Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > De Beste Moderne Kunst Musea in Europa

De Beste Moderne Kunst Musea in Europa

Tijdens de StedenTripper Museumweken komen in een serie artikelen de leukste, mooiste en meest indrukwekkende musea van Europa aan bod. Afgelopen week openden diverse Europese openluchtmusea deze reeks, en deze week staan de musea der Moderne Kunst centraal.

Impressionisme, kubisme en pop-art zijn slechts enkele stromingen die binnen de Moderne Kunst vallen. Tussen 1860 en 1970 maakten kunstenaars als Piet Mondriaan, Salvador Dalí, Karel Appel en Pablo Picasso faam met hun penselen. Maar waar vind je nu de allermooiste Moderne Kunst in Europa?

Tate Modern

Londen (Engeland)

Met ruim vijf miljoen bezoekers per jaar is Tate Modern in Londen het meest bezochte museum met moderne kunst ter wereld. Pablo Picasso, Andy Warhol, Claude Monet en Henri Matisse zijn slechts enkele van de wereldberoemde kunstenaars wiens werken de muren van Tate Modern sieren. Het in 2000 geopende museum is deels gratis toegankelijk, en geopend van dinsdag tot en met zondag.

tate-modern
Afbeelding via Arnoud

 

GNAM

Rome (Italië)

GNAM, of Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea, zoals dit Romeinse museum voluit heet, is het belangrijkste museum voor de Moderne Kunst in Italië. Ruim 5.000 werken van onder andere Rodin, Van Gogh en Cézanne zijn tentoongesteld in het statige pand van GNAM, dat gevestigd is in park Villa Borghese. Dit museum in Rome is op maandag gesloten.

gnam
Afbeelding via Deborah Swain

 

Musée National d’Art Moderne

Parijs (Frankrijk)

De grootste verzameling moderne kunst van Europa huist in Musée National d’Art Moderne te Parijs. Uiteraard heeft MNAM kunstwerken van een groot aantal Franse meesters in de collectie, maar ook werken van Kandinsky, Picasso en vele anderen zijn te bewonderen in het museum in Centre Georges Pompidou.

musee-national
Afbeelding via Rey Torres

 

S.M.A.K.

Gent (België)

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent toont vooral Europese moderne kunst van na 1945. Dagelijks (behalve op maandag) kun je van 10.00u tot 18.00u meer dan 2.000 kunstwerken bekijken. De collectie bevat vele werken uit de Cobra en Pop-Art kunststromingen, maar ook Conceptuele Kunst en Arte Povera.

smak
Afbeelding via Zeldenrust

 

Museu d’Art Contemporani de Barcelona

Barcelona (Spanje)

Ook het Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) is gespecialiseerd in kunst van na de Tweede Wereldoorlog. In het witte museumgebouw hangen werken van diverse Spaanse en internationale kunstenaars, waaronder Pablo Picasso en Roy Lichtenstein. Tegenover het MACBA is overigens een ander modern museum gevestigd, het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

macba
Afbeelding via Xavier de Jauréguiberry

 

Museum Ludwig

Keulen (Duitsland)

De op één na grootste collectie van werken van Picasso buiten Spanje is te vinden in Museum Ludwig in Keulen. Verder staan ook Pop Art en Russische avant-garde centraal in het enorme museum, dat aan de voet van de Keulse Dom gevestigd is. Geopend van dinsdag tot en met zondag.

museum-ludwig
Afbeelding via Kai

 

Musée d’Art moderne et contemporain

Straatsburg (Frankrijk)

In 1998 opende het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst (of MAMCS) in Straatsburg haar deuren voor bezoekers. Bijna 20.000 kunstwerken van 1870 tot heden zijn tentoongesteld in de Noord-Franse stad, waaronder een aantal zeer speciale werken. Zo wordt hier onder andere het eerste Franse kubistische schilderij, uit 1911, tentoongesteld.

straatsburg
Afbeelding via Edwige

 

Stedelijk Museum

Amsterdam (Nederland)

Op 3 maart jongstleden opende het Stedelijk Museum in Amsterdam een collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving, genaamd Temporary Stedelijk 2. In afwachting van de officiële heropening van het museum is er namelijk een tijdelijke openstelling, waarvan dit de tweede editie is. Aan kwaliteit heeft het zeker niets ingeboet, want met werken van onder meer Mondriaan, Picasso, Warhol en Matisse zijn er meer dan voldoende publiekstrekkers.

stedelijk
Afbeelding via Philip Nijman

 

El Reina Sofia

Madrid (Spanje)

Hoewel de volledige naam van dit museum eigenlijk Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía is, kennen de meeste Madrilenen het enkel als El Reina Sofía. Jaarlijks komen bijna 2,5 miljoen mensen hier de werken van de Spaanse meesters Pablo Picasso en Salvador Dalí bewonderen, maar ook Lucio Fontana, Max Ernst en vele andere moderne kunstenaars zijn hier vertegenwoordigd.

reina-sofia
Afbeelding via Jean-Pierre Dalbéra

 
Mocht je overigens graag meer weten over nóg meer musea? Vorig jaar bespraken we al eens een aantal leuke Europese voedselmusea, volgende week volgen archaeologische musea.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken