Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Tsjechië > Praag > Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Praag

Afbeelding van de stad praag waar het Dox museum zich bevind

Dox museum

Het Moderne Kunstmuseum DOX heeft meestal drie of vier tijdelijke exposities, regelmatig met experimentele kunst. Ondanks haar jonge leeftijd – DOX opende haar deuren in 2008 – is zowel het strakke, witte museumgebouw als het museum zelf al regelmatig in de prijzen gevallen. Om DOX te bereiken neem je tram 12, 14 of 24, of stap uit bij halte Nádraží Holešovice van metrolijn C (rood). Toegang kost ongeveer €6,50. Adres: Poupětova 1, Praag 7 Openingstijden: Za, zo, ma: 10:00-18:00u, wo en vr: 11:00-19:00u, do: 11:00-21:00u, di: gesloten Website: klik hier

Bekijken
Afbeelding van het narodni muzeum

Narodni muzeum

Het Nationaal Museum (of Národní muzeum) in Praag is het belangrijkste museum van Tsjechië, met een collectie van ruim 14 miljoen historische objecten. Het bestaat uit meerdere gebouwen, waarvan het historische pand aan het Wenceslausplein het bekendste is, een ander gebouw staat hier pal naast. In juni 2015 is een grondige renovatie van de museumgebouwen, na jaren van werkzaamheden, eindelijk afgerond. Om de twee hoofdgebouwen van het Nationaal Museum te bereiken neem je metrolijn A (groen) of C (rood), en stap je uit bij halte Muzeum. Toegang kost ongeveer €6,50. Adres: Václavské náměstí (Wenceslausplein) 68, Praag 1 Openingstijden: Do – di: 10:00 – 18:00u, wo: 9:00-18:00u Website: klik hier

Bekijken
Afbeelding van de winkels in Praag

Winkelen praag

Hoewel Praag bekend staat als historische cultuurstad, is de Tsjechische hoofdstad ook ideaal om te gaan shoppen. Waar de historische binnenstad is bezaaid met souvenirwinkels en restaurants, kun je hier ook diverse fashion stores en winkelcentra vinden Aan het Plein van de Republiek vind je de ingang van mega-mall Palladium. Dit overdekte winkelcentrum telt meer dan 200 winkels en eetgelegenheden. Palladium is uitstekend bereikbaar; de metrohalte is direct voor de deur. Schuin tegenover Palladium is de ingang van warenhuis Kotva. Dit bruine, hoekige winkelcentrum is het oudste van de stad en ziet er van binnen aanmerkelijk beter uit dan van de buitenkant. Andere winkelcentra in de Oude Stad van Praag zijn het moderne Černá růže en Myslbek, beide aan winkelstraat Na příkopě, op loopafstand van het Plein van de Republiek. Een klein stukje voorbij deze winkelcentra begint het Wensceslausplein (of Václavské náměstí, in het Tsjechisch). Hoewel de naam anders doet vermoeden, is dit een lange (winkel)straat, met grote warenhuizen, modeketens en hotels aan weerszijden. Ook deze winkelstraat is zeer goed bereikbaar. Stap uit bij halte Muzeum of halte Mustek. De duurdere winkels van Praag zijn vooral gevestigd aan de Parizska, die niet alleen qua naam, maar ook qua uiterlijk aan Parijs doet denken. Gucci, Chanel en vrijwel alle andere bekende merken zijn hier vertegenwoordigd met exclusieve shops. Deze winkelstraat begint op het Plein van de Oude Stad. Op de Havelsmarkt, of Havelske Trziste, stallen locals hun koopwaar uit. Vooral fruit, kunst en andere lokaal gefabriceerde producten kun je op deze kleine markt kopen. Op de Náplavka-oever kun je iedere zaterdagochtend, pal naast de Moldau, ook langs marktkraampjes wandelen. Tsjechië staat bekend om haar glasproducten en -kunst. In het centrum van Praag zie je daarom diverse winkels van Swarovski, Moser en Blue. Neem wel een goed gevulde portemonnee mee, want hoewel de glasproducten erg mooi zijn, zijn deze ook vrij duur. Het is voordeliger om dit direct bij de fabrieken te kopen, maar deze liggen meestal een stuk buiten de stad.

Bekijken
Afbeelding van praag

Musea praag

Praag is eigenlijk één groot openluchtmuseum, maar ook binnenin diverse museumgebouwen kun je je vergapen aan prachtige kunst, historische voorwerpen en interessante tentoonstellingen. Het belangrijkste museum van Praag (en heel Tsjechië) is Narodni Muzeum. In dit nationale museum vind je vooral historische voorwerpen, kunst en informatie over de geschiedenis van het land. De geschiedenis van Praag wordt verteld in Muzeum Prahy. Om meer te weten te komen over hoe Praag de laatste decennia van de vorige eeuw te beleven, ga je naar het KGB-Museum of het Communismemuseum. Moderne kunst kun je bekijken in Museum Kampa, op het Kampa-eiland in de Moldau, of Museum DOX. Dit laatste museum is nog niet zo lang geleden geopend, maar wist met haar tentoonstellingen en het moderne museumgebouw al wel enkele prestigieuze prijzen in de wacht te slepen. Verder is de stad bezaaid met grote en kleine galerieën, waar zowel lokale als internationale kunst wordt tentoongesteld en verkocht. Van de grote Národí Galerie, op de Plein van de Oude Stad, tot vele tientallen kleine expositieruimten in de kleine straatjes en steegjes in het centrum van Praag. Uiteraard heeft Praag ook diverse opmerkelijke musea. Chocolademuseum Choco Story, het Sex Machine Museum en het Karel Zeman Museum, dat gewijd is aan special effects in films, zijn op zijn minst uniek te noemen.

Bekijken
Afbeelding van het openbare vervoer in Praag

Openbaar vervoer praag

De Tsjechische hoofdstad Praag kent een prima openbaar vervoersnetwerk. Per tram, bus of metro reis je de hele stad door. Daarnaast liggen de tarieven van taxi’s een stuk lager dan bij ons De metro van Praag bestaat uit drie lijnen, waarvan de eerste in 1974 reed. Het netwerk is goed onderhouden en vooral de stations in de toeristische gebieden zijn erg netjes. Op een metrostation hoef je maximaal 10 minuten te wachten op een metro, deze rijden erg regelmatig. Voor 110 kronen (ongeveer vier euro) reis je een dag lang onbeperkt met het openbaar vervoer (bus, tram én metro), een weekendkaartje (drie dagen) kost 330 kronen; zo’n twaalf euro. Stempel dit kaartje wel af zodra je de eerste keer instapt! De metrolijnen A (groen), B (geel) en C (rood) brengen je naar vrijwel iedere plek in de stad, behalve naar vliegveld Václav Havel. Daarvoor zul je over moeten stappen op de bus aan het einde van de groene of gele lijn. Dit staat echter vrij duidelijk aangegeven. Reken wel op een reistijd van minimaal een half uur vanuit het centrum van Praag. De taxi is sneller en kost ongeveer tien euro. Bespreek dit van tevoren wel even met de chauffeur, om zeker te zijn van de juiste ritprijs. Ook rijden er vele trams en bussen in Praag. De trams 17, 18 en 22 rijden door het centrum, maar je kunt ook op diverse plaatsen overstappen op andere lijnen. Bij elke bus- of tramhalte staat een kaart waarop alle lijnen duidelijk staan aangegeven, zodat je niet snel zult verdwalen in Praag.

Bekijken