Hier begint jouw zoektocht naar het ontdekken van de mooiste steden!

Home > Blog > Europa’s Mooiste Stedelijke UNESCO Werelderfgoederen

Europa’s Mooiste Stedelijke UNESCO Werelderfgoederen

Met bijna 450 Werelderfgoederen is Europa goed vertegenwoordigd op UNESCO’s beroemde lijst, die momenteel 962 inschrijvingen telt. Het grootste gedeelte van deze culturele erfgoederen bevindt zich buiten de stadsgrenzen, maar ook tijdens een stedentrip kun je prachtige, door UNESCO beschermde bezienswaardigheden bewonderen. Dit zijn onze 10 favoriete Stedelijke Werelderfgoederen in Europa.

1. Rome en Vaticaanstad

De Italiaanse hoofdstad Rome wordt ook wel ’s Wereld’s grootste openluchtmuseum genoemd. Het aantal door UNESCO beschermde monumenten, archeologische overblijfselen en andere bezienswaardigheden is dan ook erg groot. Officieel luidt de Romeinse UNESCO-inschrijving Historisch centrum van Rome, de bezittingen van de Heilige Stoel in die stad met speciale territoriale rechten en Sint-Paulus buiten de Muren. Daarnaast staat ook Vaticaanstad apart vermeld op de lijst met werelderfgoederen. Het Pantheon, de Zuil van Trajanus, het Colosseum en de Sint-Pietersbasiliek zijn slechts enkele van de vele (indrukwekkende) historische erfgoederen in Rome.

Rome
Foto door Moyan Brenn

2. Museumsinsel, Berlijn

Naast de modernistische woonwijken uit het begin van de vorige eeuw (sinds 2008) en de Berlijnse paleizen en parken (sinds 1990), staat ook Museumsinsel op UNESCO’s lijst met werelderfgoederen. Op dit eiland in de rivier de Spree, midden in Berlijn, bevinden zich vijf musea. De Alte Nationalgalerie, het Altes Museum, het Bode-Museum, het Neues Museum en het Pergamonmuseum werden allen tussen 1824 en 1930 op stijlvolle wijze gebouwd. Hierdoor zijn niet alleen de museumcollecties, maar ook de museumgebouwen op het eiland ware attracties.

berlijn
Foto door Jean-Pierre Dalbéra

3. Het stadscentrum van Boedapest

Er zijn weinig steden met zo’n duidelijke tweedeling als de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De rivier de Donau fungeert als natuurlijke grens tussen de stadsdelen Boeda en Pest en splijt de stad daarmee letterlijk in tweeën. De vermelding als werelderfgoed brengt beide delen weer samen, want aan beide oevers van de Donau zijn erfgoederen te vinden. Bezoek bijvoorbeeld in Boeda het Vissersbastion en het Parlementsgebouw, of het Kodály körönd-plein en het Gresham-paleis in stadsdeel Pest.

boedapest
Foto door Maurice

4. Het stadscentrum van Brugge

Brugge wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, maar daarmee wordt de authenticiteit van de West-Vlaamse stad tekortgedaan. Het vele water in de stad is zo ongeveer de enige overeenkomst en Brugge heeft een eigen, uniek karakter. De oude bruggen over de wirwar aan reien, de vele handelshuizen en de drie kenmerkende Brugse torens (de O.L.V.-kerk, het Belfort en de Sint-Salvatorskathedraal) roepen zelfs stiekem de vraag op of Venetië misschien juist het Brugge van het Zuiden genoemd moet worden.

brugge
Foto door Steve Jurvetson

5. Het Rode Plein, Moskou

Mede door het aangrenzende Kremlin en de Basiliuskathedraal behoort het Rode Plein tot de mooiste pleinen van Europa. Veel Russen zien het 55.000m2 grote plein als het middelpunt van het land, doordat veel historische Russische gebeurtenissen zich op dit plein hebben afgespeeld. Doordat protestmarsen en militaire parades plaats hebben gemaakt voor toeristen en fotografen, is het Rode Plein (gelukkig) niet langer het middelpunt voor de strijdkrachten, maar het Russisch middelpunt voor toerisme.

moskou-rode-plein
Foto door Andrey

6. Venetië

Zelfs als Venetië volledig drooggelegd zou worden, verdient deze Italiaanse havenstad nog een vermelding als Werelderfgoed. De Basiliek van San Marco (aan het beroemde, gelijknamige plein), operahuis La Fenice en Palazzo Ducale hebben geen water nodig om extra op te vallen. Vanaf een gondel in één van de vele kanalen lijkt de stad echter te drijven. Mede hierdoor krijgt Venetië haar unieke uitstraling, die het tot één van de meest romantische steden ter wereld maakt.

venetie
Foto door Tambako the Jaguar

7. Oud en Nieuw Edinburgh

Het centrum van de Schotse hoofdstad Edinburgh bestaat ruwweg uit twee gedeelten; het oude Old Town, dat gedomineerd wordt door een middeleeuws fort, en het neoklassieke New Town. Het nieuwere gedeelte, dat ten noorden van de oude stadskern ligt, werd in de 18e en 19e eeuw gebouwd. Mede door de industriële revolutie barstte de stad uit haar voegen, waardoor de stadsbestuurders genoodzaakt waren om de stad doordachte wijze uit te breiden. Door de unieke combinatie van Old Town en New Town verdiende Edinburgh een voorname plaats op UNESCO’s lijst met Werelderfgoederen.

edinburgh
Foto door Boon Low

8. Herculaneum, Napels

In het jaar 79 na Christus legde de Vesuvius een dikke, zwarte deken over een deel van Italië. Pompeii is het wereldberoemde resultaat van deze vulkaanuitbarsting, maar het op zeven kilometer van het centrum van Napels gelegen dorp Herculaneum is eigenlijk nóg beter bewaard gebleven. Herculaneum werd onder een 25 meter dikke aslaag begraven en bleef zo bijna 1.700 jaar verborgen voor archeologen.

herculaneum
Foto door Kurtis Garbutt

9. Het stadscentrum van Bern

Het zesde oude stadscentrum op deze lijst -er zijn in totaal 29 Europese historische stadskernen verkozen tot Werelderfgoed- is dat van Bern. De winkelstraat Kramgasse behoort al bijna 1.000 jaar lang tot de belangrijkste straten in de stad. Sommige gebouwen aan de Kramgasse stammen zelfs nog uit de dertiende eeuw. Volgens de deskundigen van Mercer behoort de vijfde stad van Zwitserland tot de tien steden met de hoogste kwaliteit van leven ter wereld. En als je door het door de rivier de Aare omsloten stadscentrum wandelt, weet je eigenlijk direct waarom.

bern
Foto door Olly M Pus

10. Hiërynomietenklooster, Lissabon

Het Hiëronymietenklooster, of Mosteiro dos Jerónimos, in de Portugese hoofdstad Lissabon wordt gezien als ‘s-wereld’s mooiste gebouw in Manuelstijl. Deze architectuurstijl wordt gekenmerkt door overdadige versieringen van onder meer pilaren, deurposten en kozijnen. Zowel het 16e-eeuwse kloostergebouw als de aangrenzende kerk zijn in Manuelstijl opgetrokken. Op steenworp afstand van dit gebouwencomplex vind je overigens nóg een Werelderfgoedinschrijving; de Toren van Belem.

P1040888

Heb je aan tien mooie werelderfgoederen niet genoeg? Via een Britse aanbieder kun je sinds kort een twee jaar durende reis boeken, waarbij je álle werelderfgoederen bezoekt. De trip kost een slordige 1,2 miljoen euro, maar de vluchten, hotelovernachtingen én een donatie van 5.000 pond aan Unesco zijn daar bij inbegrepen.

Recente artikelen

foto stedentrip

Een levendige herinnering aan je mooiste stedentrips, hoe doe je dat?

Als een echte stedentripper, wil jij de avonturen die jij op jouw stedentripjes beleefd waarschijnlijk zo goed mogelijk vastleggen. Zo kunnen niet alleen jij en jouw partner terugkijken op jullie mooie reizen, maar kun je deze herinneringen ook nog eens doorgeven aan de toekomstige generaties binnen je familie. Maar goed, hoe kun je herinneringen aan jullie stedentrip nou zo levendig mogelijk houden? Het antwoord op deze vraag kun je terugvinden in dit artikel.  Op de foto Natuurlijk neem je je camera mee wanneer je op stedentrip gaat. Dat is eigenlijk bijna regel 1. En wanneer je daar bent, neem je natuurlijk zo veel mogelijk foto’s van wat jij mooi en waardevol vindt. Wanneer jullie weer thuisgekomen zijn, is het tijd om de foto’s uit te zoeken en een mooie selectie te maken. Je kunt hier de leukste foto's van je stedentrip printen, zodat je deze vervolgens kunt samenvoegen in een mooi fotoboek, of bijvoorbeeld los kunt inlijsten. Hang ze verspreid door de kamer heen, of maak een mooie collectie van alle stedentrips die jullie hebben gemaakt. Een waardevol souvenir  Een andere manier om voor altijd herinnerd te worden aan je stedentripjes, is door in elke stad een mooi souvenir te kopen. Denk daarbij aan een leuke collectie van magneten op de koelkast, of aan een mooi sieraad die je weer laat denken aan die mooie tijd die je in die ene stad hebt gehad. Zorg er voor dat je iets koopt dat ook echt de cultuur van de stad die je hebt bezocht meeneemt en laat zien. Dit maakt het souvenir nog passender bij jullie beleving in de stad.  Schrijf over je reis Een tip die een beetje samengaat met de eerste tip die we hebben gegeven, is door te schrijven over je reis. Koop een mooi notitieboek, neem deze mee op vakantie, en gebruik deze daar als dagboek. Schrijf elke dag op wat jullie in de ochtend, avond en middag hebben gedaan en voeg hier de mooiste foto’s aan toe. Zo zullen niet alleen de allermooiste herinneringen je bij blijven staan, maar zal je ook nog eens in detail terug kunnen lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en meegemaakt. Levendiger kan haast niet! Met deze tips kun je jouw stedentrips vereeuwigen, zodat jullie er altijd met plezier op terug kunnen kijken en de herinneringen weer opnieuw kunnen beleven. Op naar een nieuw tripje naar een nieuwe stad!

Bekijken
auto stedentrip

Op stedentrip met een elektrische auto? Bereid je reis goed voor!

Wil je een prachtige stad in Europa bezoeken? Met het oog op duurzaamheid is het raadzaam om met je elektrische auto naar de stad te reizen. Veel grote steden lenen zich hier prima voor. Naar onder meer Rome, Wenen, Berlijn en Parijs kun je prima met je elektrische auto rijden. Uiteraard vraagt zo’n reis wel om de nodige voorbereidingen. Volg daarvoor onderstaande tips op. Tip 1: zoek een hotel waar je je auto goed kan parkeren Idealiter wil je je auto veilig parkeren in de betreffende stad. Zoek daarom een hotel waar je je auto goed en veilig kan parkeren. In een ideale situatie beschikt dit hotel dan ook over eigen laadpalen. Als dat inderdaad het geval is, kun je je auto direct bij het hotel ophalen. Wel zo prettig met het oog op de terugreis. Of als je in de buurt van de stad nog een ritje wilt maken. Tip 2: houd het weer in de gaten Wil je in de koude wintermaanden ergens naar toe met je elektrische auto? Besef dan goed dat lagere temperaturen van invloed zijn op de actieradius. Indien het buiten bijvoorbeeld 0 graden Celsius is, is de actieradius significant minder. Voor je komende stedentrip zou je daarom extra goed het weer in de gaten moeten houden. Lijkt het erg koud te worden? Of geven de voorspellingen aan dat het hard gaat waaien? Dergelijke omstandigheden zijn absoluut van invloed op de maximale actieradius. Houd daarom de weersverwachtingen in de gaten en stem je autoreis hier op af. Tip 3: zoek alvast laadstations onderweg uit Hoeveel kilometer is het naar de betreffende stad toe? Op basis van deze afstand kun je berekenen hoe vaak je onderweg je elektrische auto op moet laden. Dit kun je overigens op verschillende manieren doen. Zo kun je kiezen voor een laadstation voor elektrische voertuigen langs de snelweg. Of je kunt kiezen voor een laadstation bij bijvoorbeeld een hotel waar je tijdens je reis overnacht. Stippel in ieder geval je autoreis heel goed uit. Heb je bijvoorbeeld een Tesla of een andere zeer moderne elektrische auto? Dan kun je dit ook grotendeels aan de auto zelf overlaten. In dat geval bepaalt de elektrische auto zelf waar je het beste de auto op kunt laden. Dit levert dus extra veel gemak op. Ook ben je hiermee van een zorgeloze reis verzekerd. Tip 4: pak je koffers slim in Ga je voor een langere tijd naar een andere stad toe? Dan sta je voor de volgende uitdaging: lang niet alle elektrische auto’s hebben een even grote kofferbak. Je zou daarom je koffers slim in moeten pakken. Houd rekening met de beperkte bagageruimte in je elektrische auto. Stem hier vervolgens je koffers op af. Uiteraard is deze tip niet op elke elektrische auto van toepassing. Heb je bijvoorbeeld voor een grote SUV gekozen? Dan kun je ongetwijfeld alle gewenste bagage meenemen. Veel plezier alvast met je komende stedentrip en een goede reis gewenst!

Bekijken