Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De Vreemste Europese Musea

De Vreemste Europese Musea

In de vijfde -en tevens laatste- editie van de StedenTripper Museumweken belichten we een aantal musea die nu eens niét in de meeste stadsgidsen voorkomen. Want waarom uren in de rij staan om schilderijen of opgravingen te bekijken, terwijl je ook kunt genieten van eeuwenoude grasmaaiers of een Frans riool?

Fallusmuseum

Húsavík (IJsland)

Het IJslandse plaatsje Húsavík, dat zo’n 500 kilometer ten noorden van Reykjavik ligt, telt twee belangrijke toeristische trekpleisters. Vanuit dit havendorpje kun je namelijk op walvissafari vertrekken, en je kunt er fallusmuseum Phallus bezoeken. De collectie beslaat de penissen van 95 verschillende dieren die voorkomen op (of rond) IJsland, aangevuld met de penis van een IJslander die zijn geslachtsdeel aan het museum heeft nagelaten.


Afbeelding via Sigurþór Hólm Tryggvason

Grasmaaiermuseum

Southport (Engeland)

Het was ooit begonnen als hobby, maar dit is inmiddels behoorlijk uit de hand gelopen met een verzameling van ruim 300 grasmaaiers. In het British Lawnmower Museum, in het 50 kilometer ten noorden van Liverpool gelegen plaatsje Southport, vind je onder meer de snelste, oudste en kleinste grasmaaier van Engeland.


Afbeelding via Mike Forsyth

Martelmuseum

Amsterdam (Nederland)

Aan de Amsterdamse grachten kun je gruwelen bij middeleeuwse martelwerktuigen in het Martelmuseum. De schedelkraker en de spijkerstoel zijn slechts enkele voorbeelden uit de pijnlijke collectie, die dagelijks te bezichtigen is. Overigens kun je in de Tsjechische hoofdstad Praag en het Oostenrijkse Wenen eveneens een martelmuseum bezoeken.


Afbeelding via Sandeep Singh Thukral

Halsbandenmuseum

Maidstone (Engeland)

Leeds Castle is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in het stadje Maidstone, in het zuid-oosten van Engeland. In één van de bijgebouwen van dit museum kun je een unieke collectie van ruim 100 hondenhalsbanden bekijken. Hiertussen zitten een aantal aparte eigentijdse halsbanden, maar andere exemplaren in het Dog Collar Museum zijn wel 500 jaar oud.


Afbeelding via Sarre_nine

Rioolmuseum

Parijs (Frankrijk)

Het rioolstelsel van de Franse hoofdstad Parijs is bijna 650 jaar oud, en trekt mede door deze historie al meer dan twee eeuwen geinteresseerden naar de kelders van de stad. Le Musée des Égouts de Paris organiseert rondleidingen door een deel van het riool, en ook aan de tentoonstelling in het museum zit een luchtje.


Afbeelding via Francesco Dazzi

Haarmuseum

Avanos (Turkije)

Galip Körükçü begon zijn weinig smakelijke verzameling in 1979 als publiciteitsstunt, maar inmiddels is deze stunt een enigszins lugubere trekpleister geworden. Met ruim 16.000 haarlokken verdiende het haarmuseum in het Turkse Avanos een plaatsje in het Guiness Book of World Records.


Afbeelding via Randr2go

Seriemoordenaarmuseum

Florence (Italië)

Met de Uffizi galerij, de Duomo en meerdere paleizen is de Toscaanse stad Florence een cultuurstad bij uitstek. Dan denk je niet direct aan een bezoek aan een museum waar figuren als Charles Manson, Ted Bundy of Jack the Ripper centraal staan, zoals in Museo Criminale di Firenze; het seriemoordenaarmuseum.


Afbeelding via Felipe Aragao


Na openluchtmusea, musea der moderne kunst, archeologische musea en kunstmusea zijn dit de laatste collecties uit de StedenTripper Museumweken. We hebben inmiddels een aantal leuke aanvullende museumtips ontvangen, dus wellicht krijgt deze serie volgend jaar een vervolg!

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken