Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Rome

De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Rome

Deze editie uit onze serie ’10 Gratis bezienswaardigheden in…’ (eerder bezochten we al Parijs, Barcelona, Londen en Berlijn) brengt ons naar het voormalige middelpunt van Europa: Rome.

De bijna 3.000 jaar oude Italiaanse hoofdstad is de ultieme stedentripbestemming voor iedere liefhebber van historische bezienswaardigheden, maar Rome heeft uiteraard veel meer te bieden dan een lange geschiedenis.

1. Pantheon

Het Pantheon is een adembenemend architectonisch meesterwerk. Het is de oudste kerk van Rome (en één van de oudste ter wereld), maar desondanks is het bouwen van een 43-meter grote koepel van ongewapend beton zelfs 1.900 jaar later nog nooit geëvenaard. Op een regenachtige dag loop je het risico om een beetje nat te worden tijdens de mis, want de koepel is voorzien van een oculus. Deze 8 meter brede opening zorgt niet alleen voor frisse lucht, maar zorgt er ook voor dat de koepel flexibel genoeg is om een aardbeving te doorstaan. Wil je alles te weten komen over het Pantheon? Angel Tours Rome biedt dagelijks gratis rondleidingen aan.


Het Pantheon is zeer toeristisch, maar dat is niet zonder reden, via Glen Scarborough

 

checkNog meer besparen op je trip naar Rome? Dat doe je met de Roma Pass. Kijk hier voor meer informatie.

2. Sint-Pietersbasiliek

Als je de enorme zuilengalerij aan de buitenkant en de 30-meter hoge Baldakijn van Bernini (die overigens is gemaakt van brons afkomstig uit het Pantheon) bekijkt, geloof je direct dat de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek tot 1989 de grootste kerk ter wereld was. Ironisch genoeg werd zij voorbijgestreefd door een kopie van de Sint Pieter, de Basilique Notre-Dame de la Paix in Ivoorkust. De toegang tot de begane grond van de basiliek is gratis. Hier staat onder andere de Pietà, een van de beroemdste standbeelden van Michelangelo, dat in de jaren ’70 met een hamer werd toegetakeld door een doorgeslagen geoloog. Sindsdien staat het veilig achter glas. Wil je alles zien in Vaticaanstad? Boek dan een rondleiding met Nederlandse gids. Niet gratis, wel inclusief alle benodigde toegangsbewijzen.


De enorme basiliek is zelfs tot in de kleinste details prachtig afgewerkt, via Randy OHC

3. Altare della Patria

Het altaar des vaderlands heet in de volksmond Il Vittoriano en is ongetwijfeld één van de grootste monumenten ter ere van één persoon. Victor Emmanuel was in 1861 de eerste koning van het verenigde Italië. Hiermee verdiende hij niet alleen eeuwige roem, maar ook een 135 meter breed en 70 meter hoog monument van puur marmer. De inwoners van Rome zijn overigens niet allemaal even blij met het kolossale bouwwerk, getuige de weinig vleiende bijnamen ‘Zuppa Inglese’ (naar een groot Italiaans dessert), of ‘de typmachine’. Of je het monument nu mooi vindt of niet, het uitzicht over Rome vanaf Il Vittoriano valt bij iedereen in de smaak.


Het enorme monument wordt ook wel gekscherend ‘de bruidstaart’ genoemd, via Justin Ennis

4. Trevifontein

Tijdens een eerste telling, in het jaar 98 na Christus, telde Rome al 39 fonteinen. Inmiddels zijn dit er meer dan 2.000, waaronder veel barokke fonteinen uit de zeventiende eeuw. De monumentale Trevifontein is de bekendste, en met een hoogte van 26 meter ook de grootste fontein in de Italiaanse hoofdstad. Volgens de legende keer je ooit terug naar Rome, als je bij een eerste bezoek een muntje in de fontein werpt. Blijkbaar geloven veel mensen hierin, want er wordt dagelijks zo’n 3.000 euro in de Trevifontein gegooid.


Eén van de mooiste barokke fonteinen ter wereld, via David Merrett

5. Villa Borghese

De Villa Borghese was ooit het imposante landgoed van de machtige familie Borghese. Tegenwoordig is het 80 hectare grote park een waar openluchtmuseum en het op-één-na-grootste stadspark in Rome. Vele standbeelden, diverse fonteinen en gebouwen, een vijftal musea en een vijver maken van Villa Borghese een gevarieerd park, waar, naast de vele toeristen- ook de Romeinen graag verblijven.


Het prachtig aangelegde Villa Borghese, via Emanuele

6. Piazza di Spagna en de Spaanse Trappen

Vanuit Villa Borghese loop je in een paar minuten naar Piazza di Spagna. Op dit plein staat de bootvormige fontein Fontana della Barcaccia, maar de meeste toeristen lopen al snel door naar de beroemde Spaanse Trappen. De 138 treden van de vaak kleurrijk versierde trap leiden naar de zestiende-eeuwse kerk Trinità dei Monti. Ieder jaar bezoekt de paus de Spaanse Trappen, ter ere van het Feest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, op 8 december.


De trappen zijn populair onder toeristen én locals, waardoor het altijd druk is, via Fernando Nunes

7. Estate Romana

Dat de Romeinen ook kunnen feestvieren, laten ze onder andere zien tijdens Estate Romana. Tijdens dit zomerfestival, dat bijna 100 dagen duurt, vermaken zowel locals als toeristen zich met dans, kunst, theater, muziek en ander entertainment. Veel voorstellingen zijn gratis te bezoeken en ook musea zetten regelmatig hun deuren (gratis) open voor het publiek.


Grootschalig én kleinschalig vermaak tijdens Estate Romana, via Whatamisearching

8. San Clemente

De basiliek van San Clemente is eigenlijk niet één kerk, maar een religieus gebouwencomplex met vier kerken. Het eerste gedeelte werd in de tweede eeuw na Christus gebouwd, toen men nog zonnegoden aanbad en het Christendom een verboden godsdienst was. De derde kerk, een basiliek uit de vierde eeuw na Christus, is één van de mooist versierde kerken in Rome. In de eerste paar eeuwen na de bouw werd de basiliek door kunstenaars en beeldhouwers gezien als doorlopend kunstproject, wat tot een prachtig resultaat heeft geleid.


Eén van de kerken van San Clemente, via Amador Loureiro

9. Via Appia

De Via Appia is één van de eerste ‘moderne’ wegen in het Romeinse Rijk. Ruim 2.300 jaar geleden liepen de Romeinen over deze weg van Rome naar de bijna 600 kilometer zuidelijker gelegen havenstad Brindisi. Een groot gedeelte van de Via Appia (of Via Appia Antica) is nog steeds intact. Tijdens de eerste vijf kilometer van de oude weg, die bij de Porta San Sebastiano begint, passeer je eeuwenoude kerken, catacomben en ruïnes. Wandel een stuk over de Via Appia en waan je in het oude Rome.


Niet gratis, wel handig: de Via Appia per huurfiets, via Shaun Merritt

10. Forum Romanum

Blijf in oud-Romeinse sferen in het oude centrum van Rome, Forum Romanum, waar de oude stad met een beetje fantasie tot leven komt. Diverse tempels, basilica’s en zuilenpartijen hebben de tand des tijds redelijk doorstaan, al wordt erosie een steeds groter wordend probleem voor de Italiaanse conservatoren. Forum Romanum biedt toegang tot het archeologische heuvelpark op de Palatijn. Hier vind je nog meer overblijfselen uit de Romeinse tijd, maar heb je een goed uitzicht over Forum Romanum.


Forum Romanum vanaf de Palantijn, via Jeffery Beggerly

 

checkNog meer besparen op je trip naar Rome? Dat doe je met de Roma Pass. Kijk hier voor meer informatie.

Plaats een reactie op dit blog

7 reacties


Naam

Email

Je bericht


Budapest!

31-07-2012 - Ungarn

Ik ga in oktober naar Praag, dus graag die stad :)

31-07-2012 - Elisa

Leuke tips, we hebben ze bijna allemaal gedaan. Voor nr 10, Forum Romanum, is trouwens niet gratis. Rome is op z'n leukst als het gewoon laat gebeuren, volg je ingevingen. Dan zijn er wel 1000 dingen gratis!

23-02-2014 - Dirk

ow goshie wat leuk

03-10-2014 - jelle

[…] – De 10 leukste (gratis!) dingen om te doen in Rome […]

21-12-2015 - 7 x niet doen in Rome | Reismicrobe.com

Wij hebben al een gedeelte gedaan. Vaticaanstad en alles wast erbij hoort. De Pope ook horen praten maar daar is weinig van te verstaan hij spreekt het meest Italiaans. Alsof Christus een Italiaan was? Hier is alle inkom gratis onbegrijpelijk want deze pracht en praal, wat zeker niet de bedoeling is geweest van Jezus die op een ezel met palmtakje Bethlehem binnen kwam om de eenvoud te tonen. Gigantisch veel kost aan onderhoud. Colosseum zijn wij maar rond gelopen, een rij van 2 uur lang om binnen te komen. het zou sneller kunnen voor volgens een Afrikaanse gids die vreemd genoeg tickets verkoopt voor 39 Euro per persoon. Hebben wij maar niet gedaan. Verder de verbindingen van trein naar metro weer naar trein zijn een labyrint in Rome. Misschien dat ze daar denken dat Italiaans een wereldtaal is, maar toch niet. Wij hebben veel toeristen gezien die er echt niet uit komen. Daar hebben ze in Rome nog wat te doen. Misschien ook wel in de rest van Italië zéér mooi land met een grote geschiedenis, die helaas ten gronde is gegaan aan arrogantie.

19-06-2018 - Joep Adriaansen

Wij komen al 40 jaar in Rome, gemiddeld twee keer per jaar. italianen zijn zeker niet arrogant en altijd bereid te helpen. De pracht en praal van de grote basilieken moet je in de tijd plaatsen waarin ze gebouwd zijn. Prestige objecten en zeker niet onze voorkeur, maar Rome heeft veel meer kleine, eenvoudige kerken waar je helemaal tot rust kunt komen en die door de toerist gemeden wordt, want er is niets te zien! In tegendeel, juist deze kleine kerken bergen een schat aan rust en hebben prachtige ramen. Ook herbergen ze prachtige kunstobjecten! Het mooiste schilderij van Caravaggio hangt in een kerk vlakbij Piazza Navona. Het metro stelsel kan niet eenvoudiger met slechts twee lijnen en een derde in aanbouw. Je weet waar je uit wilt stappen, kijkt welke lijn het is A of B kijkt wat de eindbestemming is op die lijn en in de richting lopen van die eindbestemming in het station! Dan kom je uit op het goede platform. Openbaar vervoer is super goedkoop. Koop een weekkaart en je kunt onbeperkt van de trein, bus en tram gebruik maken. Trein tot aan Ostia! De eindeloze rijen toeristen zijn niet meer te vermijden en tref je overal aan. De tijd is allang voorbij dat je zomaar de Sint Pieter in kunt lopen of in Pa4rijs de Notre Dame of........noem maar op! Logisch dat de Paus italiaans spreekt! Hij woont in Italie ! En de meeste bezoekers op het Sint Pietersplein zijn toch echt italianen. Met zoveel kritiek zou ik zeggen: gewoon lekker in Nederland blijvenen op zondagmorgen naar een protestantse kerk gaan, die straalt van kaalheid en saaiheid.

21-06-2018 - Janneke Postma

Recente artikelen

crypto en vakantie

De beste manieren om je crypto- beleggingen te diversifiëren

Cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Ripple, Ethereum en vele anderen, hebben de afgelopen jaren enorme populariteit en aandacht gekregen als een alternatieve vorm van belegging. Veel beleggers zijn geïnteresseerd geraakt in de potentie van cryptobeleggingen om hoge rendementen te genereren, maar het is belangrijk om te onthouden dat de cryptomarkt volatiel en risicovol kan zijn. Een manier om de risico's te beheersen en je cryptobeleggingen te optimaliseren, is door te diversifiëren. In dit artikel zullen we de beste manieren bespreken om je crypto-beleggingen te diversifiëren. 1. Investeer in verschillende cryptocurrency's Het is belangrijk om niet alleen te focussen op één enkele cryptocurrency, maar te diversifiëren en in meerdere cryptocurrency's te investeren. Er zijn duizenden cryptocurrency's op de markt, elk met zijn eigen kenmerken, use cases en potentieel voor groei. Door je beleggingen te spreiden over verschillende cryptocurrency's, spreid je het risico en verklein je de kans dat een enkele cryptocurrency een groot deel van je portefeuille domineert. 2. Investeer in verschillende sectoren van de cryptomarkt De cryptomarkt bestaat uit verschillende sectoren, zoals gedecentraliseerde financiën (DeFi), non-fungible tokens (NFT's), slimme contractplatforms en meer. Door te investeren in verschillende sectoren van de cryptomarkt, kun je profiteren van de groei en ontwikkeling van verschillende gebruiksscenario's en toepassingen van blockchain-technologie. Het is belangrijk om jezelf te informeren over de verschillende sectoren en projecten binnen de cryptomarkt en een weloverwogen keuze te maken bij het diversifiëren van je beleggingen. 3. Diversifieer je beleggingen over verschillende beleggingscategorieën Naast het diversifiëren van cryptocurrency's en sectoren, kun je ook je beleggingen spreiden over verschillende beleggingscategorieën. Er zijn verschillende manieren om in cryptocurrency's te beleggen, zoals het kopen van de daadwerkelijke munten, beleggen in cryptocurrency-fondsen, futures, opties en meer. 4. Stel een duidelijk beleggingsdoel en pas je portefeuille aan Bij het diversifiëren van je crypto-beleggingen is het belangrijk om een duidelijk beleggingsdoel te hebben en je beleggingen aan te passen op basis van je risicotolerantie en beleggingshorizon. Als je bijvoorbeeld een langetermijnbelegger bent met een laag risicotolerantieniveau, kun je ervoor kiezen om je beleggingen meer te diversifiëren over gevestigde cryptocurrency's met een stabielere marktgeschiedenis. Aan de andere kant, als je een meer risicovolle belegger bent met een kortere beleggingshorizon, kun je ervoor kiezen om meer te investeren in opkomende cryptocurrency's met een hoger groeipotentieel, maar ook een hoger risico. 5. Overweeg diversificatie buiten de cryptomarkt Hoewel diversificatie binnen de cryptomarkt belangrijk is, is het ook verstandig om diversificatie buiten de cryptomarkt te overwegen. Het is niet verstandig om al je beleggingen alleen in cryptocurrency's te hebben, aangezien dit een hoger risico met zich meebrengt. Door te diversifiëren naar andere beleggingscategorieën, zoals aandelen, obligaties, onroerend goed, en andere traditionele activa, kun je je risico verder spreiden en je portefeuille beter beschermen tegen volatiliteit in de cryptomarkt. Het diversifiëren van je crypto-beleggingen is een belangrijke strategie om risico's te beheersen en je portefeuille te optimaliseren. Door te investeren in verschillende cryptocurrencies, sectoren van de cryptomarkt, beleggingscategorieën en door regelmatig je portefeuille te herzien en aan te passen, kun je je kansen op succesvolle beleggingsresultaten vergroten en je risico minimaliseren. Het is echter belangrijk om altijd goed onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen voordat je beleggingsbeslissingen neemt. De cryptomarkt blijft volatiel en het is essentieel om bewust te zijn van de risico's die gepaard gaan met investeren in cryptocurrencies.

Bekijken
Depositphotos_146950037_S

Vanaf Duitsland vliegen doe je met deze tips!

Gaan jullie bijna op vakantie en vliegen jullie vanaf luchthaven Düsseldorf of Weeze in Duitsland? De kans is groot dat jullie vliegtickets een stuk goedkoper zijn vanaf Duitsland, maar je moet er wel rekening mee houden dat je daar ook nog naartoe moet gaan. Met de tips in dit artikel kunnen jullie met een gerust hart op vakantie gaan! Met het openbaar vervoer naar Duitsland Met het openbaar vervoer naar Duitsland gaan is misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar het is zeker wel mogelijk. Het nadeel van reizen met de trein is alleen wel dat je rekening moet houden met de reistijden en eventuele vertragingen. Daarnaast heb je natuurlijk niet heel veel plek in de trein, dus is het niet verstandig met erg veel bagage te gaan reizen. Sluiten de tijden niet goed aan op de tijd dat je moet gaan vliegen? Dan kun je er ook voor kiezen een dag van tevoren naar Duitsland te reizen en daar een overnachting te boeken in de buurt van het vliegveld. Met de eigen auto naar het vliegveld Het is ook heel goed mogelijk met je eigen auto naar Duitsland te rijden. Zo weet je in ieder geval zeker dat je genoeg ruimte hebt om alles mee te nemen, en kun je dit gewoon op je eigen tempo doen. Parkeren Düsseldorf airport is namelijk heel goed mogelijk. Op het terrein zelf zijn er 8 parkeerruimtes, maar er zijn ook verschillende parkeerbedrijven waarbij je een parkeerplek kunt boeken. Deze liggen vlakbij de luchthaven waardoor je veel minder betaald voor het parkeren. Vanaf de parkeerplek kun je met een shuttlebus naar het vliegveld toe, zodat je niet hoeft te lopen. Ook parkeren Weeze airport is mogelijk. Deze luchthaven is erg populair bij mensen uit Duitsland, Nederland en België omdat hij een erg centrale ligging heeft en goed te bereiken is. Op P1 en P2 kun je voor een langere periode parkeren, wat ideaal is als je op vakantie gaat. P1 ligt voor de terminal, waardoor je niet lang met je bagage hoeft te lopen, maar daar betaal je wel de hoofdprijs voor. P2 ligt iets verder weg, en is dan ook iets goedkoper. Weeze beschikt daarnaast ook over een parkeergarage die altijd voorzien is van camerabewaking en kentekenherkenning. Vervoer regelen De laatste optie is dat je vervoer regelt om naar het vliegveld toe te gaan. Je zou bijvoorbeeld een taxi kunnen regelen, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je hier flink voor betaald. Een andere optie is dat je een vriend of familielid vraagt om jullie naar het vliegveld te brengen. wel moet je dan goed kijken of iedereen wel in de auto past én je daarnaast nog genoeg ruimte hebt voor alle bagage.

Bekijken