden. Soms zelfs té warm, waardoor de koelere herfstperiode misschien nog wel een betere reistijd is. Al is het maar om aanwezig te kunnen zijn bij heerlijke culinaire feesten, waaronder de jaarlijks terugkerende wijnfeesten (september/ oktober), olijffeesten (oktober/ november) en truffelfeesten (eind november). Het lijkt er soms wel op dat alles dat gegeten of gedronken kan worden in Italië een eigen meerdaags feest heeft.

Al dat lekkers kun je in Florence combineren met kunst en cultuur. En wil je daarbij de drukte liever een beetje ontwijken? Boek dan een stadswandeling via Walks of Italy en bekijk Michelangelo’s David vóór- of nadat het grote publiek naar binnen mag.

florence
De prachtige herfstachtige heuvellandschappen in de buurt van Florence, via Michela Simoncini